A kerttől a konyháig
Főzzünk tudatosan a Védegylettel
2011-09-20 | Vizi CsengeA 2000-ben alapított Védegylet új kiadvánnyal gazdagodott, és gazdagította a gasztronómia színterén tevékenykedő háziasszonyok vagy épp a tudatos főzésre adó szakácsok mindennapjait. A Slow Food mozgalom rajongói is örömmel vehetik e kötetet kezükbe, hiszen a kiadó célja nem más volt, mint a tudatos étkezésre nevelés, friss, ellenőrzött alapanyagok felhasználásával.
Attól kezdve nyújt segítséget e könyv a mindennapjainkhoz, hogy elindulunk a piacra, és közvetlenül a termelőtől vesszük meg ételeinkhez a mai modern világunk nem kész vagy félkész, hanem jó és friss alapanyagait, vagy épp magunk termeljük meg erkélyünkön, ablakunkban, esetleg időt szánunk arra, hogy vidékre is elutazzunk akár egy-egy finomságért, vagy épp a közösségi kertben szedjük salátánk alapanyagát.
A Védegylet azzal a céllal jött létre 2000-ben, hogy kezdeményezésük és az ehhez csatlakozók által megőrizzék a természeti és kulturális sokféleséget, megerősítsék a környezetünkért viselt felelősségtudatot és megteremtsék egy jobb minőségű élet feltételeit Magyarország minden lakója számára. Ezek így hirtelenjében túl nagy szavaknak tűnhetnek, de a számos munkatárssal működő Védegylet valóban képes demonstrációk megszervezésével, a Fair trade népszerűsítésével vagy akár egy ilyen kis kötettel sorsokat, az emberek hozzáállását megváltoztatni.
Gondoljunk csak bele, hogy ha nagyvárosban élünk, és nincs időnk sokszor főzni és sportolni, könnyedén beleeshetünk a csapdába: irány a gyorsétterem vagy a nagy bevásárlóközpont félkész étele, és már hipp-hopp jól is laktunk. És hipp-hopp fel is szedtünk pár kilót, amiktől nagyon nehéz megszabadulni, hiszen a folyamatos időhiány, stressz és az ételekben található tartósítószerek hozzájárulnak ahhoz, hogy a zsírpárnák tartósan megmaradjanak rajtunk, egészségi állapotunk pedig egyre jobban romoljon.
A Védegylet épp ezért fontosnak tekinti felhívni a figyelmet arra, hogy érdemes odafigyelni arra, mi az, amit lenyelünk. A kötetben ötletek sora várja az olvasót, kezdve a termelői piacok bemutatásától, a különböző recepteken át, egészen a méltányos kereskedelemig.
A termelői piac mellett a vásárló és eladó közvetlensége, személyes kapcsolata okán teszi le a voksot az író, hiszen könnyedén kideríthetjük magától a termelőtől, hogy használt-e valamilyen adalékanyagot, vegyszert, így szép lassan kialakulhat bennünk az a bizalom, amely lehetővé teszi egyrészt az egészséges táplálkozást, másrészt a kis gazdaságok megélhetését, hiszen szívesen térünk vissza olyan eladóhoz, akinek terméke és személyisége közel áll a szívünkhöz.
További alternatív lehetőségeket is felsorakoztat a gyönyörű képekkel illusztrált kötet, így például az alternatív vásárlói közösségek részei is lehetünk, ennek egyik válfaja a kötetben említett Szatyor, vagyis a www.szatyor.org. Ezekkel a közösségi összefogásokkal nemcsak egészséges ételeket szerezhetünk be, hanem pénzt és energiát is spórolhatunk, egy helyen akár egész hétre való, különböző alapanyagot is begyűjthetünk. És akkor még a közösségi kertekről nem is ejtettünk szót, amelyek a városi keretek között oldják meg a folyamatos növénytermesztést, kertgondozást.
A különböző lehetőségek közt sorra lepnek meg minket a szerkesztők receptekkel, de érdekes módon a húsos ételek kimaradtak ezekből, ami nem volt tudatos az ételek kiválasztása során. Erről a Bevezetésben számot is adnak az írók. Így hol könnyen emészthető, hol pedig laktató, de mégis energiadús, friss alapanyagokból készült ételek fogadják az olvasót. Közülük szemezgetve, szezonális fogásokat is összeállíthatunk, mint reggelire az ősz gyümölcseiből készült Rusztikus gyümölcsös morzsát zabpehellyel, az Őszi zöldséges pitét, vagy akár a Nagydobosi sütőtöklekvár receptjét követve mi magunk is készíthetünk különböző kenceficéket.
Az egyedi, mondhatni kissé bizarr ételek közé tartozik a Pitypangfőzelék, amit fél kilónyi pitypang zsenge leveléből készíthetnek el a vállalkozó kedvű gazstroguruk. Ahogy olvasgatunk tovább, kiderül, mitől lesz egy étel élő, és pontosan mi történik a hőkezelés során? Melegítsük-e ételeinket, ha azok 42 fok fölött már vitaminokat, enzimeket, fehérjéket és zsírokat is alig vagy épp károsodott formában tartalmaznak?
Ha szeretünk a hűvösebb napokon teát inni, érdemes otthon készíteni egy stresszoldó galagonya teát fahéjjal és almakompóttal vagy gyömbért és csipkebogyó teát birssel, amely immunrendszerünk védelmi vonalának erősítéséhez járul hozzá.
Végül, de nem utolsó sorban több oldalon át olvashatunk a méltányos kereskedelemről vagy fair trade-ről, megtudhatjuk, hogyan növelhetjük mi is ezen mozgalmon keresztül a termelők jövedelmét és életminőségét, közben pedig mi magunk megbízható, jó alapanyagokhoz juthatunk a kávétól kezdve, a cukron, boron és rizsen át egészen a méltányos gyapotból készült pólókig. Vagyis érdemes e márkajelre odafigyelni, ahogyan érdemes ezt a kis kötetet is minél mélyebben áttanulmányoznunk.
Beszerezhető a Védegylet irodájában: Budapest, 11. ker. Bartók B. út 19.
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!