A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Sághegyi Chardonnay

Dénes Hegybirtok Sághegyi Chardonnay 2008

Véleményünk szerint

Az ásványos, füstös illatjegyek adta komolyságot az alma és a barack lágyítja. A kortyban már előtérbe kerülnek a fahordós érlelés jegyei. A jó savérzetet zöldfűszeres ízek erősítik, és egy vaníliás-vajas vonal teszi krémesebbé. A bor kóstoláskor bevonja a szánkat, és sokáig ott időz. Az utóíz masszívan sós. Gazdag konstrukció, finoman rusztikus hangulattal, amelyet összetettsége folytán inkább kóstolási gyakorlattal rendelkezőknek ajánlunk. Erdélyi módra készített, csomboros töltött káposztához vagy kacsasülthöz töltenénk belőle.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2011-01-05

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Somló
 • Alkohol %

  12.0 %
 • Palackmennyiség

  864
 • Ár

  2375 Ft (exCellar)
 • Fajtaösszetétel

  100% chardonnay

A pincészet borbemutatása

Egy megosztó évjáratban született, de visszatekintve, a Ság hegyen - sok más borvidékkel szemben - úgy tűnik, mégis egész kiegyensúlyozottak a borok. Megéri várni rájuk, lassan fejlődnek! A beérett fürtöket szeptember 29-én szüreteltük és a pincénél szokásos módon egészfürtben préseltük. A mustot ülepítés után 500 literes, közepes égetésű tölgyfahordóban erjesztettünk. Érlelés: battonage és finom seprőn tartás 9 hónapig, majd fejtés után további 6 hónap hordózás és 5 hónap tartályos érlelelés következett. Palackozást követően 6 hónapos pihentetés. A birtokra jellemző termőhelyi bor ismét! A szokásosnál magasabb savak és az erőteljesebb ásványos vonal keményebb, férfiasabb karaktert kölcsönöz borunknak. A Chardonnay fajta-jelleg azonban szépen játszik ebben az erőtérben is, citrus-gyümölcsöket lopva a pohárba.

Érlelési információk

A tizenöthónapos tölgyfahordós érlelést öt hónap követte a tartályban. Piacra kerülés előtt még fél évet pihent a palackban a bor.

Pinceidő

5-6 év

Hol vásárolható meg

egyelőre pincénél és Interneten keresztüli rendelésre (lásd a honlapot!)

Dénes Hegybirtok bemutatása

Családi tulajdonú és működtetésű szőlőbirtok és borászat a Nagy-Somlói borvidékhez tartozó Ság-hegyen (középkori nevén Ságsomlyó). Jelenleg 0,7 ha termő szőlő a vulkanikus tanúhegy nyugati és keleti lejtőin. 1,2 ha új telepítés (2007 tavasza) és további 0,6 ha parlag. A változatos, gazdag vulkanikus bazalt és tufa törmelékes talajokon elsősorban fehérborok készülnek, de vörösbort adó fajtákkal is folynak kísérletek. Egyedi fekvésben, a hegy válla fölött 90-100 éves bakművelésű olaszrizling ültetvényről szűrt bor igazi különlegesség. A szőlőmunkában az igényesség, a bor készítésében a minimális technológia használata mellett a kézműves borászat létrehozása a cél.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!