A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Édes finomságok

Kelt tészták, linzerek, rétesek

2012-12-22 | Tóth Adrienn


Annak ellenére, hogy tulajdonképpen gyorsabbá és egyszerűbbé vált az otthoni sütés, hála a habverőnek, a sütőpapírnak, szilikonformáknak és az elektromos sütőnek, mégsem készítünk házi süteményeket olyan gyakran, ahogy azt nagyszüleink tették. Pedig a félkész süteményalapok és a pékségek széles kínálata mellett egyre jobban éhezünk az igazi otthoni ízekre. Ezekkel a gondolatokkal indul az "Édes finomságok a nagyi konyhájából" című süteményes könyv.


Az Alexandra Kiadó által megjelentetett kötetet eredetileg Németországban adták ki, az osztrák és német konyha torta- és süteménykínálata azonban valószínűleg az, amely leginkább hasonlít a hazai ízekre. A szakácskönyv külön fejezetbe gyűjti a kevert tésztából, linzerből, kelt tésztából, piskótából, leveles és rétestésztából, valamint égetett és túrós-olajos tésztából készülő finomságokat.

Bár a legtöbb délutáni sütemény mellé valószínűleg előbb jut eszünkbe egy csésze teát, kávét vagy forró csokoládét készíteni, az ünnepek nyugodt napjaiban megengedhetjük magunknak azt is, hogy egy-egy pohár édes borral kényeztessük magunkat. Ha pedig a sütemény egy étkezés végén kerül feltálalásra, logikus lépés a borsor megkoronázása valami különlegességgel. Mielőtt a szokásunkhoz híven három, a kötetben szereplő recepthez bort ajánlunk, egy különlegességre is felhívjuk a figyelmet.

Vörösboros sütemény

Ebben az esetben kivételesen nem a desszert mellé kínáljuk a bort, hanem még a konyhában, a sütést megelőzően öntjük a tésztába a vajjal, a cukorral, a tojással, a liszttel és a csokoládéval.

Fedett almatorta

A téli időszak kevés olyan gyümölccsel kényeztet minket, amely helyben termett. Az alma kivétel ez alól, hiszen megfelelő körülmények között tartva az ősszel szedett alma sokáig jól használható alapanyag.

Édes finomságok

Furmint Késői Szüret 2010

Barta Pince

A bor illatának első hullámát tömény birsalmasajtos, mézes, almás jegyek alkotják, ezek tetőpontja után pedig fűszeresség tölti meg a poharat. Az érett tónusú ízek határozzák meg a kortyot is, amelyet a savak fiatalossá tesznek. Az integráció jegyében e szerkezeti elem egységet alkot az ízvilággal, nem csak ácsorog mellette. A lecsengést zöld alma és citrusok frissítik. A lágyabb tónusú illat után a korty különösen élettelinek hat. Tovább

Túrós-tejszínes torta

A tejtermékekből készült édességek mindig is az egyik legjobb partnerei lesznek a késői szüretelésű édes borainknak, állhatnak muskotályból, hárslevelűből, furmintból, olaszrizlingből; a választásnál az étel és a bor cukortartalmára kell ügyelni.

Édes finomságok

Tokaji Késői Furmint 2010

Árvay János Családi Pincészete

Egészen tömény a bor teafüves, aszalt sárgabarackos illata. Az illat tartalmának és erejének bizonyítéka az üres pohárban is érezhető mézesség. Nyílegyenessé teszik a kompozíciót a savak, amelyek dominanciája a jelentős cukortartalom ellenére is visszafogja az édességérzetet. A citrusos, botritiszes, ásványos ízek együtt mozognak a szerkezet által is diktált dinamikával. Hosszan tartó, herbális, kamillás lecsengés. Tovább 

Mogyorós fonat

A komolyabb hordós és palackos érlelésen áteső borokra jellemző, hogy mind illatukban, mind ízükben pörkölt olajos magvakra, dióra, mandulára, mogyoróra jellemző ízeket fejlesztenek ki. Az ilyen borok jól illenek az olajos magvak által meghatározott süteményekhez.

Édes finomságok

Don PX Gran Reserva 1985

Bodegas Toro Albala

Az átláthatatlan, karamellszínű borra tekintve csak a sáfrányos bevillanásoknak köszönhetően tudható, hogy egy nagyon érett fehérborral van dolgunk. Diós, kávés, ánizsos, kátrányos, karemelles, herbális illatvilága különleges élményt adhat az érett illatok kedvelőinek. Egészen szélsőséges konstrukció, mégis egyfelé mutatnak az elemei: a magas alkohol, a gazdag, gyógynövényes kesernyésséget hordozó aromatár és a maradék cukor, amely az érleléssel édességérzetéből veszített, így nem tűnik túlzónak, inkább olajos textúrát hoz létre. Kávés, csokoládés desszertekhez töltenénk belőle. Tovább

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre! 

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!