A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Chablis

A burgundi borvidék aranykapuja

2016-02-08 | Vinoport


Chablis szőlőterületei ma 5000 hektáron terülnek el a domboldalakon, amelyek csúcsán többnyire erdőket találunk. Az egyetlen engedélyezett szőlőfajta a chardonnay.


A franciaországi Burgundiában a fehérborok közül a chablis emelkedik ki toronymagasan. Az alrégió szőlőterületei ma 5000 hektáron terülnek el a domboldalakon, amelyek csúcsán többnyire erdőket találunk. A talaj északon mészkő és márga, és igen gazdag tengeri fosszíliákban. A szőlőkre itt a fagy jelenti a legnagyobb veszélyt. Az egyetlen engedélyezett szőlőfajta a chardonnay.

 

Petit Chablis AOC: azonnali fogyasztásra szánt könnyed fehérborok.

Chablis AOC: általában nyers, friss, könnyű, magas savtartalommal, minerális jegyekkel. 2-3 éven belül érdemes elfogyasztani.

Chablis Premier Cru AOC: 40 climat sorolható ide. Jóval összetettebb borok, kifejező íz- és illatvilággal. Akár 5-10 évig is érlelhetők.

Chablis Grand Cru AOC: a legmagasabb minőség, mindössze hét ültetvény büszkélkedhet vele. Ezek: Les Clos, Vaudésir, Valmur, Les Preuses, Bourgros, Blachot és Grenouilles. A La Moutonne szintén grand cru státuszú. A chablis grand cru illata erősen minerális, majd megjelenik benne a hárs, méz és mandula. A palackos érleléssel különleges füstös aromák fejlődhetnek ki bennük. Savaik üdítőek; habár a tölgyfahordós erjesztés és érlelés jellemző, a fa ízei ritkán meghatározóak ezekben a borokban.

 

(Forrás: Mészáros-Sánta: Bortankönyv)

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!