A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Erdőbényei-medence

2009-01-09 | Tóth AdriennAz Erdőbényei-medence abban különbözik a Tokaji Borvidék többi részétől, hogy itt a talaj sokkal kötöttebb, egy kemény, nehéz művelésű, nyirok talajjal állunk szemben. Nem véletlen, hogy Erdőbényének kapás címere van, itt jelenik meg egyedül a híres kétágú kapa. Erre a speciális kialakításra azért volt szükség, hogy a kötött és köves talajon történő kapáláskor a kövek kipereghessenek a kapa két ága között.

A talaj mellett a terület klímája is különleges. Ez annak köszönhető, hogy három oldalról is zárt a medence, így a Bodrogköz felől érkező párás levegő itt mindig szépen megtelepszik, és reggelenként átjárja az ültetvényeket, a finom harmat bevonja a szőlőszemeket, ami alapvetően fontos az aszúsodás elindulásához. Ideális körülmények között mindegyik szőlőfajtánk aszúsodik.

Még egy helyi érdekesség, amiről nem mindenki tud, hogy a tokaji „ősszőlőt”, az első levél lenyomatot itt, az erdőbényei andezit bányában találták meg, és Vitis tokajensis névre keresztelték el. Ha ezt ma valaki meg szeretné nézni, akkor Bécsbe kell utaznia, ahol a Kunsthistorisches Museumban őrzik.

T.A.
Zöldi-Kovács Árpád

 

 


Címkék

erdőbénye

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!