A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Anselm Grün: A bor - Ég és föld ajándéka

A bor szakrális jelentőségéről

2013-06-15 | Tóth Adrienn


A bor értékéről szólva gyakran említjük annak spirituális jelentőségét. A Pannonhalmi Apátsági Pincészet alapításának tizedik évfordulója alkalmából a Bencés Kiadó által megjelentetett "A bor - Ég és föld ajándéka" című kötet ezt a kérdést főképp a keresztény kultúrkör szemléletén keresztül boncolgatja. A münsterschwarzachi bencés apátságban élő szerzetes - aki korunk egyik legnépszerűbb keresztény szerzője - azonban kitekint más vallások borhoz kötődő hagyományaira is.


A kötetet a Pannonhalmi Apátsági Pincészet tizedik évfordulója alkalmából szervezett programsorozat keretében mutatták be. A könyv azon túl, hogy összefoglalja a bor jelentőségét a Biblia Ó- és Újszövetségében, elemzi annak szerepét a kereszténység történetében egy kultúrtörténetről, egy, a monostorok szőlőműveléséről, valamint egy, a boros szentekről szóló fejezeten keresztül. A harmadik nagyobb egység „A bor mint keresztény szimbólum – ma” elnevezés alatt a bor kapcsolatát vizsgálja az olyan fogalmakkal összekötve, mint szeretet, igazság, közösség, hála, öröm, egészség és spiritualitás.

A bor – Ég és föld ajándéka című kötet bemutatása egy kerekasztal-beszélgetés keretében zajlott le. Az eszmecsere moderátora Hortobágyi T. Cirill perjel volt, rajta kívül dr. Várszegi Asztrik főapát, Varga Mátyás költő és szerzetes, valamint Heimann Zoltán vett részt a beszélgetésben.

A szerzővel kapcsolatos háttér-információként dr. Várszegi Asztrik elmondta, hogy a bencések számára egy 1500 éves hagyományt követően a 19. század a fellendülés időszaka volt. Németország közepén ekkor jött létre bencés kolostorok egy csoportja. Az itt élő szerzetes nem csak közvetlen környezetük lelki életét tartották azonban szem előtt, Ázsiában és Afrikában is térítő munkát folytattak. A Pannonhalmi Apátság ekkor már régóta létezett, ezen intézmények indulásakor pedig segítséget nyújtott nekik, innentől indul a kapcsolat a két régió szerzetesi közösségei között.

A történelem során persze fordult a kocka, míg kezdetben a pannonhalmiak adtak támogatást, addig a huszadik század második felében már inkább a Magyarországon élők igényelték a német szerzetesek segítségét. Miután a hazánkban élők számára is megnyílt a lehetőség az utazásra, Pannonhalmáról több ízben mentek Münsterschwarzachba annak érdekében, hogy a gyakorlatban is megismerjék azt a modern szellemiséget, amely mind eszmei, mind gazdasági értelemben mintaként szolgált a Pannonhalmi Apátság számára.

Anselm Grün: A bor - Ég és föld ajándéka

Anselm Grün ebben a münsterschwarzachi apátságban él. Ismert róla, hogy napi nyolc órában gazdasági ügyekkel foglalkozik, ezt követően pedig spirituális munkát folytat, rengeteget olvas, és az élet különböző területeit érintő témákról publikál. Így felöleli a szellemi kérdéseket, a kereszténység fontosabb eszméit, a meditációt, de eljut életvezetési, például a depressziót érintő köteteken át olyan gazdasági kérdésekig is, mint a vállalatvezetés. Többek között az ő munkájának köszönhetően működik az az ötvösműhely, amely a Pannonhalmi Apátság szent edényeit is szolgáltatta. A pincészetnek otthont adó közösségnek a személyéhez kapcsolódó közvetlen ismeretsége is jelentős szerepet játszott abban, hogy épp az ő borról szóló kötetét jelentették meg a borászat tízéves évfordulója alkalmából.

A kötet kiadásáért felelős Varga Mátyás az esemény kapcsán felelevenítette egy ’80-as évekbeli emlékét, amelyet Franciaországban élt át. Egy étteremben vacsoráztak, amikor a bor kitöltése után vendéglátója észrevette, hogy nem ugyanabból a borból hoztak számukra, mint amelyik a borlapon szerepelt. A magyar körülmények között élő vendégnek akkor a lehetetlennel határosnak tűnt elképzelni, hogy itthon valaha hasonló megvalósulhat.

Mára azonban tény, hogy a borkultúra szempontjából hatalmas utat jártak be a magyar fogyasztók. Varga Mátyás ugyanakkor hangsúlyozta: az ízek mellett ahhoz, hogy a bor értékeinek teljességét felfogjuk, szükség van a kultúrtörténeti háttér megismerésére is. A zsidó-keresztény kultúrkörben a bor szakrális funkcióval bír, a bemutatott kötet pedig e kérdés komplexitásáról szól. A kiadó bevezető kötetnek szánja, bevezetőnek a kereszténységbe és a borkultúrába egyaránt.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!