A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Tokaj Furmint Selection

Tokaj Furmint Selection, 2013

Hétszőlő-Tokaj Szőlőbirtok

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Tokaj
 • Alkohol %

  13,0 %
 • Palackmennyiség

  1450
 • Ár

  2950 ft
 • Fajtaösszetétel

  100% furmint
 • Értékelésünk

Véleményünk szerint

Színe halvány arany. Illata közepes intenzitású, neutrális, kissé kenyérhéjas jellegű. A korty aromatikája is visszafogott, a korty rövid. Citrusos karakter, zöldalma és más fehér húsú gyümölcsök, virágpor, fehér virágok. A korty végén a hordó jelenik meg. Szép egyensúly, remek szerkezet, tiszta, szép hordóhasználat. A bor finom, elegáns, visszafogott és kristálytiszta. Ugyanakkor lendületes (sav 6,7g/l), könnyednek hat, pedig nagy bor.

A kóstolás dátuma: 2016-03-01

A pincészet borbemutatása

Egy hosszú, nem túl csapadékos telet, egy esős, napsütésben szegényebb tavasz követett. Azonban szép, és hosszú nyarunk volt, így a száraz és késői szüret borok alapanyagát már egész korán, szeptemberben szüretelhettük. 2013 általánosságban jó év volt Tokajban. Szépen beérett a szőlő, és jól megválasztva a szüretek időpontját, elegáns, egyensúlyos,friss savú borokat tudtunk szüretelni. Ez éven a szőlőt a Nagyszőlő-dűlő tetejéből szüreteltük, ahol a löszön túl a dácit altalaj is szerepet játszik. A bor még nagyon fiatal. Élénk, de nagyon szép savai vannak, amelyek hosszú életet ígérnek a bornak. Jelenleg zöldalma, körte, és fehér virágok jellemzik illatát, mellette egy kellemes ásványosság. Szép olajosság, elegáns fahasználat, és komoly potenciál jellemzi a bort. (2016.02.)

Érlelési információk

6 hó újfahordós érlelés, batonnage hetente. Palackozva: 2014.05.

Pinceidő

legalább 2021-ig

Hétszőlő-Tokaj Szőlőbirtok bemutatása

A Tokaj Hétszőlő birtok a Tokaj-Hegyaljai borvidék, a tokaji Kopasz hegy déli lankáin terül el: 45 hektárát két elsőosztályú dűlő, a Hétszőlő és a Nagyszőlő, valamint a másodosztályú Kis-Garai dűlő alkotja. A két elsőosztályú dűlő részét képezi annak a 350 hektárnyi területnek, amely a XVIII. századi besorolás szerint kivételes borokat ad. A birtok jelentőségét növeli, hogy az első aszúbor említése 1571-ben a Hétszőlő dűlővel kapcsolatban történt. Az elmúlt századok során olyan tulajdonosok birtokolták, mint a bibliát elsőként magyarra fordító Károli Gáspár, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem, a Rákóczi család, és a császári udvar. A Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok 1991. decemberében jött létre. A szőlő feldolgozása a dűlő területén található feldolgozóüzemben történik. Minden évben lehetőséget ad Aszú és Szamorodni bor mellett Furmint, Hárslevelű és Muskotály fajbor készítésére is. 1995 óta - elsőként a borvidéken - "késői szüretelésű" borokat is készítenek, elsősorban Hárslevelű és Furmint fajtából. Stílusteremtő borászat. Bár a tulajdonos francia, a teljes vezetés mind borászati, mind gazdasági szempontból magyar.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!