Az alapoktól a top tételekig mindenhol ott van
Gál József a villányi franc-ról
2014-11-21 | Tóth AdriennAz utóbbi fél évben sok különböző villányi pincészet szemszögéből tekintettünk már a cabernet franc szőlőfajtára. Az ez alkalommal sorra kerülő Csányi Pincészet azért érdekes, mert mérete és széles körű piaci jelenléte miatt más szempontból is megerősítheti a fajta villányi létjogosultságát, mint a kisebb családi pincészetek, amelynek vendégköre szűkebb fogyasztói csoportból kerül ki. A Vinoportnak Gál József vezérigazgató nyilatkozott.
„A cabernet franc a Csányi Pincészet összes borsorozatában szerepel. Stratégiai szerepet szánunk neki, ezért az elmúlt időszakban újabb telepítéseket hajtottunk végre belőle. Az új ültetvények kialakításakor nem a mennyiség nagyarányú növelése volt a cél, inkább a magas minőség, épp ezért egy kiemelt területet, a Kopárt választottuk, amelyik egyébként személyes kedvencem is.
2010-ben került kialakításra ez a 4,5 hektáros ültetvény, amelynek gyümölcsét először tavaly szüretelhettük le. Ez egyelőre kisebb mennyiséget jelentett, így önállóan nem jelent meg, de a minőség ígéretesen alakul, így komoly reményeket táplálunk iránta.
Fontos számunkra a cabernet franc; mind fajtaborként, mind házasítások alkotóelemeként egyre nagyobb teret nyer a kínálatunkban. Különösen igaz ez a prémium kategóriára, például a Kővilla borokra. Ezen tételek először a 2009-es évjáratból jelentek meg, egy fajtatiszta cabernet franc és egy házasítás formájában, amely a cabernet sauvignon mellett 20%-ban franc-t tartalmazott.
A korábban Elegance és Prestige nevet viselő top boraink közül az utóbbi, amely sauvignon alapú volt, a jövőben megszűnik, a franc bázisú Elegance küvét viszont megtartjuk, így ebben a kategóriában is a most kiemelt szőlőfajta válik meghatározóvá.
Nem csak a prémium szegmensben számítunk azonban a fajtára, hiszen készítünk bort belőle a Teleki néven megjelenő szériában és annak gasztrosorozatában, amelyet a Metro értékesít. Az újhullámos boraink közül pedig a Nap Cuvée első évjárata, amely egy csavarzáras tétel a Teleki borcsaládon belül, szintén tartalmaz cabernet franc-t a cabernet sauvignon és a kékfrankos mellett.
Mindezek egyértelműen bizonyítják a Csányi Pincészet vonatkozásában a cabernet franc felé való eltolódást. Úgy gondolom, ebben annak is része van, hogy a fajta mind a szőlőben, mind a pincében jól kezelhető, bár nem olyan kiegyenlített minőségű, mint a sauvignon. A franc mellett szól ugyanakkor, hogy sok különböző stílusban is palackba lehet zárni.”
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!