A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Vároldal Kékfrankos Selection

Egly Szőlőbirtok - Palota Pince Vároldal Kékfrankos Selection 2013

Véleményünk szerint

Bíborszínű a poharunkban lévő bor. A határozottan fellépő illat vezető jegyeinek sorából a szilvát, a málnát, a szegfűszeget és a fahéjat emelnénk ki. Kóstoláskor is egy élénk, zamatvilágában gyümölcsközpontú tétellel találkozunk. Az ízek leginkább meggyet és cseresznyét idéznek. A test és az alkohol a könnyed és a közepes határán húzódik, vezető szerkezeti elemnek a dinamikus savak bizonyulnak. A tanninok mennyisége visszafogott.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2015-03-24

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Balaton-felvidék
 • Alkohol %

  13,0 %
 • Palackmennyiség

  270
 • Ár

  5500 Ft
 • Fajtaösszetétel

  100% kékfrankos

A pincészet borbemutatása

Közepesen mély rubin szín,Illata intenzív cseresznye és meggy nagy test és bel tartalom. Bakművelés a sümegi várhegy délnyugati oldalán termelve. Évi 250-300 palack készül. A szőlő megművelés igazi kihívás a pincészetnek a közel 60% meredekségen.

Érlelési információk

A bort tíz hónapig érlelték tölgyfahordóban. 2014 decemberében palackozták.

Hol vásárolható meg

Palota Pince

Egly Szőlőbirtok - Palota Pince bemutatása

A Püspöki Palota és az alatta húzódó pincerendszer alapjait ifj. Vitéz János veszprémi püspök rakta le 1499-ben, majd Széchenyi György és Padányi Biró Márton püspökök bővítik a pincét, mely a püspöki boradó és tized tárolására szolgált. A Palotához tartozó valamikori szőlőbirtokok a sümegi Öreghegyben és Baglyas-hegyben helyezkedtek el, valamint a sümegi vár oldalában. Többszáz év kihagyás után a Püspöki Palota Kézműves borászata 1999-ben indult a palota 500 éves falai között, kezdetben mint borszaküzlet, Magyarország legkiválóbb borvidékeinek és borászainak bemutatóhelyeként és bormúzeumként. 2005-től a vendégek biztatására indították el saját borászatuk alapjainak lerakását. Először nagyon kis tételekkel, majd a sümegi terroir felfedezésének és a borok sikereinek köszönhetően ma 4 hektáron gazdálkodnak. A Palota Pince Kézműves borászatának filozófiája, hogy a bor nem más, mint a természet és az ember örök párbeszéde, ezért minden munkánkban próbáljuk megtalálni a legnagyobb összhangot a természettel. Boraink mind egyéniségek, magunk örömére készítjük őket. Ha ez a fogyasztónak is tetszik - természetesen - nagyon örülünk. Próbáljuk a lehető legjobbat kihozni a területekből. Elsősorban arra koncentrálva, hogy bemutathassuk a Balaton-felvidéki Borvidék egy különleges helyének, tájának ízeit és illatait. Legnagyobb küldetésünk Sümeg szőlészeti és borászati múltjának ápolása és megőrzése, bizonyítékként a sümegi vár oldalában telepített szőlőfajták meghonosítására, emléket állítva a múltnak.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!