A pincészet borbemutatása
Egy megosztó évjáratban született, de visszatekintve, a Ság hegyen - sok más borvidékkel szemben - úgy tűnik, mégis egész kiegyensúlyozottak a borok. Megéri várni rájuk, lassan fejlődnek! A beérett fürtöket szeptember 29-én szüreteltük és a pincénél szokásos módon egészfürtben préseltük. A mustot ülepítés után 500 literes, közepes égetésű tölgyfahordóban erjesztettünk. Érlelés: battonage és finom seprőn tartás 9 hónapig, majd fejtés után további 6 hónap hordózás és 5 hónap tartályos érlelelés következett. Palackozást követően 6 hónapos pihentetés. A birtokra jellemző termőhelyi bor ismét! A szokásosnál magasabb savak és az erőteljesebb ásványos vonal keményebb, férfiasabb karaktert kölcsönöz borunknak. A Chardonnay fajta-jelleg azonban szépen játszik ebben az erőtérben is, citrus-gyümölcsöket lopva a pohárba.
Érlelési információkA tizenöthónapos tölgyfahordós érlelést öt hónap követte a tartályban. Piacra kerülés előtt még fél évet pihent a palackban a bor. |
Pinceidő5-6 év |
Hol vásárolható meg
egyelőre pincénél és Interneten keresztüli rendelésre (lásd a honlapot!)
Dénes Hegybirtok bemutatása
Családi tulajdonú és működtetésű szőlőbirtok és borászat a Nagy-Somlói borvidékhez tartozó Ság-hegyen (középkori nevén Ságsomlyó). Jelenleg 0,7 ha termő szőlő a vulkanikus tanúhegy nyugati és keleti lejtőin. 1,2 ha új telepítés (2007 tavasza) és további 0,6 ha parlag. A változatos, gazdag vulkanikus bazalt és tufa törmelékes talajokon elsősorban fehérborok készülnek, de vörösbort adó fajtákkal is folynak kísérletek. Egyedi fekvésben, a hegy válla fölött 90-100 éves bakművelésű olaszrizling ültetvényről szűrt bor igazi különlegesség. A szőlőmunkában az igényesség, a bor készítésében a minimális technológia használata mellett a kézműves borászat létrehozása a cél.