A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Borárverés

2016-03-21 | Vinoport


Franciaországban már közel másfél évszázados hagyománya van azoknak az aukcióknak, ahol a borok nem palackonként, hanem hordós kiszerelésben találnak gazdára. A külföldi sikereken felbuzdulva 2013-ban a Tokaji Borlovagrend is elhatározta, hogy meghonosítja ezt a rendszert Magyarországon.


 

A borárverések célja részben, hogy emeljék a különleges borok presztízsét. A tokaji hordós tételek árverése is egy olyan esemény, amely segít a nemzetközi figyelem felkeltésében, a fizetőképes kereslet feltérképezésében, hiszen a vevők több mint fele külföldről érkezik. A hordók többségére gyűjtők, kereskedők, és jól ismert éttermek tulajdonosai licitálnak, de az is megesik, hogy egy baráti társaság dönt úgy, hogy közösen megvásárolja valamelyik árverési tételt. 

 

A vásárlóknak tudniuk kell, hogy félkész borokra tesznek ajánlatot. A megvásárolt hordó a következő árverésig a pincészetnél pihen, tartalmát csak akkor palackozzák, ha elérte az érettség megfelelő állapotát.

 

Arról azonban szó sincs, hogy bárki zsákbamacskát venne. Az árverésre kínált borokat először neves szakemberekből álló zsűri kóstolja és értékeli, a tételek az ő ajánlásaikkal ellátva kerülnek a katalógusba. Fontos a szerepük a becsérték és a kikiáltási ár meghatározásában is. Ezen felül az aukción szereplő borokat maguk az érdeklődők is megkóstolhatják - persze vakon. Így sem a borász személye, sem a fajta, sem a termőhely nem befolyásolja a vásárlót a döntésben, érzékszerveire hagyatkozva maga választhatja ki a neki legjobban tetsző tételt, hogy aztán az árverésen harcba szálljon érte.

 

Az árverésen kizárólag egyedi borok vehetnek részt, így aki hozzájut egyik vagy másik hordóhoz, olyasmit birtokol, amiből senki másnak nincs, és soha nem is lesz – hacsak nagylelkűen el nem ajándékoz belőle néhány palackot.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!