Ürmös
2012-10-15 | Vinoport"Az ürmöst mi a tradicionális Balaton-felvidéki technológiát alkalmazva készítjük el. Hogy átlássuk a helyzetet, azzal érdemes kezdeni, hogy az általunk készített ürmösbor, vagy mondhatjuk úgy is rácürmös, abban különbözik a vermuttól, amellyel általában összekeverik, hogy nem adunk hozzá sem cukrot, sem alkoholt, kizárólag gyógy- és fűszernövényeket.
Az ürmös készítés nálunk lényegében azt jelenti, hogy az erjedéskor adjuk hozzá a növényeket a murcihoz. Ez a folyamat elősegíti a gyógy- és fűszernövények hasznos anyagainak kioldódását. Az ürmösboraink alapját egyébként egy tartalmas chardonnay adja.
Amiért az ürmösbor jobb, mint egy herbatea, az az, hogy köszönhetően annak, hogy a borban a víz mellett alkohol is található, a növényekből nemcsak a vízben, hanem az alkoholban oldódó hatóanyagok, illóolajok és aromakomponensek is kivonásara kerülnek. Az alkohol jelenléte ezeken túl azért is lényeges, mert gyorsítja a hatóanyagok felszívódását a szervezetünkben, így azok hamarabb fejthetik ki áldásos hatásukat."
Orbán Gergely
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
"10 éven belül mi leszünk az új mediterráneum”
De'Ricci: generációkon átívelő tisztelet és hűség a terroir iránt
Magyar fotós, a Borkollégium oktatója nyerte az OIV Centenáriumi fotópályázatát
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!