A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Challenge International du Vin

2008-06-23 | Tóth AdriennA mai esemény őse egy 1977-ben megrendezésre kerülő borverseny volt, amelyet a Bordeaux-i borvidék jobb partján, a Blaye-Bourg alrégióban szerveztek meg. Az akkori cél az volt, hogy ennek a területnek a legszebb boraira és ezáltal a vidékre irányítsa az emberek figyelmét. Az első ilyen mérkőzésen körülbelül 400, Franciaország összes borvidékéről érkező bor mérette meg magát.

A verseny szervezői pár éven belül összefogtak az 1981-ben alapított Vinexpo nemzetközi borkiállítással, és ugyanebben az évben az eddig nemzeti versenyt tágabb porondra vitték azáltal, hogy a francia borokon túl nevezni lehetett bármely, a kiállításon egyébként is megjelenő bort. Az első kísérleti alkalomra már 1420 helyi és 350 nemzetközi bort neveztek. Ezután a kétévente megrendezett borparádéhoz hasonlóan minden második évben rendezik meg a versenyt is.

1988-ban aztán a bor alapú párlatok is beszálltak a játékba. 1992-ben vették fel hivatalosan a Challenge International du Vin elnevezést. A szervezet logóját, amelyet mi is jól ismerhetünk a díjnyertes borok körmatricáiról, egy híres francia művész, Jean Marais tervezte. Ugyanebben az évben egy új versenyrészt is indítottak, amelyen az alapverseny által legjobbnak ítélt borok indultak. A presztízs eseményt a művészetek és a bor világának hírességei tették jelentőssé. 2000-ben aztán szétvált egymástól a két rendezvény, hiszen olyan jelentőségre tettek szert, hogy már mindkettő megállt a saját lábán.

Praktikus is volt a döntés, hiszen így nem marad év esemény nélkül. A Challenge International du Vin-t ezentúl is kétévente, a Vinexpoval együtt szervezik meg, míg a korábban CIVART néven futó látványos versenyt átkeresztelték Citadelles du Vin-re.

A hajdani regionális francia borverseny így nőtte ki magát három évtized alatt, és lett mára egyike a világ legelismertebbjeinek, amelyet szívesen választanak megmérettetéseik számára színhelyül a magyar pincészetek is.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!