Cachaça
2016-08-11 | VinoportMinden kétséget kizáróan ez Brazília zászlós itala.
Tulajdonképpen cukornád párlat, abban különbözik a rumtól, hogy nem a cukorgyártás melléktermékeként megszülető melaszból, hanem magából a cukornádból készül, így sokkal könnyedebb és semlegesebb ízű. Talán ezért isszák úgy, mint a vizet? A brazilok 1,5 milliárd literrel fogyasztanak el belőle minden évben (ez fejenként 8 liter). Akár tisztán is, azzal együtt, hogy általában 38-51%-os alkoholtartalmú rövidről van szó. Kitartóan ünneplik a cachaça-napot is, mégpedig minden év szeptember 13-án.
Caipirinha
Szintén kötelező ital, ha Brazíliában járunk, de megtaláljuk a világ bármelyik bárjában. Az eredeti recept szerint cachaça, cukor, lime és jég kell csak hozzá. Így készítsük: whiskys pohárba facsarjuk bele a lime-gerezdeket, és dobjuk is bele őket a pohárba. Adjunk hozzá 2-3 bárkanálnyi cukrot, majd a muddler (törőfa) segítségével nyomkodjuk jól össze az egészet, hogy a lime-ból minden nedvet kipréseljünk, illetve rögtön össze is keverjük a cukorral. Ezután töltsük meg a poharat törtjéggel, és következhet a cachaça (5 cl). Végül az egészet keverjük jól össze.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!