A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Csokoládét borral?

VinoWonka körkép

2011-10-26 | Vizi Csenge


Csokoládét borral?

Van, aki viszolyog, ha meghallja a lehetőséget, de van olyan is, akinek szeme felcsillan ugyanettől, amelyet egy bor és csokoládé összekóstolása okozhat. Mára hazánkban egyre több borbár nyílik, ahol a tulajdonos vagy a sommelier szakember különböző elvek alapján válogatja össze a kínálatot, csokoládé boltok is jelen vannak már a hazai kínálatban, azonban e kettő egyesítéséről még kevesen hallottak.


Egy igazi családi vállalkozás kellős közepébe lép be az, aki ellátogat a budapesti Erkel utca 14. szám alatt található vinoWonka Csokoládé- és borbárba. A Ráday utcáról könnyen megközelíthető üzlet Gadó Gábor és Jozifek Csilla házaspár gyermeke, amelyben nem csak fogyaszthatunk csokoládékat és borokat, hanem vásárolhatunk is azokból.

Az idén májusban nyílt tulajdonosai a kínálat kialakítása előtt már úgy döntöttek, náluk csak kézműves  magyar termékeket lehet majd megvásárolni, amin a borkészletre nézve kis pincészetek, megbízható, természetes módon készült tételei értendők. „Csillával már 2-3 éve járjuk az országot és keressük azokat a borászokat, akik a természetesség hívei, vagy akár biogazdálkodók. Később az ő termékeik kerültek be portfóliókba, ami azonban időről időre frissül, ahogy újabb borokat kóstolunk, újabb pincészetekhez jutunk el, és újabb ajánlásokat kapunk ismerőseinktől.”

Csokoládét borral?

A minőségi csokoládék iránti elhivatottságukat lányuk hozta be a családba és ezen keresztül a vinoWonkába. „Amikor borismereti tanfolyamokra jártunk Csillával, akkor egyik előadónk, Ulcz Adél kertészmérnök, szőlész-borász szakmérnök mesélt arról, hogy bár manapság még az emberek bizarrnak tartják a csokoládét a borral fogyasztani, sokszor lenyűgöző páros születik belőlük. Így mi nem idegenkedtünk lányunk ötletétől, miszerint a bolt fele csokoládé, míg másik fele boros termékekből álljon.”

Ahogyan a borok esetén is, a csokoládéknál is először saját maguk indultak útnak, és keresték fel azokat a kézműveseket, akik egyedi módon, valóban kézzel készített bonbonokat alkotnak. Megtalálhatóak az üzletben az FG csokoládé műhely (Nagymaros), Pelle-Molnárék (Oroszlány), Bilák Imre (Bp), Levande bonbonok (Győr), Wágner Bea Keserédes, Kakas bonbon (Siklós), Bobojka csokoládék is. „Amióta megnyitottunk és kezdenek megismerni minket, már több új bonbonkészítő is megtalálta az üzletet, a választékunk folyamatosan bővül.                                                                                                                                      

Csokoládét borral?

A választékunkat természetesen az is formálja, hogy ha egy új bort kóstolunk meg, megjelenik egy kép bennünk, hogy milyen csokoládé illene hozzá, illetve vica versa, a bonbonoknál is figyelünk arra, vajon párosíthatók-e borhoz. Persze a választék nagy részét még nem ezek a párosítások teszik ki, hiszen ez nem egyszerű feladat, de mindenki megtalálhatja a kedvére való bonbonokat vagy borokat az üzletben akár helyben fogyasztva vagy egy szép ajándéknak is összeállítva.

Mivel a vinoWonka egy borbár is, rendszeresen borkóstolókra is várják az érdeklődőket. Ezeket Gábor tartja, mindig egy-egy újabb téma köré csoportosítva az adott borsort. Túl vannak már egy 7-8 tételes rozé kóstolón, egy Észak és Dél borai kóstolón Villány és Sopron borvidéke került górcső alá, de volt már furmint ízlelő is. Következő alkalommal pedig „Lányok a pincében” izgalmas témával számolhat, aki betér hozzájuk.

Természetesen a csokoládék is néha előtérbe kerülnek néha, amikor is Ulcz Adéllal közösen több csokoládé és bor harmóniáját figyelhetik meg a vendégek. „Állandó programjaink e kóstolók, amikre természetesen bárki jelentkezhet. A jövőben is szeretnénk ezeket folytatni, és újabbnál újabb kincsekkel elhalmozni a betérőket. A kínálatunk folyamatosan bővül, illetve néhány termékünk cserélődik. Jó lenne minél több csokoládét és bort tartani, de a bárunk falai ennek határt szabnak. Ameddig lehet, addig azonban gyűjtjük az újdonságokat.

Csokoládét borral?

Ráadásul a falakon is elhelyezünk időről időre alkotásokat. Ezek azonban nem ehetők, hiszen művészek fotói, műalkotásai kapcsolódva ételhez, italhoz, szőlőhöz és borhoz. Jelenleg  Szabó Csaba alkotásaiból tartunk néhányat, amelyek között parafadugóból készült órák és ehhez hasonló képek találhatók. A falat díszítő műveket áruljuk is, hogy ezzel segítsük a művész munkáját. Természetesen a jövőben szívesen tartunk időszaki kiállításokat hasonló alkotásokból.”

Így valósulhat meg egy pici üzletben három művészeti ág egyesülése egy család álma és keze által. A művészeti csodából egy este erejéig mi is részesülhettünk. Adél által betekintést nyerhettünk a csokoládé és borkóstolás világába, amelynél a legtöbbször a bor utóíze irányít, hiszen a bonbont a harmónia elérése érdekében inkább a nedű lenyelése utánra érdemes hagyni, hogy elolvadjon nyelvünkön. Ekkor mind a borban, mint a csokoládéban fellelhető mineralitás összecsendül, bársonyos valósággá egyesül. Ennek tükrében a következő sort kóstoltuk végig:

1. Bor: Veress Pincészet: Rizlingszilváni 2009
Csokoládé: Kakas Bonbon Csokimanufaktúra: Körtés lime-os fehérbonbon, amely a borral párost alkotva megadta az igazi löketet és magasra helyezte a mércét a további résztvevőknek, mert a krémesség, amely átjárta szánk minden egyes kis zugát, szinte álomszerű világba repített el minden kóstolót.

2. Bor:Tóth Ferenc: Egri Királyleányka 2008
Csokoládé: Bilák Imre: Három fahéjas fehércsokoládés bonbon, amiben a két átlagos fahéjat egy harmadik, kínai cassia varázsolja egzotikus, kissé csípős élménnyé Bilák Imre híréhez méltóan, aki a vakmerő csokikísérleteiről ismert.

3. Bor:Tóth Ferenc: Pinot Noir 2008
Csokoládé: Kakas Bonbon: Cseresznyés-szarvasgombás étcsokoládé, amelyben az aszalt cseresznyét szarvasgombás balzsamecetben áztatták, így bőrös jelleget kapott, ami a Pinot Noir hasonló jegyeivel tökéletes bűvölettel varázsolt lágyságot a szájba.

4. Bor: Szemes József: Dél 2007 (Kopár-dűlőből)
Csokoládé: Bilák Imre: Borsos, mákos, étcsokoládés bonbon, amelynél a kissé pikáns ízvilág egyedi komplexitást kölcsönzött a bor utóízének.

5. Pálffy Pincészet:Köveskáli „töppedt”Szűz Furmint 2009
Csokoládé: Levande Bonbon: karamelles, (liofilizált) almás tejcsokoládés bonbon, édes élvezet a legjavából.

6. Szarka Pince: Tokaji Sárgamuskotály 2009
Csokoládé: Rózsás-licsis bonbon, amelynek kóstolásakor hatalmas magaslatokat járhatunk meg a borral alkotott harmóniájában. Virágos borhoz virágos bonbon ez a kompozíció!

És hogy a vizualitás oltárán is áldozzunk, következzen egy kis képes összefoglaló:       

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!