A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A londoni csokoládé akadémia

Sarah Jane Evans MW ezúttal a csokoládéról

2011-05-31 | Szántó Tibor


A csokoládék és borok kapcsolata mindig érdekes téma, főleg ha egy Master of Wine szemszögéből vizsgáljuk. A londoni csokoládé akadémia egyik alapító tagjával, Sarah Jane Evans MW-el beszélgettem. Sarah Jane nem csak Master of Wine, hanem a csokoládék szakértője és szenvedélyes rajongója is.


Mindenki szereti a csokoládét, de a címke mögé csak néhány ember lát. Hogyan lett csokoládé szakértő?

Ahogy sokan mások, én is nagyon szeretem a csokoládét. Jelenleg a minőségi csokoládé nagy áttörését éljük Londonban. Manapság már elérhető számunkra olyan étcsokoládé, amely természetes kakaóvajjal és vaníliával készül (nem növényi zsiradékkal és szintetikus vanilinnel) és megjelölték az eredetét. A kakaó és a belőle készült csokoládék összességében nagyon sok mindenben hasonlítanak a borokhoz, hiszen a már ismert terroir fogalma is kötődik hozzájuk. Ebben az esetben is nagyban befolyásolja a végső minőséget, hogy hol és hogyan termesztik. Ez a szemlélet nagyon izgalmas a csokoládé szerelmeseinek.

Ön az egyik alapító tagja a Londoni Csokoládé Akadémiának. Milyen szempontok alapján alakult meg a szervezet?

Az alapító tagok csokoládékészítők, újságírók és rajongók voltak. Összeálltunk, hogy támogassuk és elősegítsük a minőségi csokoládé elterjedését. Mindemellett rendezünk egy versenyt és konferenciát kétévente. A versenyen egy budapesti csokoládékészítő cég, a Rózsavölgyi is nyert a közelmúltban egy nagyon jó, töltött bonbonnal. A cég egyébként a kakaóbabot is saját maga dolgozza fel, és ebből készít csokoládét.

Mi a legfontosabb küldetése az akadémiának?


Ösztönözni szeretnénk a csokoládé rajongókat, hogy nézzenek a címke mögé és fedezzék fel a különbséget a valódi csokoládé és a tömegtermékek között. Fontos, hogy megértsék, a csokoládé a kakaóbabokból készül, amelyeket emberek termelnek, akiknek fontos, hogy normális körülmények között tudjanak dolgozni. Nem utolsó sorban a környezet megóvására is felhívjuk a figyelmet.

Nemrég jelent meg a könyve: Chocolate Unwrapped címmel. Ez az első olyan könyv, amely nem a történelmi tényekre és receptekre épül, hanem mesél a terroir-ról, arról, hogyan kóstoljunk professzionális szinten, és természetesen bemutatja a legérdekesebb csokoládé készítőket.

Igen nagyon szeretném, ha az olvasók nem csak a standard, bevált tömegcsokoládékat kóstolnák, hanem új, izgalmasabb csokoládékat is. Megtanítom a csokoládé kóstolásának folyamatát és a megértéshez szükséges összefüggéseket. Ugyanúgy, mint a boroknál az olvasónak itt is fel kell fedezniük a termőhelyek egyediségét és a csokoládékészítők stílusát.

Lesz folytatása a könyvnek?


Természetesen lesz, rengeteget fejlődnek a csokoládékészítők, és ezt érdemes bemutatni.

Mi a kedvenc kakaó fajtája és termőterülete?

Nem egyszerű erre válaszolni. Nagyon kedvelek egy brazil csokoládét egy svéd gyártótól.
Meglepő, hogy ez a kiváló csokoládé forastero babból készül, amelyet elsősorban tömegtermelésre használnak, és az esetek nagy többségében alacsony minőségű. Szintén nagyon kedvelem a Karib-térségből származó csokoládékat.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!