A pincészet borbemutatása
Közepesen mély rubin szín,Illata intenzív cseresznye és meggy nagy test és bel tartalom. Bakművelés a sümegi várhegy délnyugati oldalán termelve. Évi 250-300 palack készül. A szőlő megművelés igazi kihívás a pincészetnek a közel 60% meredekségen.
Érlelési információkA bort tíz hónapig érlelték tölgyfahordóban. 2014 decemberében palackozták. |
Hol vásárolható meg
Palota Pince
Egly Szőlőbirtok - Palota Pince bemutatása
A Püspöki Palota és az alatta húzódó pincerendszer alapjait ifj. Vitéz János veszprémi püspök rakta le 1499-ben, majd Széchenyi György és Padányi Biró Márton püspökök bővítik a pincét, mely a püspöki boradó és tized tárolására szolgált. A Palotához tartozó valamikori szőlőbirtokok a sümegi Öreghegyben és Baglyas-hegyben helyezkedtek el, valamint a sümegi vár oldalában. Többszáz év kihagyás után a Püspöki Palota Kézműves borászata 1999-ben indult a palota 500 éves falai között, kezdetben mint borszaküzlet, Magyarország legkiválóbb borvidékeinek és borászainak bemutatóhelyeként és bormúzeumként. 2005-től a vendégek biztatására indították el saját borászatuk alapjainak lerakását. Először nagyon kis tételekkel, majd a sümegi terroir felfedezésének és a borok sikereinek köszönhetően ma 4 hektáron gazdálkodnak. A Palota Pince Kézműves borászatának filozófiája, hogy a bor nem más, mint a természet és az ember örök párbeszéde, ezért minden munkánkban próbáljuk megtalálni a legnagyobb összhangot a természettel. Boraink mind egyéniségek, magunk örömére készítjük őket. Ha ez a fogyasztónak is tetszik - természetesen - nagyon örülünk. Próbáljuk a lehető legjobbat kihozni a területekből. Elsősorban arra koncentrálva, hogy bemutathassuk a Balaton-felvidéki Borvidék egy különleges helyének, tájának ízeit és illatait. Legnagyobb küldetésünk Sümeg szőlészeti és borászati múltjának ápolása és megőrzése, bizonyítékként a sümegi vár oldalában telepített szőlőfajták meghonosítására, emléket állítva a múltnak.