A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Carnuntum, Ausztria

Borismeret

2015-04-22 | Tóth Adrienn


Carnuntum, Ausztria

Carnuntum szőlőterületeinek mérete meghaladja a kilencszáz hektárt. Bécstől keletre indul és egészen a szlovák határig húzódik e szőlőtermő terület, mialatt északról a Duna határolja. A vidék borai földrajzi elhelyezkedésük folytán ötvözik a tőlük északra fekvő Weinviertel borainak frissességét és a déli szomszéd, Burgenland borainak beltartalmát.


Történelem

 

A borvidék nevét egy, a római korban létrehozott településről, Carnuntumról kapta, pedig ma már inkább Göttlesbrunn és Höflein áll borászati szempontból a középpontban.

 

Szabályozás

 

A Rubin Carnuntum egy helyi borászati szövetség, amelynek tagjai a zweigelt és a kékfrankos készítését állítják a középpontba. Bort is készítenek ugyanezzel a névvel. A Rubin Carnuntum első évjárata 1992-ből származik. E nevet akkor viselheti a bor, ha 100%-ban zweigeltből készül, eléri a szabályozás által előírt minimális 12,5%-os alkoholtartalmat, valamint megfelel a szervezet tagjainak éves kóstolásán.

 

Elhelyezkedés, természeti adottságok

 

A borvidék klímáját több tényező is befolyásolja. Jó kiindulási pontnak tekinthető ebből a szempontból a pannon klíma, amely meleg nyarakat és hideg teleket eredményez, ezt mérsékli mind a Fertő tó, mind a Duna. Mindezek együttes hatása teszi lehetővé, hogy a kék szőlők teljes fiziológiai érettséget érjen el. A borvidék talaját mészkő, lösz és agyag építi fel.

 

 

Spitzerberg

A borvidék egyik legkiemelkedőbb földrajzi eleme, a Spitzerberg eléri a 300 méter tengerszint feletti magasságot. Különleges mikroklimatikus adottságainak köszönhetően déli-délnyugati fekvései a borvidéki átlagnál melegebbek, leginkább a kékfrankos telepítését javasolják ezen a területen.

Tipp borvásárláshoz, ételpárosításhoz

 

Carnuntum főként vörösborairól ismert, a legjellegzetesebbnek ezek közül a zweigelt mondható, amelyet gyümölcsös stílusban készítenek. Ezen túl megtalálhatóak a fontosabb vörösbort adó világfajták is, valamint a kékfrankos, azaz blaufränkisch is. Ezen túl érdemes körbe nézni a fehérborok mezőnyében, hiszen izgalmas zöld velteliniket, szürkebarátokat és pinot blanc-okat találhatunk.

 

Ha oda látogatsz…

 

Turisztikai szempontból Carnuntum több vonzerővel is bír. Egyrészt közel fekszik hozzá Pozsony, másrészt elég csak a helyben található felújított marchfeldi kastélyokra, a Carnuntum régészeti parkra, a Donau-Auen Nemzeti Parkra gondolni. Azon borkedvelőknek azonban, akik erre a borvidékre látogatnak, nem érdemes kihagyniuk egy borozással egybekötött étkezést valamelyik boros település – Göttlesbrunn, Höflein vagy Prellenkirchen – buschenschankjában.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!