A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Argentína

2009-01-09 | Tóth Adrienn


A kilencvenes évekre az argentin pincészetek elindultaka jó árú, de minőségi borok készítésének útján.


Argentína borai a huszadik század végéig gyakorlatilag ismeretlenek voltak, annak ellenére, hogy a világ ötödik legnagyobb bortermelőjének számítottak. A palackok a legtöbb esetben nem túl magas minőséget rejtettek, ezt azonban nem bánták a helyiek, hiszen legalább olcsók voltak, és így megitták valamennyit.

 

A kilencvenes évekre ugyan rendeződni látszottak a korábban kritikus politikai viszonyok, viszont az összeomlás szélén állt a gazdaság. Az argentin pincészetek ebben a helyzetben Chiléről vettek példát, és indultak el a jó árú, de minőségi borok készítésének útján.

 

Argentína ma Dél-Amerika legnagyobb bortermelője, és kilencedik a világban az egy főre jutó borfogyasztást tekintve a maga 32 liter/fő/éves eredményével. 2000 óta az országban megduplázódott az előállított vörösborok mennyisége. Legnagyobb és leghíresebb borvidéke Mendoza, a legfontosabb szőlőfajta pedig a malbec.

 

Argentína fővárosa, Buenos Aires a tengerészek védőszentjéről kapta a nevét. Érdemes itt megtekinteni a rózsaszín házat, azaz a Casa Rosadát, amely az Argentín Elnöki Palota, a La Bocát, amely egy apró városrész, innen származik a tangó, és Puerto Madero negyedét, amelyben minden utcát hölgyekről neveztek el.

Argentína szülötte Evita Peron, Che Guevara, az Oscar és Golden Globe díjas színésznő, Norma Aleandro, a XX. század legjobb focistái közé tartozó Diego Maradona, és a 10 éven át a világranglista első tízesében szereplő teniszező, Gabriella Sabatini.

 

 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!