A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A turizmus fontos Tokaj érvényesüléséhez

Basa Richárd és Kanczler András válaszolt 1. rész

2014-09-29 | Tóth Adrienn


A turizmus fontos Tokaj érvényesüléséhez

Basa Richárd gyakran járt Tokaj-Hegyaljára a barátaival bortúrázni, amely programokat maguk szerveztek, így személyesen tapasztalhatták meg az ezzel járó nehézségeket. A borvidéket ugyanakkor nagyon megszerették, és eldöntötték, hogy létrehoznak Tarcalon egy kis bázist, amely Hegyalja borkultúráját igyekszik ápolni a borturizmuson keresztül. Ennek megfelelően jött létre a Basilicus Borkultúra Központ, amelyet kiegészít az ezzel részben azonos nevű Basilicus Szőlőbirtok.


Basa Richárd 2010-ben kezdett el szőlőket vásárolni Tarcalon, és itt talált egy alkalmas területet a birtokközpontnak is, amelyről jó időben ellátni egészen az Alföldig, de amelyet hátulról Tokaj hegyei ölelnek. Kanczler András 2011-ben csatlakozott a csapathoz, elsőként mint a birtok vincellére, a későbbiekben pedig már tulajdonostársként is.

 

Ahogy elkezdtek a birtok elemei összeállni, a tulajdonosok számára fontossá vált, hogy a jövőbeli konkrét tevékenységeknek megfelelően kerüljenek kialakításra az épületek. Ekkor fogalmazódott meg bennük, hogy bár pincészetek, éttermek és szállodák már megtalálhatók a borvidéken, de ami egyértelműen hiányzik még, az egy olyan komplexum, amely az ezek által nyújtott szolgáltatásokat segít összefogni. Ekkor nyújtottak be pályázatot egy borkultúraközpont létrehozására.

 

Az általános célokon túl a gyakorlatban hogyan működik egy ilyen központ?

 

Basa Richárd: Ha valaki alaposabban végignézi Tokaj működését, rájön, hogy ez egy nagy borvidék sok borászattal. A borvidék piaci pozíciójának javításához azonban elengedhetetlen a borturizmus fejlesztése, hiszen azok válnak majd Tokaj iránt elkötelezetté, akik személyesen tudták felkeresni a borvidéket, s helyben étkezhettek, túrázhattak, kóstolhattak.

 

Ezért úgy döntöttünk, hogy összefogjuk a Tarcalhoz közeli borászatokat, éttermeket, kézműves élelmiszertermelőket és szállásadókat. Tudjuk, hogy ez csak egy része az egész borvidéknek, ezért bekapcsoltunk szolgáltatókat Tokaj, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Mád és Tállya településeiről is. A legfontosabb feladatunknak tehát azt tekintjük, hogy összefogjuk a helyszínben rejlő turisztikai értékeket.

 

Mely pincészetekkel dolgoztok együtt?

 

Kanczler András: Elsősorban a kisebb pincészetekkel működünk együtt, hiszen ott kevesebb erőforrás áll rendelkezésre a turizmusszervezésre, így a Kikelet, a Bott, a Barta, a Dorogi és a Hímesudvar pincészetekhez rendszeresen szervezünk utakat. Igény esetén azonban szívesen viszünk vendégeket nagyobb borászatokhoz, a Degenfeldhez, a Dereszlához, a Disznókőhöz, a Hétszőlőhöz és a Patriciushoz.

 

A turizmus fontos Tokaj érvényesüléséhez

 

Egy bortúra megszervezése azonban nem csak a pincészetekkel történő időpontegyeztetésből áll. Biztosítunk transzfert, gumicsizmát a dűlőtúrához, leegyeztetjük az éttermi étkezéseket. Az árak és a minőségi kategóriák szempontjából nagyon sok variáció létezik az utak megszervezésekor. Közös bennük, hogy mindegyikkel azt az értéket szeretnénk közvetíteni, amellyel Tokaj bír.

 

 

Egyénekkel vagy csoportokkal foglalkoztok?

 

K. A.: Mindenkit szívesen kiszolgálunk, akár 1-2 főt és csoportokat is. Mindenki fontos, arra e munka végzése közben döbbentünk rá mi is, hogy rengetegen jönnek ide, akik keveset tudnak Tokajról, pedig bennünk az az elképzelés élt, hogy ezt a borvidéket mindenki ismeri.

 

A külső helyszínekhez kötődő programokon túl milyen szolgáltatásokkal várjátok a vendégeket a borkultúraközpontban?

 

B. R.: Egy valódi komplexumot akartunk létrehozni. Ennek központját természetesen a borkóstoló helyiség és a tájékoztató egység adja a turisták számára, a régi épületet pedig meghagytuk borászatnak, melynek fejlesztése, bővítése jelenleg is folyamatban van.

 

A több pincészethez is kötődő borászmúltadnak köszönhetően sok borkóstolót vezettél már le. E koncentráltabb borturizmusra épülő tevékenységnek köszönhetően milyen tapasztalatokkal gazdagodtál?

 

K. A.: Azon több alkalommal is meglepődtem, hogy sokan távolságtartással érkeznek Tokajba, és a legdöbbenetesebb az egészben az, hogy nem a múlt rendszerből származó rossz tapasztalatok okán, hanem ennél frissebb, akár tíz évvel ezelőtt szerzett emlékek miatt. Ha azonban őszinték vagyunk, sokat megmagyaráz a borvidék mai széles körű megítéléséről a tény, hogy sokféle tokaji borral lehet találkozni Hegyalján.

 

A turizmus fontos Tokaj érvényesüléséhez

 

Amit sokan nem tudnak Tokajról, hogy itt a jó végeredményhez tízszer annyit kell dolgozni, mint sok más borvidéken. A chardonnay, a zweigelt vagy a kékfrankos esetében még akkor sem lesz feltétlenül rossz a bor, ha nem volt túl gondos a gazda. A furmintnál azonban még rengeteg munka mellett is nagy a kockázat. Véleményem szerint a valódi tokaji összkép kialakítása érdekében fontos, hogy ne csak magunkat mutassuk be, hanem a több pincével és egyéb szolgáltatóval együtt lépjünk fel. A szigeteknek össze kell érni, és kiszorítani mindent, ami nem teszi széppé ezt a borvidéket.

 

Interjúnkat holnap ITT folytatjuk.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!