A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Aszú bortípus

2008-01-31 | VinoportAz aszúkészítés kb. 500 éves, a szó alapja az aszott (kiszáradt) szó. Az aszúszemek úgy keletkeznek, hogy egy gomba (bothrytis cinerea) támadja meg az egészséges szőlőt, és ha a körülmények kedvezőek, akkor nemesrothadás lép fel, amelynek hatására víz eltávozik a bogyóból, és az betöpped. Az aszúszem külsőre nagyon hasonlít a mazsolához (amit aszalással készítenek, általában mag nélküli fajtákból), csak azzal ellentétben van benne mag is.

 

Aszúkészítésébe akkor kezdünk, amikor a többi bor már a maga útján halad. A fürtökből egyesével kicsipkedett aszúsodott szemeket tésztává gyúrják, majd musttal vagy újborral öntik fel a borászok. A hagyomány szerint egy göncihordónyi borhoz három, négy, öt vagy hat puttonnyi aszúszemet adnak. Az áztatás után kipréselik a masszát, amely erjedni kezdhet. Ha kierjedt, azzal a bor még nem készült el, hiszen a 2013 óta hatályos bortörvény előírása az aszúknál minimum 18 hónap hordós érlelést, majd egy további év palackos érlelést ír elő. Csak ezután viselheti a bor a tokaji aszú nevet.

 

Az aszúborok puttonyszámát ma már a bortörvény szerint cukortartalom alapján határozzuk meg. A 2013-as új borrendelet alapján a 2013-as szürettől megszűnt a 3 és 4 puttonyos aszú, mert egy aszúnak legalább 120 g/liter maradék cukrot kell tartalmaznia (ez gyakorlatilag az 5 puttonyos aszú). Az intézkedésnek az volt az oka, hogy túl sok alacsony minőségű 3 és 4 puttonyos aszú került a piacra. Magas puttonyszámú aszút jól aszúsodó évjáratban szoktak készíteni. 

Ha egy kicsit többre kíváncsi, ide kattintson>>

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!