Catarratto
2014-09-17 | Tóth AdriennA fehér catarratto a mennyiség szempontjából nagy jelentőségű egész Olaszországban, ahol a második legnagyobb felületen termesztett fajtának számít.
A fehér catarratto bár minőségében nem feltétlenül, a mennyiség szempontjából mégis nagy jelentőségű nem csak Szicília, hanem egész Olaszország tekintetében, ahol a második legnagyobb felületen termesztett fajtának számít.
Sajnos ez boraiban egyelőre csak ritkán mutatkozik meg, ami nagy részben annak köszönhető, hogy a ’80-as években a catarratto bianco comune, azaz a kedvezőtlenebb adottságokkal rendelkező klón kerekedett felül a catarratto bianco lucido fölött. Így ma legnagyobb részben EU-s fölöslegként lepárlásra kerül, vagy koncentrátumot csinálnak belőle, amellyel más olasz borvidékek borait gazdagítják. Egy 2008-as DNS kutatás szerint – bár 100%-osan egyelőre nem bizonyítható – valószínű, hogy egyik szülője a garganega.
T.A.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!