A pincészet borbemutatása
Nagyszerű évjáratban született szűz termésből az első forgalomba kerülő furmintunk! A Ság hegyen a filoxéra pusztítását követően felhagytak a fajta termesztésével, így több mint 120 év múltán visszatelepítettként tarthatjuk számon, már csak ezért is nagyon örülünk érkezésének! Furmint ültetvényeink a hegyen három vágóban találhatók 200-250 Btf. magasságban Ny-DNy-i kitettségben. A vágókban a talajok is eltérőek: vulkanikus eredetű bazalt- és tufa törmelékes, agyagbemosódásos és homokkal keveredett barna erdőtalajok. Ha úgy tetszik, birtokbort készítettünk, amelyhez október 17-18-án szüreteltük a válogatott, kizárólag ép szőlőt. 48 órás héjon áztatást követően hagyományos fakosaras présben préseltük, majd a mustot nyálkáztuk és 500 literes fahordóba töltöttük. Saját, természetes élesztőjével erjedt ki spontán módon - ezért is a közel 7 g/l maradékcukor. Érlelés: finom seprőn 9 hónapig természetes almasav bontással, majd fejtés után további 3 hónap hordózás. Tipikus termőhelyi bor, amelyben a furmint mézes-fűszeres karaktere mögött a borvidékre jellemző ásványosság húz szép hosszú ívet. Gazdag, tartalmas, mégis elegáns. Harmonikus, lekerekedett tétel, melynek savai és alkoholja szépen egyensúlyoz a szinte észrevétlen maradékcukorral.
Érlelési információk12 hónap tölgyfahordós érlelés |
Pinceidő3-6 év |
Hol vásárolható meg
Még nincs forgalomban.
Dénes Hegybirtok bemutatása
Családi tulajdonú és működtetésű szőlőbirtok és borászat a Nagy-Somlói borvidékhez tartozó Ság-hegyen (középkori nevén Ságsomlyó). Jelenleg 0,7 ha termő szőlő a vulkanikus tanúhegy nyugati és keleti lejtőin. 1,2 ha új telepítés (2007 tavasza) és további 0,6 ha parlag. A változatos, gazdag vulkanikus bazalt és tufa törmelékes talajokon elsősorban fehérborok készülnek, de vörösbort adó fajtákkal is folynak kísérletek. Egyedi fekvésben, a hegy válla fölött 90-100 éves bakművelésű olaszrizling ültetvényről szűrt bor igazi különlegesség. A szőlőmunkában az igényesség, a bor készítésében a minimális technológia használata mellett a kézműves borászat létrehozása a cél.