A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A tokaji aszú nem csak luxuscikk, hanem konkrétan gyógyszer

A Holdvölgy vertikális aszúkóstolóján jártunk

2019-05-06 | Ferenczi Csilla


A tokaji aszú nem csak luxuscikk, hanem konkrétan gyógyszer

Tokaj-Hegyalján az aszú borok készítésének története majd' 500 éve kezdődött. Van, aki csak a legjobb évjáratokra épít, és van, aki minden évben megalkotja a tökéletes, 6 puttonyos minőségű aszú borát. Ilyen a Holdvölgy Pincészet, amely nemrégiben még egyet emelt a téten, és bevezette a PreCulture névre keresztelt előjegyzési programját.


Egy évjáratos aszúbor olyan, mint a ritka festmények: véges mennyiségű és megismételhetetlen. Nem lesz újra ez az év és nem lesz több aszúbor sem az adott évjáratból, mint amennyi épp palackba lett zárva

 

– vallja Demkó Pascal, a Holdvölgy alapítója.

 

És a Holdvölgy tényleg nem viccel: kizárólag a legjobb minőségre törekszik, aszúit pedig az élet legfontosabb eseményeinek ünneplésére palackozza. Így alakult, hogy az utóbbi 13 év Culture aszúit nemrégiben megkóstolhattuk a Marvin Gauci Group of Restaurants legújabb, titkokkal övezett és világszinten egyedülálló, UNCENSORED by Caviar & Bull névre hallgató, hamarosan nyitó éttermében. A csoport új étterme a különleges képi világra és a különböző országok gasztronómiai és borvilági sokszínűségére fog építeni. A koncepció szerint ugyanis minden fogáshoz külön videó készült, így a tízfogásos degusztációs sorban – ami 10 különböző ország konyháját reprezentálja – mindig az adott ételt bemutatva zajlik majd a vetítés. Nincs tehát pincér vagy sommelier, kizárólag a vizuális effektek és maga az étel.

 

A tokaji aszú nem csak luxuscikk, hanem konkrétan gyógyszerEgy moziélményhez hasonlót élhettünk át

 

Annak ellenére, hogy az aszúkról szólt ez a délután, én mégsem mennék el szó nélkül a borsort felvezető UPPP nevű, zétából készült félszáraz gyöngyöző bor mellett, amit kivételes igényességgel készítettek, és megint ugyanolyan jól esett, mint eddig mindig. Nagyon szép munka. De térjünk is vissza a nap fénypontjára, vagyis arra a 13 tokaji aszúra, ami várt ránk, és amit Demkó Pascal beszéde vezetett fel. Először Mádról és a csapatmunkáról mesél, illetve arról, hogy a csillagok együtt állása esetén nem teheti meg, hogy nem bizonyítják be: itt készül a világ legjobb édes bora. Beavat minket a 2004-es pincealapítás történetébe és a megfelelő szakmai tudás fontosságát hangsúlyozza.

 

Ezután Jójárt Gergő veszi át a szót, aki a 2006 – a 6 Puttonyos Holdvölgy aszúk első évjárata – illetve 2018 közötti aszúsorról nyilatkozik. Itt esik szó a februárban életre hívott Pre-Culture előrendelési koncepcióról, valamint arról, hogy már 17 külföldi országba szállítanak, amire érthető módon nagyon büszkék. Átlagosan 4500 palack aszú készül évente náluk, ami 17 felé szétosztva már nem is olyan sok, nem beszélve a magángyűjtőkről. Így pedig nagy gonddal kell megtervezzék az eladásokat is, a 2019-es évjárat például majd december 10-től, az Aszú Világnapjától válik előrendelhetővé.

 

A tokaji aszú nem csak luxuscikk, hanem konkrétan gyógyszerJójárt Gergő, a Holdvölgy kereskedelmi igazgatója

 

Harmadikként Gincsai Tamás borakadémikus, a Holdvölgy főborásza lép elő, hogy bemutassa a 13 bort. Mesél a vulkanikus talajról, amely változatos andezit, riolittufa és kvarcit rétegeket jelent, és arról is, hogy a Holdvölgy koncepciója alapján mind a hat tokaji fajtát termesztik, így pedig a kivételes szőlőválaszték és a terroir is adott a birtokon. Jelenleg 27 hektáron dolgoznak, kizárólag olyan területeken, ahol tényleg mindenük megvan a világon egyedülálló különlegességek elkészítéséhez. A tokaji aszú rendkívülisége ráadásul olyannyira nyilvánvaló, hogy anno csodaszernek tekintették, és gyógyszertárban volt kapható; emésztési problémáktól kezdve a vérnyomás csökkentésén keresztül a megfázásból való gyorsabb felépülésben is segített.

 

Lássuk, milyen csodaitalokat kóstolhattunk végül a Holdvölgy vertikális aszúkóstolóján:

 

 

2018

 

Még kölyökkorban lévő, elképesztően sűrű, szép reménnyekkel kecsegtető aszú. Illatban átütő lonc, lépesméz, vanília és fehér csokoládé. Ízben már inkább a golden almás, citrusos jegyek dominálnak a súlyos cukortartalom oldalán, együtt ideális egyensúlyt mutatnak. 162 karton áll rendelkezésre előjegyzés esetén.

 

2017

 

Ugyancsak fiatal, szinte vad aszú egy ideális évjáratból, inkább herbás illattal és végtelen hosszú kortyokkal. Aromatikájában az érett sárgabarack, mangó és mandarin uralkodnak, de már most jelen van egy finom diós-grillázsos ízvonal is, a kortyok pedig meglepően selymesek. A tipikus „aszúévnek” köszönhetően 250 karton áll rendelkezésre előjegyzés esetén.

 

2016

 

Egy kifejezetten bonyolult évjárat aszúja, amiből Gincsai Tamás vezetésével kihozták a maximumot (és még annál is többet). Fülledt, trópusi gyümölcsös illatokkal indít, a passiógyümölcs és a mangó vezetik az illatot, aztán belekortyolva jön a sárgabaracklekvár és naspolya is. Precíz, feszes, tapsot érdemel.  137 karton áll rendelkezésre előjegyzés esetén.

 

2015

 

Ebben az évben váltottak érlelési filozófiát: a korábbiaktól eltérően már nemcsak magyar kádárok hordóiba, hanem a még komplexebb íz elérésre érdekében az aszúk fele új Seguin Moreau hordóba, fele pedig másod- és harmadtöltésű magyar hordóba kerül. A 2015-ös Culture a forró szeptembernek köszönhetően savban és cukorban is visszafogottabb, így egy nagyon lágy karakterű aszú született. Keleties íz- és illatjegyekkel hódít: édesfűszerek, kókusz, limehéj, narancshéj és ananász minden kortyban. Mindössze 70 karton áll rendelkezésre előjegyzés esetén.

 

A tokaji aszú nem csak luxuscikk, hanem konkrétan gyógyszer

Íme a 13 évjárat

 

2014

 

Nevezzük rossz, vagy inkább nehéz évjáratnak, aminek következtében komoly mennyiségi visszaesés történt az édes borok frontján. Ez a minőségen egyáltalán nem látszik: remek struktúrájú, magasra pontozott aszú született, amin nagyon érződik a befektetett energia. A végeredmény roppant egyedi: rengeteg kandírozott, sárga húsú gyümölcs, illetve füge és szilva jelentkezik az illatban és kortyban, és olyan vibráló savak, amiket azóta sem felejtek. 102 karton áll rendelkezésre előjegyzés esetén.

 

2013

 

Gincsai Tamás főborász szívéhez igen közeli aszú, ekkor vette át ugyanis a stafétabotot Berecz Stéphanie-tól. A 2017-es londoni Decanter World Wine Awards aranyérmes bora, világos aranysárga színnel, olajos kortyokkal, klasszikusan akácmézes ízvilággal, amit a lédús őszibarackra, ananászra és aranymazsolára emlékeztető jegyek egészítenek ki. Extra izgalom a letisztult ízvilágban egy finom krétás karakter, ami keretbe foglalja a kortyot. 169 karton áll rendelkezésre előjegyzés esetén.

 

2012

 

Egy száraz, csapadékmentes évjárat aszúja, ahol a finomseprős érlelés fontossága mutatkozik meg leginkább: a kortyok krémesek, kellően testesek, szinte hömpölyögnek. Illatban először egyfajta könnyed eleganciával indít: kamilla és akácvirág érkezik, belekortyolva viszont újabb és újabb rétegeket fedezhetünk fel (például pikáns fűszereket, sárgabarackot, narancslikőrt), amiket aztán hosszú-hosszú perceken át élvezhetünk. Mindössze 1600 palackkal készült, és ebből 46 kartont kínálnak előjegyzésre.

 

2011

 

A csapadékos, forró évjárat ellenére ez a Culture is kifogástalan, a 2015-ös DWWA éppen ezért nem csak aranyéremmel, hanem regionális trófea-győzelemmel is jutalmazta. Emellett a 2018-as Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor sorában a második helyen végzett, igen magas pontszámmal. Kristálytiszta szín, illat és íz, ahol a vilmoskörte, sárgadinnye, sárgabarack, kandírozott ananász és szamóca uralkodnak. Lenyűgöző. 158 karton áll rendelkezésre előjegyzés esetén.

 

2010

 

A legfiatalabb forgalomban lévő Holdvölgy aszú, Gincsai Tamás személyes kedvence a sorból. Elmesélte, hogy a borvidéki minimummal szemben a Holdvölgy minden esetben 8 évig érleli aszúit, bár szerinte ereje teljében majd nagyából 20-30 éves korában lesz minden aszú. Ezt például tökéletes szerkezet jellemzi, mély aranysárga színnel, zöld teás, mentás, keleti fűszeres illatokkal, trópusi gyümölcsös és kajszilekváros ízjegyekkel, amit a lime-os és citrusos asszociációk tesznek még izgalmasabbá. Filigrán, izgalmas és elegáns.

 

Ehhez a tételhez már egy különleges fogás is készült, amit Evans Victoria, a Marvin Gauci Group of Restaurants  Executive Head Sommelierje komponált. A meghökkentő párosítást gombavariácókkal érte el, ahol a szarvasgomba és erdei gombák mellé curry-s fahéjas házi majonéz került. A csodás tányérok Tivadar György Executive Chef keze munkáját dícsérik.

 

A tokaji aszú nem csak luxuscikk, hanem konkrétan gyógyszer

 

2009

 

Édes borok tekintetében az egyik legnehezebb évjárat aszúja, a Becsek (Betsek) dűlőről érkező 100% furmint alapborral készült. Ez azért érdekes, mert a Holdvölgy Culture aszúkat egyébként a sárgamuskotály kivételével a másik öt Tokaj-Hegyalján engedélyezett szőlőfajta alapborából készítik. Gyönyörű, borostyán színű tétel, nagyon különleges aromatikával: érezni benne a klasszikus íz- és illatjegyek mellett gombát, dohányt és diótortát is, közben mégis légiesen könnyed tud maradni. Arányos és egyensúlyos.

 

2008

 

Kiemelkedő aszús évjárat, bár ebben az évben többször is volt hőségriadó, nem egyszer kúszott a hőmérő higanyszála 40 fok fölé. De mivel a jó borász extrém körülmények között is tud jó bort készíteni, elkészült 10.500 palack ebből a szó szerinti csodából, ami még vaskosabb, még koncentráltabb az előzőekhez képest. Narancsvirágra, narancsdzsemre és narancshéjra emlékeztető jegyekkel startol, amit gyógynövényes, kenyérhéjas aromák egészítenek ki, egy kosárnyi aszalt gyümölccsel az oldalán. Amolyan igazi Holdvölgyes, időtálló tétel.

 

Ez volt a második tétel, ami mellé étel is került a Caviar&Bull szakácsai és Evans Victoria sommelier jóvoltából: ropogós tésztában sült kacsa, karamellás mandula ropogóssal, citrusos vinaigrette-tel. Nincs mit hozzáfűzni, zseniálisan működtek együtt az ízek.

 

2007

 

Úgy érzem tényleg haladunk valamiféle katarzis felé: a sor utolsó előtti tétele fantasztikusan összetett, tulajdonképpen utánozhatatlan, egyben az egyik személyes kedvencem. A jól elkészített croquembouche jut róla eszembe, ragacsos karamellel, kis grillázzsal, és lágy, illatos vaníliakrémmel. Nagyon sokrétű a lecsengése, lassan bontakozik ki, igazi egyéniség a sorban. A 2013-as Pannon Bormustra csúcsbora.

 

2006

 

A Holdvölgy első szüretének ékköve egy igencsak sajátos évjáratból. A bor szinte tényleg ragyog, savai élénkebbek, mint néhány fiatalabb társának, struktúrája előtt pedig le a kalappal. A jól ismert narancslekváros jegyek mellett egyből jönnek a tercier aromák is, finom sherry, dohány, mogyoró, fűszeres barackpite illetve aszalt füge asszociációja, miközben kortyai krémesek és határozottak, vonalvezetése feszes. Elképesztő, kivételes, kérek még.

 

A harmadik tétel, amely mellé étel szervíroztak, és természetesen továbbra sem édességet, hanem sült hasaalját, házi barbecue szósszal és limehéjjal.

 

Az élmény, amit kaptam, tökéletes volt, és én már azt is tudom, hogy melyik évjáratból fogok előrendelni magamnak. Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!