A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mádi Kör

2009-07-23 | Tóth AdriennA társaság nem csak eredet szerint különbözteti meg az egyes borokat, ahhoz, hogy valamelyik, általuk meghatározott kategóriába bekerüljön egy-egy tétel, más, elsősorban szőlészeti elvárásoknak is meg kell felelnie. A három szintre épülő rendszer alapja a Mád községi bor, amely nevének megfelelően kizárólag Mád határából származhat, legalább hat éves szőlők terméséből készülhet úgy, hogy egy hektárnyi területről maximum 50 mázsát szednek le.

A Mád történelmi dűlők bora is beszédes kifejezés. Azokat a területeket sorolják ide a szervezet tagjai, amelyeket az elmúlt 400 évben első-, másod- vagy harmadosztályúakként különböztettek meg. Ezen a szinten tovább szigorodnak a feltételek, így itt az ültetvénytől már legalább nyolc évet várnak el, a termésmennyiség pedig 40 mázsára korlátozódik.

A legkisebb, ám legnagyobb presztízzsel bíró csoportot a Szőlő elnevezés fedi. Ennek akkor felel meg egy terület, ha az karakteresen elkülöníthető környezetétől, így kiérdemli, hogy valóban megkülönböztessék. Persze ennek csak akkor van jogalapja, ha az elkészített bor is évről-évre hordozza magán a magas és egyedi minőséget. Az ültetvény kora természetesen ebben az esetben tovább emelkedik (10 év), a termés pedig csökken (30 mázsa hektáronként).

Ahhoz, hogy valóban reprezentálni lehessen ennek a rendszernek minden szintjét, viszonylag nagy kiterjedésű szőlőterületre volt szükség, így nem véletlen, hogy egy a Tokaji borvidéken belülről, egy község szintjéről építkező kezdeményezésnek épp Mád, a legnagyobb szőlőterülettel rendelkező település ad otthont.

 

 


Címkék

mádi kör

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!