A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A fogyasztók is a franc mellett tették le a voksukat

Pécsi-Szabó Miklós a villányi franc-ról

2014-06-21 | Tóth Adrienn


A villányi franc borkategória tavasz végi debütáló villányi rendezvényén tizennyolc pincészet vett részt. E számból arra következtethetünk, hogy legalább ennyien tervezik, hogy a jövő évtől elkészítik az e borkategóriába tartozó prémium tételeiket. A cabernet franc villányi szerepköre mellett elkötelezett a Janus Borház is, amelynek tulajdonosa, Pécsi-Szabó Miklós nyilatkozott a Vinoportnak.


"Ültetvényünk negyedét cabernet franc borítja, emellett a másik fő fajtánk a cabernet sauvignon, amely szintén 25%-nak felel meg. A cabernet franc a kínálatunkban önállóan és házasítások részeként is megjelenik.

Olyan különleges évjáratokban, mint amilyen 2008 volt például, egy Cabernet Franc Válogatás borral is bővítjük a kínálatunkat. 2008-at rajtunk kívül kevés vörösboros gazda kezeli kiemelkedő évként, hiszen ekkor nem mindenhol volt szerencsés az időjárás. A mi dűlőnk azonban a Villányi borvidék egy különleges pontján helyezkedik el, ahol eltért a hőösszeg a régiós átlagtól, és ezen felül még az ültetvény fiatal kora is hozzáadott az egyedi végeredményhez.

Jelenleg a 2009-es Cabernet Franc van forgalomban, a 2011-est már lepalackoztuk, várhatóan ősszel kerül majd a polcokra, ez azonban még nem dőlt el véglegesen. Most az az időszak zajlik, amikor folyamatosan kóstoljuk a bort, bemutatni majd csak akkor fogjuk, amikor már nekem is tetszik. Nem célunk az, hogy az évjáratok folyamatosan kövessék egymást, a piacra lépésről az dönt, az adott tétel mikor éri el az ehhez megfelelő érettségi szintet.

A fogyasztók is a franc mellett tették le a voksukat

A franc-nak kulcsszerepet szánunk a házasításainkban is, az Örömbor 75%-át ez a fajta alkotja a 25% merlot mellett. Ezzel szemben a Bordó egy cabernet sauvignonra hangolt tétel, amelyben a franc és a merlot is 12-12%-ért felel. Utóbbi tétel esetében a sauvignon masszívabb tanninstruktúrája miatt hosszabb palackos érlelést kell alkalmaznunk, mielőtt piacra engedjük a bort.

Szándékos döntés volt az, hogy legyen egy franc és egy sauvignon alapú cuvée-nk, mindkét fajta karakterét szerettük volna egy rá építő házasítás formájában megmutatni. Végül a fogyasztók döntötték el, hogy melyiket kedvelik jobban. A két bor iránti kereslet alakulásából egyértelmű volt, hogy a pince prémium házasítása, az Örömbor a franc által meghatározott bor lesz."

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!