Chablis
A burgundi borvidék aranykapuja
2016-02-08 | VinoportChablis szőlőterületei ma 5000 hektáron terülnek el a domboldalakon, amelyek csúcsán többnyire erdőket találunk. Az egyetlen engedélyezett szőlőfajta a chardonnay.
Petit Chablis AOC: azonnali fogyasztásra szánt könnyed fehérborok.
Chablis AOC: általában nyers, friss, könnyű, magas savtartalommal, minerális jegyekkel. 2-3 éven belül érdemes elfogyasztani.
Chablis Premier Cru AOC: 40 climat sorolható ide. Jóval összetettebb borok, kifejező íz- és illatvilággal. Akár 5-10 évig is érlelhetők.
Chablis Grand Cru AOC: a legmagasabb minőség, mindössze hét ültetvény büszkélkedhet vele. Ezek: Les Clos, Vaudésir, Valmur, Les Preuses, Bourgros, Blachot és Grenouilles. A La Moutonne szintén grand cru státuszú. A chablis grand cru illata erősen minerális, majd megjelenik benne a hárs, méz és mandula. A palackos érleléssel különleges füstös aromák fejlődhetnek ki bennük. Savaik üdítőek; habár a tölgyfahordós erjesztés és érlelés jellemző, a fa ízei ritkán meghatározóak ezekben a borokban.
(Forrás: Mészáros-Sánta: Bortankönyv)
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!