A Sarolta, a Teréz és az Anita nemcsak női nevek, hanem szőlőfajták is
Megoldások
2014-02-12 | Tóth AdriennGyakran nehézséget okozhat a külföldi borokkal ismerkedni kezdőknek a végtelennek tűnő, eddig ismeretlen szőlőfajták sora. Nem kell azonban a határainkon túlra tekinteni ahhoz, hogy elbizonytalanodjunk egy-egy fajta eredetével, történetével kapcsolatban, hiszen a közismert szőlőfajták mellett számtalan kevésbé megszokott, sokszor a minőségi szegmensben mindössze néhány borász által előállított fajta is újdonságként hathat. A kevésbé ismert hazai fajták kvízének megoldásait adjuk most közre.
A kérdések megtekintéséhez kattints IDE!
Melyik az a szőlőfajta, amely hajdanán a pécsi „Littke pezsgő” alapfajtája volt, és sokáig keverték tőkéit a Somlón a juhfarkéval?
A helyes válasz az A: csomorika.
Melyik az az 1956 óta államilag elismert szőlőfajta, amely a Mecsek lankáin feltehetően a pécsi káptalan közbenjárására terjedt el, és a mai napi a Pécsi borvidékhez kötődő kuriózum?
A helyes válasz a C: cirfandli.
Melyik az a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet nemesítési programja által létrehozott szőlőfajta, amely azért nem kaphatta az Agria-Eger nevet, mert az egri Bútorgyár már ezt viselte?
A helyes válasz a B: turán.
Melyik az a szőlőfajta, amely az 1949-ben indult és rezisztens szőlőfajták létrehozását célzó program legsikeresebb darabjának számított, és amelyet a nemesítő Csizmadia D. József feleségéről neveztek el?
A helyes válasz az A: Bianca.
Melyik az a szőlőfajta, amelyet a hárslevelű és a leányka keresztezésével állított elő Király Ferenc 1951-ben?
A helyes válasz a D: zefír
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!