A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A válogatás további finomításával emelhető a minőség

Debreczeni Mónika a villányi franc-ról

2014-07-18 | Tóth Adrienn


A válogatás további finomításával emelhető a minőség

A villányi franc mögé álló pincészetek számára egyértelmű, hogy a cabernet franc magas, kiemelkedő minőséget nyújt a borvidéken. Azt, hogy ezt melyik borászat milyen módon látja elérhetőnek, természetesen különbözik – ahogy bár a villányi cabernet franc-ok stílusa mutat hasonlóságot, az egyes tételek részleteikben eltéréseket hordoznak. Onnantól pedig, hogy még nagyobb figyelmet fordítanak e fajtára a pincészetek, előtérbe kerül a kérdés, hogy hogyan növelhető még tovább a színvonal. Debreczeni Mónika, a Vylyan birtokigazgatója erről is beszélt a Vinoportnak.


„Már a pincészet indulásakor, 1992-ben telepíttettünk cabernet franc-t, amelyet kezdetben házasítottunk, majd 2002-től – a merlot-val egy időben – fajtaborként is megjelentettük. Arra már az első években felfigyeltünk, hogy amellett, hogy állandó, stabil minőséget nyújt, az adott évjárat karakterét is tükrözni képes, így a bort kóstolva felismerhető, hogy hűvösebb vagy melegebb évjáratból származik a termés.

 

Mára húsz évjáratot tudhatunk magunk mögött, és egyértelmű, hogy a franc képes a legkiemelkedőbb minőséget nyújtani a borvidékünkön. Ezért aztán, amikor felmerült az ötlet, hogy Villányt egy közös zászlósborral jelenítsük meg, hamar döntésre jutottunk, a franc-ra esett a választás. Ami már nehéznek bizonyult, az a névválasztás: öt éven át vetettük el az újabb és újabb lehetőségeket, amíg egy Master of Wine tanácsa alapján olyan elnevezést választottunk, amely a szőlőfajtát és a borvidéket is magába foglalja. Így született meg a villányi franc.

 

 

A fajtából jelenleg nálunk a 2009-es évjárat van piacon a Villányi Cabernet Franc és a Mandolás formájában, utóbbi egy dűlőszelektált cabernet franc. Érdekes a két bort egymás mellett kóstolni, érződik a köztük levő különbség: a dűlős tétel koncentráltabb és szerintem hosszabb életpályára hivatott. A Mandolás azért különleges, mert nem kizárólag dűlőszelekció, hanem hordóválogatás is, hiszen az adott termőterületről származó legszebb hordók tartalmának házasításával készült. A hosszabb élettartammal persze az is együtt jár, hogy több időre van szüksége, mire eléri az optimális érettséget.

 

A válogatás további finomításával emelhető a minőség

 

Annak érdekében, hogy a franc valóban csúcsborrá válhasson, sokat foglalkozunk azzal, hogy hogyan lehetne még magasabb színvonalat produkálni belőle. A 2009-es évjáratot követően 2010-től még tudatosabbak vagyunk a szelekció folyamán. Ennek eredménye számomra a 2012-es tételben mutatkozik majd meg különösen szépen, de ez a bor jelenleg még a hordóban pihen.”Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!