A kis fahordós érlelésben hisz a prémium franc-oknál
Polgár Zoltán a villányi franc-ról
2014-10-24 | Tóth AdriennPolgár Zoltánnál a cabernet franc-nal való kapcsolata a nyolcvanas évekbe nyúlik vissza. Az azóta eltelt évtizedekben fajtaborként és házasítási alapanyagként egyaránt használta, classicus tételt és top bort is készített belőle. A Vinoportnak adott nyilatkozatában ezen túl a fahordós érlelés és az évjáratok kapcsolatáról is beszél.
„Arra már nem is emlékszem pontosan, mikor készítettük az első bort ebből a szőlőfajtából. Az azonban biztos, hogy még őrzünk harminc-negyven palack cabernet franc-t a pincénkben az 1984-es évjáratból. Az 1986-ost pedig nem is olyan régen kóstoltam, jó állapotban volt. Ekkor még nem barrique hordókban érleltük, de az 1988-tól megjelenő Elixir alkotóelemeként a cabernet sauvignon, a merlot és a kékfrankos mellett már igen.
A 2000-es évek elejéről származnak az első barrique hordós érlelésű cabernet franc fajtaboraink, és ennél az érlelési módnál azóta is kitartunk, mert úgy gondoljuk, hogy a legmagasabb minőségű alapanyag megérdemli a kis hordót. Ekkortól számít a prémium szegmensünk fontos tagjának ez a fajta önállóan is, ezt megelőzően inkább cuvée-k formájában volt jelen a top boraink között.
Persze a szőlőfajta továbbra is fontos házasítási alapanyagnak számít, főként a cabernet sauvignonnal alkot cuvée-t. Érdekes megfigyelni, hogy az egyes évjáratok mindig más karaktert, ízvilágot adnak hozzá e két szőlőfajta duettjéhez. A Polgár Cuvée-ben pedig kezdetben 18% volt a cabernet franc aránya, de mára meghaladja az 50%-ot.
Az utóbbi másfél évtizedben folyamatos volt a telepítés ebből a szőlőfajtából, így mára ültetvényeket művelünk belőle a Kopárban, a siklósi Városhegyen, a Göntéri dombon és a Boczorban.
A villányi franc kategória megszületésével várhatóan a Cabernet Franc Barrique borunk viseli majd ezt a nevet, mert úgy gondolom, hogy méltón képviseli a legmagasabb villányi minőséget. Ezt bizonyítja az is, hogy bár a 2009-es évjáratú tétel még csak fél éve van piacon, már most jól szerepel a hazai borversenyeken.
A legújabb cabernet franc a 2012-es lesz, de ez még a pincében pihen. Olyan magas minőségűnek tartottam esetében az alapanyagot, hogy kizárólag új fahordós érlelést alkalmaztam – míg a 2009-es tételnél egyaránt használtam régebbi és új tölgyfa hordót. Fontosnak tartom a tudatos fahasználat kérdését, a hordóval legalább annyit lehet rontani, mint amennyit javítani a boron, és úgy gondolom, hogy ez a kérdés a villányi franc jövője szempontjából is nagy jelentőséggel bír.”
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!