A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Washington

2008-01-31 | Tóth AdriennWashington államnak semmi köze Washington városához, azt leszámítva, hogy mindkettő az Egyesült Államokban van. Merthogy az úgy néz ki, hogy a nyugati parton ott van Kalifornia, amit mindenki ismer, e fölött húzódik Oregon, amit egyre többen ismernek, és ha még tovább megyünk észak felé, Washingtonba érkezünk, amely államot most kezdjük megismerni. E miatt azonban nem kell szégyellnünk magunkat, hiszen az egész borvilág csak az utóbbi években kezdte felfedezni magának ezt a vidéket. Most azonban nagyon belehúztak, ami abból is látszik, hogy ebben az időszakban az Egyesült Államokban újonnan bejegyzett kilenc AVA közül négy ide köthető. Az AVA, azaz American Viticultural Area egy körülhatárolt borrégió, amely hivatalosan rákerülhet a címkékre. Ez valószínűleg annak az érdeklődésnek volt köszönhető, amely az állam területén működő borászatok számát 200-ról 600-ra emelte ugyancsak az utóbbi alig tíz év alatt.


Washington állam klímája sok szempontból különleges, például azáltal, hogy a nyáron átlagban naponta 17 és fél órát süt a nap és az éves csapadékmennyiség 203 milliméterrel közel harmada a miénknek. Ez utóbbi adat elsőre talán nem tűnik annyira biztatónak, de azt ne felejtsük el, hogy nem mindenhol néznek ferde szemmel azokra, akik öntöznek a szőlőben.

 

Washington államban 20 szőlőfajtából készítenek bor, közöttük egyre jelentősebb a vinifera, azaz nemes szőlők aránya. Tudni illik még, hogy bortermelésből számító bevétele alapján közvetlenül Kalifornia után következik, így a második legfontosabb az Egyesült Államokban. Legfontosabb pincészete az évi 54 millió palack bort piacra dobó Chateau St. Michelle, egyik legfontosabb borturisztikai célpontja pedig az egyetemváros, Walla Walla.

 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!