A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A túró és a bor

Mit igyunk hozzá?

2012-10-06 | Tóth Adrienn


A túró és a bor

A túró egyike az igen sokoldalúan használható és a gyakorlatban is használt alapanyagaiknak. Tejtermék lévén általában jól illik hozzá a bor, viszont friss karaktere miatt jellemzően könnyedebb társaságra vágyik, mint az érlelt, penészkultúrákkal gazdagított sajtok. Most előbb a túróról tudhatunk meg néhány fontos információt, majd sorra veszünk három belőle készülő népszerű fogást, egy-egy borajánlattal.


 

A tejből úgy készül a túró, hogy azt hagyják megaludni, majd maximum hatvan fokra melegítik anélkül, hogy felforralnák. A létrejövő túrós alvadékot egy vászonkendő segítségével választják el a szintén értékes savótól. Így alakul ki a lágy aludttejrögökből álló, enyhén savanykás túró.

Hagyományosan tehén- és juhejből készített változatai voltak ismertek, de ma már kecsketúró is kapható a piacokon. Napjainkban is ismert a juhtúró speciális változata, a brindza, amely annak köszönheti kissé csípős jegyeit, speciális ízét, hogy készítése magában foglal egy néhány napos érlelési periódust is.

A túró zsírtartalmát, így nehézségét vagy könnyűségét jelentős mértékben befolyásolja, hogy lefölözött tejből készítik-e. Hagyományosan a vajkészítés miatt a tehéntejnél ez az eset a gyakoribb, míg a juhtejnél általában a teljes tej szolgál alapanyagul.

Házi túrókészítéshez érdemes közvetlenül a gazdáktól vagy a piacon beszerezhető nyers tejet használni, a gyárak által homogenizált tejben ugyanis olyan aprók a zsírcseppek, hogy akadályozzák a kicsapódást.

A túró és a bor

Körözötthöz

Badacsonyi Kékfrankos Rozé 2011

Sabar-Dűlő Borház

Egy rozéhoz hű, piros bogyós gyümölcsöktől kedves illat fogad, amikor a pohárba szagolunk. A legerősebb benyomást az illatnak megfelelő ízek teszik a kóstolóra: a bor arról szól, amiről egy reduktív tételnek szólnia kell: a friss, gyümölcsös aromavilágról. Erről még a szerkezet sem tereli el a figyelmünket, a könnyed test, az alacsony alkohol és a kerek savérzet megbújik a szamóca és a ropogós cseresznye mögött. Tovább

A túró és a bor

Túrós tésztához

Bácsi dűlő Badacsonyi Olasz rizling 2010

Borbély Családi Pincészet

A sok elemből álló illatkép közepes intenzitással tölti ki a poharat; találunk benne citrusokat, virágokat, körtét, ásványosságot, gyömbért. A korty élénk savainál, markáns mineralitásánál és grépfrútra, gyógynövényekre emlékeztető ízeinél fogva karakteres, ezek mellett a karcsúbb test és a vajasság háttérbe szorul. Készítsünk hozzá erdélyi rakott káposztát vagy almával sült malacot! Tovább 

A túró és a bor

Sárga húsú gyümölcsök kompótjával tálalt túró gombóchoz

Kövérszőlő 2008

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok

A bornak szüksége van a szellőztetésre, mire közepes intenzitású, grépfrútosan, minerálisan elegáns illatvilágát kinyitja. Idővel a vezető jegyek mögött a háttérben feltűnik egy aszalt gyümölcsösség is. Kóstoláskor a bor beltartalma ellenére könnyednek hat, a kortyot a gazdag, mézes ízvilág határozza meg. Szerkezete érzetünk szerint az édesség irányába billen. Enyhén karamellizált almatortát sütnénk hozzá. Tovább 

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!