A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Vesperas Olaszrizling

Egly Szőlőbirtok - Palota Pince Vesperas Olaszrizling 2015

Véleményünk szerint

Színe citrom, olajos üveglábakat hagy a pohár falán. Illata visszafogott, inkább neutrális, zöldes és citrusos, tormás. A korty ennél édesebb tónussal nyit (őszibarack), majd fanyar érett grapefruit jelenik meg benne. Kis kocsányosság a nyelven és vaníliás jegyek, aztán gyorsan eltűnik a szájból az íz. Jó szerkezet; nehezen definiálható, egyedi bor.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2016-09-13

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Balaton-felvidék
 • Alkohol %

  13,5 %
 • Palackmennyiség

  860
 • Ár

  4000 ft
 • Fajtaösszetétel

  100% olaszrizling

A pincészet borbemutatása

Öreg tőkéről szüretelt, koncentrált ásványos fajtajelleges bor. 80- 100 éves tőkékről októberi szüret, 9 hónap finomseprőn tartás.

Érlelési információk

Tartályos; palackozva: 2016.07.

Egly Szőlőbirtok - Palota Pince bemutatása

A Püspöki Palota és az alatta húzódó pincerendszer alapjait ifj. Vitéz János veszprémi püspök rakta le 1499-ben, majd Széchenyi György és Padányi Biró Márton püspökök bővítik a pincét, mely a püspöki boradó és tized tárolására szolgált. A Palotához tartozó valamikori szőlőbirtokok a sümegi Öreghegyben és Baglyas-hegyben helyezkedtek el, valamint a sümegi vár oldalában. Többszáz év kihagyás után a Püspöki Palota Kézműves borászata 1999-ben indult a palota 500 éves falai között, kezdetben mint borszaküzlet, Magyarország legkiválóbb borvidékeinek és borászainak bemutatóhelyeként és bormúzeumként. 2005-től a vendégek biztatására indították el saját borászatuk alapjainak lerakását. Először nagyon kis tételekkel, majd a sümegi terroir felfedezésének és a borok sikereinek köszönhetően ma 4 hektáron gazdálkodnak. A Palota Pince Kézműves borászatának filozófiája, hogy a bor nem más, mint a természet és az ember örök párbeszéde, ezért minden munkánkban próbáljuk megtalálni a legnagyobb összhangot a természettel. Boraink mind egyéniségek, magunk örömére készítjük őket. Ha ez a fogyasztónak is tetszik - természetesen - nagyon örülünk. Próbáljuk a lehető legjobbat kihozni a területekből. Elsősorban arra koncentrálva, hogy bemutathassuk a Balaton-felvidéki Borvidék egy különleges helyének, tájának ízeit és illatait. Legnagyobb küldetésünk Sümeg szőlészeti és borászati múltjának ápolása és megőrzése, bizonyítékként a sümegi vár oldalában telepített szőlőfajták meghonosítására, emléket állítva a múltnak.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!