A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

USA borai

2013-07-25 | VinoportAz Egyesült Államokban már több mint 300 éve készítenek bort. Az előállított mennyiséget és a presztízst tekintve is Kalifornia vezeti a sort, őt követi New York, Washington és Oregon, arra azonban valószínűleg kevesen gondolnak, hogy az ötödik legnagyobb bortermelő Texas. Utóbbi államban a spanyol misszionáriusok hozták el a borkultúrát az 1860-as években. 1883-ban Frank Qualia alapította meg az első, még ma is működő pincészetet Val Verde Winery néven.

 

A borokra érvényes szabályozás szempontjából a szövetségi törvényeken kívül a különböző államok különböző előírásait is figyelembe kell venniük a termelőknek. Ezek között egészen nagy eltérések lehetnek. Például a New York államból származó borok valójában negyedrészt más államból származó alapanyagból is készülhetnek, azon felül, hogy 35%-ig cukrozásuk és vizezésük is legális.

 

Az apellációs rendszer is eltérő az Európában megszokottól. Az AVA (Apellation and American Viticultural Area) rendszer része, egy apellációja lehet egy egész állam (például Kalifornia), egy megye (Kalifornián belül ilyen Napa vagy Monterey), illetve egy AVA (például a Napa-völgy).

Tovább:

Kalifornia 
Oregon 
Washington

 

 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!