A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Bio Bio völgy, Chile

Borismeret

2015-01-24 | Tóth Adrienn


Bio Bio völgy, Chile

A dél-amerikai ország főbb bortermő zónái közül Dél-Chile adottságai folytán jelentős mértékben eltér az északibb fekvésűektől. Két meghatározó borvidék található itt; a Bio Bio völgy mellett az Itata völgyben termelnek szőlőt. A Bio Bio a déli szélesség 36. foka mentén fekszik, ezzel az Egyenlítőtől körülbelül egyenlő távolságban húzódik, mint Spanyolország déli része. Az óceánáramlások, a szárazföldek elhelyezkedése azonban errefelé más viszonyokat hoz létre, mint a Mediterráneumban.


Történelem

 

A borvidék neve megegyezik a neki otthont adó tartománnyal. Az itt lakók több mint fele európai származású, többségük ősei Spanyolországból érkeztek a kontinensre. Élnek itt azonban francia és olasz bevándorlók utódai is, és a történészek főleg ezeknek az etnikai csoportoknak tulajdonítják a borkultúra meghonosítását.

 

Szabályozás

 

Chile borvidékeket szabályozó törvényeinek inkább az Egyesült Államok rendszere szolgált mintaként, mint az európai kontinens számára meghatározó francia AOC szisztéma. Az 1995-ben létrehozott bortörvény leginkább a bortermő zónák határait jelölte ki, és megszabta, hogy mi kerülhet rá a címkékre.

 

Elhelyezkedés, természeti adottságok

 

Az itt dolgozó borászoknak sokkal több kihívással kell szembe nézniük, mint a tőlük északabbra dolgozó kollégáknak. Életüket nem teszi könnyűvé, hogy az összes chilei borvidék közül itt a legjelentősebb a csapadék mennyisége, és a déli félteke egyik legdélebbi bortermő területeként az átlaghőmérséklet is alacsony. A helyzetet ugyanakkor javítja, hogy a rendszeres szelek csökkentik a levegő nedvességtartalmát, hamar megszárítják eső után az ültetvényeket. 

 

 

Pais

A borvidéken még mindig jelentős mennyiségben megtalálható a Chilében pais nevet viselő kékszőlő-fajta, amely bizonyos vidékeken negra peruana, Argentínában pedig criolla chica néven ismert.

Tipp borvásárláshoz, ételpárosításhoz

 

A XX. század túlnyomó részében még az olyan szőlők tették itt ki a többséget, mint az alexandriai muskotály és a pais, az utóbbi években azonban egyre nő a prémium szegmensben érdekelt borászatok jelenléte a vidéken, akik olyan fajtákat telepítenek ide, amelyek az ország északabbra fekvő, forróbb részein kevésbé izgalmas végeredményt produkálnak, így sauvignon blanc-t, chardonnay-t és pinot noirt. Ezeken túl egyre több vállalkozó szellemű szőlész kísérletezik a rajnai rizling, a viognier és a fűszeres tramini fajtákkal is.

 

Borkészítés

 

A borvidék iránti megnövekedett befektetői igények két fő forrásból táplálkoznak, egyrészt világszerte megnőtt az érdeklődés a gyümölcsös, kifejező, izgalmas fehérborok iránt a magasabb árkategóriákban is, másrészt a nagyobb chilei borbirodalmak tulajdonosai is szívesen bővítik portfóliójukat a testes súlyos fehér- és vörösborok mellett más termékekkel. Ennek köszönhetően az ebben a régióban dolgozó borászok a pincében alkalmazott erjesztési és érlelési módszereiket is annak rendelik alá, hogy egyenes, aromatikus, élénk kompozíciókat hoznak létre. A meleg nappalok és a hideg éjszakák közötti hőmérséklet-különbség jelentős mértékben hozzájárul a vegetációs ciklus elnyújtásához, és így a kívánt bortípus eléréséhez.

 

Ha oda látogatsz…

 

Concepción – A kikötőváros életének pezsgéséhez hozzájárul, hogy Concepciónt tekintik a chilei rock fővárosának. Több ismertté váló együttes innen származik vagy itt aratta első komolyabb sikereit. Mindebben jelentős része van annak, hogy Concepción egyetemi városként is ismert, a sok itt élő fiatal művész pedig sokat tesz azért, hogy izgalmas, alternatív alkotásokkal gazdagodjon a város.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!