A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A sütemények bibliája

Hasznos tippek édesszájúaknak

2008-10-15 | Vizi Csenge


Az a sztereotípia járja a világban, hogy a nők szeretnek sütni-főzni. Ez talán a legtöbb esetben így is van, de semmiképp sem zárhatjuk ki e körből a férfiakat. Hisz nézzük csak meg a leghíresebb séfek nagy része férfi. Régen nem volt ez így, sokkal inkább a nők jeleskedtek otthon a konyhában, azonban ma már alig marad idő gyomrunk kényeztetésére. Legalábbis házi sütésű édességekkel. Ebben próbál segítséget nyújtani A sütemények bibliája című könyv.


 

Mai felgyorsult világunkban egyre nehezebb időt szakítanunk a gyermeknevelés, férjkényeztetés, mosás, főzés és takarítás mellett egy kis csemege elkészítésére. Ha véletlenül egy könyvesboltba tévedünk, biztosan kikötünk egy idő után a szakácskönyvek házatáján. Nem könnyű szabadulni a innen, hiszen számtalan ínycsiklandozó ételt tartalmazó kötet áll készen a csábításra.

Kinézzük, megvesszük, aztán mit teszünk? Felrakjuk otthon a polcra, abban a reményben és céllal, hogy majd biztosan akad egy-egy olyan napunk, amikor kiélhetjük ebbéli szenvedélyünket. Aztán telnek a hetek, hónapok, évek… A könyv porosodik, mi meg az unokáinknak a jól bevált, nagymamánktól tanult süteményt készítjük el újra és újra.

Vajon a csemeték nem örülnének néha egy-egy játékos ötlettel kitalált falatnak? Sok csokoládéval vagy épp színes drazséval dekorált harapnivalónak? És ha vendégeket várunk, néha nem érezzük azt, hogy de jó lenne minél egyszerűbben, gyorsabban elkészíteni nekik a süteményt? És meglepni őket valami különlegessel?

Nos, ha valaha átsuhant már agyunkon ezek közül csak egyetlen gondolatfoszlány is, akkor pontosan nekünk találták ki A sütemények bibliája című robosztus méretű könyvet. A kötet érdekessége, hogy a receptek zöme amerikai konyhákban napi rutinnal készül, így azoknak, akik sokat utaztak már a tengeren túlra, de nem sikerült recepteket beszerezniük, most itt a lehetőség, hogy visszacsalogassák emlékeiket egy-egy íz újraélésével. A hozzávalók tekintetében is jórészt messzire kellene utaznunk a kötet receptúrái alapján, azonban vannak, amik pótolhatók hazai termékekkel, vagy akár egy kis kutatómunka után beszerezhetők a bio piacon, kulináris szaküzletekben vagy épp a környező országok egyikében.

Kezdjük azonban az elején. A könyv 318 oldalból áll és bizony nagy előnye a keményborítás. Ráadásul egy külön védő is van rajta, így ha esetleg lisztes kézzel érnénk hozzá, semmi baj, épségben megúsztuk a történetet. Aztán ha kinyitjuk, akkor rögtön egy meglepő dologgal találjuk magunkat szemben: az első ötven oldalon hatalmas betűtípussal szedték a hasábokat, így a hófehér lapokon megjelenő fekete és lila betűk tökéletesen olvashatók.

Indításképpen A sütés alapjai címszavakat olvashatjuk, amelyben ellátnak minket - legyünk akár kezdők vagy épp haladók - hasznos ismeretekkel (mert ugyebár egy sütésben jártas magyar ember még nem biztos, hogy az amerikai konyhában is egyből remekel). Első körben a hozzávalókból csemegézhetünk: liszt, kukoricaliszt, kukoricakeményítő, zab, kelesztő- és tésztalazító anyagok. Majd jönnek a cukrok és egyéb édesítőszerek, amiket a zsiradékok, tojás és tejtermékek követnek. Végül a nagy kedvencek, az ízesítőszerek, így fűszerek, vanília, só, kávé, csokoládé és az aszalt gyümölcsök vannak egy csokorba összeszedve.

Hogy milyen eszközökre lehet szükségünk a sütésnél? Nem kell, hogy bárkinek is emiatt fájjon a feje, hisz ebben is segít a könyv. A mérőedényektől kezdve, a süteményformákon át, egészen a tepsiig mindenről tájékoztatják a hadba vonuló háziasszonyt (vagy háziférfit?).

Az egyik leghasznosabb fejezet a Módszerek nevet viseli. Itt aztán mindenki megtudhatja, hogy milyen hőmérsékleten érdemes sütni az optimális eredmény elérése végett, hogyan olvasszuk fel a csokoládét, miért érdemes pörkölni a dióféléket, hogyan formázzuk a süteményeket, de még a díszítésről is beható tanulmánnyal szolgálnak felénk a kötet szerzői.

Mielőtt belevágunk a receptek tárgyalásába, mindenképp említésre érdemes még két oldal. Az egyik a Hibalehetőségek oldala. Lehet, hogy sokunknak nem okoz nagy nehézséget egy-egy sütemény elkészítése, azonban néha a végeredmény nem tükrözi a rá fordított energiát. Ennek sok oka lehet, de az egyik legvalószínűbb az apró pontatlanságok következménye. Az itt található táblázat segít abban, hogy rájöjjünk és kijavítsuk, ha valami nem úgy alakul, ahogyan kellene, megoldást találhatunk a felmerülő problémára.

A másik oldal pedig a Mit mivel helyettesíthetünk lap. Ha valami épp elfogyott és már nincs nyitva a közelben egyetlen üzlet sem, vagy épp nem kapható az a hozzávaló, akkor érdemes pár percet szentelnünk erre az oldalra, hogy ne uralkodjon el rajtunk a kétségbeesés, hanem a jól bevált termékek helyett higgadtan megtaláljuk a hozzájuk legközelebb állót.

Lássuk, milyen tematika alapján épül fel e receptgyűjtemény!

Több mint százötven leírást olvashatunk, amikhez impozáns ételfotók is társulnak. Így nem kell a képzeletünkre hagyatkoznunk, elég csak felütni a könyvet az egyik oldalon, beszerezni, előkészíteni a hozzávalókat, megnézni a mintát és jöhet a móka!

Teasütemények - amik mindig jól jönnek, legyen szó egy délutáni csevejről a barátnőkkel, vagy egy estéről, egy bögre gőzölgő tea és egy regény társaságában,
Kézzel formázott sütemények – amikben formát ölthet kreativitásunk,
Formával készült sütemények – a kezdők nagy örömére szolgálhat, biztos sikerrel,
Hűtött tésztájú sütemények – a bevállalósoknak, akik nem bánják, ha picivel több időt kell a konyhában tölteni,
Süteménykockák – a gyorsaság szerelmeseinek, akik igénylik, hogy sütijük ne csak finom, hanem mutatós is legyen,
Brownie-k és blondie-k – amik egészen Amerikáig röpítenek képzeletben,
Csokoládés kényeztetés – az igazán édesszájúak receptjei,
Csemegék sütés nélkül – ha épp nincs áram vagy gáz, de a vendég már lassan megérkeznek, mindenképp jól járunk velük,
Sütemények gyerekeknek – így a kicsik sem maradnak ki a sütésből, kicsi kezük nagy segítségére lehet anyának
Ünnepi csemegék – ha már unjuk a megszokott bejglit, semmiképp se hagyjuk a polcon A sütemények bibliáját!

Ha ennyi ízelítő még nem volt elég, akkor eláruljuk, mi is kipróbáltunk egy Hűtött tésztájú süteményt, a Narancsos álom névre kereszteltet. Elsőre kicsit meglepő eredmény született, talán nem ártott volna az első oldalakba nekünk is jobban belemélyednünk, de mint tudjuk, gyakorlat teszi a mestert. És hogy ez a tömény édes élvezet még gyorsabban elvarázsolja ízlelőbimbóinkat, érdemes hozzá az Árvay és Társa Pincészet Tokaji Casino Cuvée 2000-ét kortyolgatnunk. A mesterfokozat elérése érdekében pedig tovább teszteljük, de most már Önökkel együtt a kicsik és nagyok kedvenc süteményeinek nagy könyvét!

Cím: A sütemények bibliája
Kiadó: Alexandra Kiadó 2007
www.alexandra.hu
Ára: 4999 Ft

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!