A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Apostoli ételek egy énekes tollából

Bemutató Meződi József szakácskönyvéről

2009-01-09 | Vizi Csenge


Miért ne főzhetne egy énekes jól? Nincs arra törvény, hogy egy színész csak a szakmájának élhet. Lehet énekelni a konyhában és bebújhatunk néha a szakács szerepébe is. És ha az egész család örömmel veszi e hobbink, sőt, még támogatják is, akkor mi lehetünk konyhánk világsztárjai (vagy inkább világséfjei?)! Ha ehhez ráadásként két étterem is rendelkezésünkre áll, akkor nyert ügyünk van. Nem érdemes halogatni, le kell írni a finomabbnál finomabb kedvenceket és – ahogy Meződi József is teszi – megismertetni régi-új ízeket a gasztronómia szerelmeseivel.


November utolsó napjaiban jelent meg egy újabb - a régiek szavaival élve – receptes könyv, azonban mind az írója, mind maga az ötlet egy merőben nagy újítás, hiszen ritkán kapunk sztárok tollából gasztronómiával foglalkozó könyvet (talán Stahl Judit vagy Pálffy István kötetei senki előtt sem ismeretlenek, de míg külföldön gyakran mosolyognak ránk címlapokról sztárok, hazánkban még nagyítóval is nehéz az előbb említetteken kívül bárkit is találni).
Meződi József Apostoli ételek című műve épp ezért ritkaságnak számít. Talán a könyvesbolt polcáról nem ez lenne az első, amit leveszünk és gyermeki mosollyal az arcunkon rohanunk vele a kassza felé… De! Ha mégis vágyunk egy olyan szakácskönyvre, ami személyes élményekről szól, ami közelebb visz magához az íróhoz, akkor bátran rakjuk be kosarunkba!

Na, de nem árt kicsit megismernünk az írót, hiszen enélkül nehéz lenne kötni bárkihez is ezt a könyvet. Nem véletlen a címválasztás, vagyis az Apostoli ételek, ugyanis Meződi József az Apostol együttes vezető énekese már 1973 óta. Becenevén talán még többen ismerik, ő a Kalapos, hosszú télapó szakállal. Örök slágereiket ma is szinte minden nemzedék ismeri, nehéz is lenne kitörölni a ballagó diákok szerenádlistájáról és emlékezetéből – no meg szüleink szívéből – a „Nehéz a boldogságtól búcsút venni” dal fülbemászó sorait. A Kalapos azonban nem csak a színpadon kergeti a hangokat, hanem a konyhában is otthonosan érzi magát.

Felesége, Alice két fiukkal, Gáborral és Zsolttal együtt vezetik a Remiz és Kisbuda Gyöngye Éttermeket. Nem csoda, hogy az apuka sem marad ki a különleges ízek varázsából és varázslásából. Persze kötekedni nem szeret, meg beleszólni sem az éttermek konyháinak munkájába… Inkább könyvbe foglalta hőn szeretett ételeit és azok receptjeit. Vizsgáljuk is meg tüzetesebben ezeket!

A bevezetőben Tordy Géza ajánlóját olvashatjuk, aki nem csak Kossuth-díjas színész, hanem Meződi József barátja is. Szavai kedvességet árasztanak magukból, látszik, hogy az íróval és a gasztronómiával kapcsolata nem a felszínes kommunikáció mezsgyéit súrolja. Kiderül, bizony ő is megfordult a fent említett konyhákban, mint „kukta” próbálta tökéletesíteni tudását. Majd bemutatkozik Meződi József, akinek életéről sok-sok információt megtudhatunk és még izgatottabban várjuk, hogy lapozva a hatalmas és gusztusosabbnál gusztusosabb ételek fotói között kiválasszuk azt, amire gyomrunk korogni kezd.

A kemény külső borító jól átgondolt szerkesztésű belső oldalakat tartalmaz. Néhol kissé nehéz az aktuális étel nevét kiolvasni a szinte kézírásra emlékeztető szavakból, azonban azt tapasztaljuk, hogy a receptek hatalmas betűkkel vannak szedve, könnyen olvashatók. Nem kell olvasószemüveget felvenni főzés közben! A receptek nem árválkodnak, mindhez tartozik egy-egy hatalmas kép, ami segít abban, hogy ne kelljen kétségbe esnünk azon, vajon hogyan néz majd ki aktuális fogásunk vagy épp hogyan kellene kinéznie… A receptek végén egy-egy kommentet is olvashatunk, amelyet maga az író oszt meg velünk, így közelebb kerülhetünk mind az ételhez, mind Meződi Józsefhez, a könnyebb döntés elősegítéséről nem is beszélve!

Milyen ételekre indulhat be nyálelválasztásunk lapozgatás közben? Főleg a magyaros ízvilág dominál, annak is sokszor a nagy klasszikusai játsszák a főszerepet, ami bizony nagyon jól jön fiatal, kezdő háziasszonyoknak, vagy olyanoknak, akik most ismerkednek a hazai ízekkel. És nem utolsó sorban azoknak - az énekeshez hasonlóan gasztroguru - férfiaknak sem árt beszerezni e kötetet, akik nem félnek felvállalni, hogy szeretnek serénykedni a konyhában és természetesen nem vetik meg a harmóniát, amit akkor érez az ember, amikor finom falatokkal és lelket üdítő kortyokkal varázsolják el ízlelőbimbóikat, majd gyomrukat.

Ne féljünk hát egy-egy impozáns szakácskönyv mellől levenni a kicsiket, hisz a kevésbé kirívó, már-már szerény kinézet néha sokkal többet rejt, mint azt elsőre gondolnánk. Engedjünk az intuícióinknak, és tapasztaljuk meg azt, milyen jó is a felfedezés okozta megelégedettség érzése!


Cím: Apostoli ételek
Író: Meződi József
Kiadó: K. u. K. Kiadó
www.kukkanto.hu
Ára: 3500 Ft

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!