A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Felesleges világnapok? A szőlőfajtáké lehet a kivétel!

Ünnepeljünk

2015-10-13 | Zacsek Ágnes


Felesleges világnapok? A szőlőfajtáké lehet a kivétel!

Manapság már mindennek van világnapja: a párnacsatának, a csóknak, a katonai térképészetnek, a békéért küzdő íróknak, a tojásnak, a falusi nőknek, a biodízelnek és Steve Jobsnak (ezen a napon az Apple társalapítójának munkássága előtt tisztelgő rajongók teniszcipőt, kék farmert és fekete garbót hordanak). Miért ne lenne a különböző szőlőfajtáknak is?


 

Hogy tulajdonképpen a világnapokon mit lehet csinálni, azt talán senki sem tudja  pár élelmes marketingszakember próbál rendezvénysorozatokat vagy egyestés eseményeket felépíteni a jeles és olykor kevésbé jeles dátumokra.

 

Több olyan szőlőfajta is van, amely szintén világnapot kapott, és sosem árt, ha legalább ezeken a napokon felelevenítjük a fajta főbb jellemzőit, sőt, ha aznap estére veszünk egy üveggel a belőle készült borból. Erre akár egy szuper kis naptárat és évadot is fel lehet építeni. Persze akadnak szőlőfajták, amelyek fajtaborai itthon nem, vagy nehezen elérhetők, esetleg kétes minőségűek. És akadnak kétes dátumok is.

 

Amikor azt gondoltuk, lazán idepakoljuk a borfajták világnapjának dátumait, azt hittük, hogy nem lesz nehéz dolgunk, csak egy kis nyomozás az egész. Nem egészen így lett, ugyanis   nagy vita övezi a pontos időpontokat. Nemzetközi oldalak alján is több olyan kommentet találunk, amelyek vitába szállnak, korrekciót kérnek, hiszen ez az USA-ban máshogy, máskor van, mint Európa országaiban.

 

 

Ha kategorizálni akarunk, beszélhetünk az

Az elsősorban külföldön népszerű szőlőfajták napjairól

talán épp egy ilyen ünnepen ismerjük meg őket közelebbről.

Albarino: augusztus első hétvégéje

Spanyolország egyik fehérbort adó fajtája, amely a sok kékszőlő mellett nagy jelentőséggel bír. Az albarino jó savú, száraz fehérbort ad, őszibarackos gyümölcsösséggel. A spanyolországi Cambados városában elterjedt ünnepély, a Festa do Albariño mintájára már Kaliforniában is meghonosodott augusztus első hétvégéjén az Albariño Day.

Grenache: szeptember harmadik péntekje

A magas alkoholtartalmú, „behízelgő” és gyümölcsös grenache Franciaországból származik. Ősszel ünnepli a napját.

Lambrusco: június 21.

Az északolasz Emilia-Romagnaból származó, csendes és gyöngyöző formában is készített bort már állítólag Vergilius (Kr. e. I. század) is megénekelte, így hát nem meglepő, hogy ennek a fajtának is van világnapja. Pezsgőbora Amerikában olyannyira népszerű, hogy alumíniumdobozban is kapható. Igaz, a Facebookon a Lambruscoday-t egyelőre kevesen lájkolják.

Malbec: április 17.

A malbec eredetileg Franciaországból származik, de jelenleg már Argentínában a legelterjedtebb, és sokan ide kötik a nevét. Ünnepének saját weboldala van, de nem véletlen, hogy a Vinoporton Borlexikonjában is hosszú szócikket kapott.

Moscato: május 9.

A moscato egyesek szerint a világ legméltánytalanabbul mellőzött édes bor alapanyaga. Tankban erjesztett szénsavas verziója elsősorban Olaszország északnyugati részén népszerű. Alacsony alkohol, alma- és körtearomák jellemzik.

Tempranillo: november 2. csütörtökje

Spanyolország és Portugália egyik legismertebb, viszonylag korán érő fajtája, a riojai borvidéken tempranillo néven említik, Portugáliában pedig tinta roriz a neve.

Színe sokszor akár a fekete tinta, Ribera del Duero borvidékén tinto finonak nevezik. Bővebben a Borlexikonban, illetve nemzetközi ünnepének oldalán.

Nemzetközi Bor Nap

A bor nemzetközi világnapját minden évben május 25-én tartják. Erről legalább 10.840 ember biztosan hallott.

A Magyarországon is megtalálható borfajták világnapjai:

Sauvignon blanc: május 17.

Ezt az üde, friss fajtát 2016-ban február 1-3. között ünneplik majd az új-zélandi Marlboroughban, de a nemzetközi sauvignon blanc-nap dátuma május 17.

Merlot: november 7.

E könnyed, gyümölcsös fajta nagyon itatja magát, és szerencsére az egyik legismertebb és legnagyobb hozamú szőlőfajta. Bővebben a Borlexikonban. A gyümölcskosár-aromás szőlőfajtának is találtak egy dátumot, mikor csak őt kell ünnepelnünk, ez pedig november 7. 

Cabernet sauvignon: augusztus 30.

A cabernet franc és sauvignon blanc keresztezéséből létrejött szőlőfajta területtől és országtól függően adja tipikus vonásait. Sötét szín és késői érés jellemzi. Világnapját, ki tudja miért, a nyár végére tették. Mi inkább novemberben, a Bordo Blend keretében fordítjuk rá a reflektort.

Chardonnay: május 23.

A chardonnay-t május 23-án ünneplik világszerte, a fehérborok kaméleonja, illetve királynője – mely egy Burgundiából származó nemes szőlőfajta – egy tavaszi napot kapott az évben.

Magyar bor napja: június 27.

A Magyar Bor Napjáról idén már lecsúsztunk, pedig nagy koccintós eseményt szerveztek az elmúlt nyáron is. A cél az volt, hogy egy időben, az összes borvidéken, minél több település részvételével, legalább 100.000 ember koccintson.

 

Ünnepeljük, vegyük és igyuk tehát a borokat, hiszen sok fajtának van már világnapja. És ha már világnapok: mindössze arra figyeljünk oda, hogy november negyedik péntekjén semmiképp se vásároljunk otthonra bort, hiszen az a "Ne vásárolj semmit" világnap!Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!