A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Friuli-Venezia-Giulia és az ő spárgája

A gyomrunkon át akarnak meghódítani minket

2009-04-17 | Tóth Adrienn


2009. március 14-én Graz után Budapesten rendezték meg az Asparagus 2009. magyar spárgavacsoráját. Az olasz séfek által összeállított és elkészített menü különlegessége volt, hogy mind a különböző vendégváró falatok, mind az ötfogásos menü minden tagja – beleértve a desszertet is - a spárgára épült. Az esemény célja, hogy egyik legjellemzőbb mezőgazdasági termékén, a spárgán keresztül népszerűsítse Itália Friuli-Venezia-Giulia tartományát.


Friuli-Venezia-Giulia szerencsés adottságokkal bíró tartománya Olaszországnak, alpesi síparadicsomok, homokos tengerparti üdülőhelyek, hatalmas zöld nemzeti parkok és Velence patinás városa mellett étel- és borkínálatával is egyre több turistát csalogat magához.

A helyi konyha több kultúra és a vidék adottságainak sokszínűségét tükrözi: a mediterrán gasztronómia frissessége, a tartalmasabb alpesi fogások, a szláv, az osztrák, sőt még a magyar nemzeti konyhák is részt vettek Friuli-Venezia-Giulia ételeinek megalkotásában.

Emellett a régió ötvözi a tenger finomságait a hegyvidékek különlegességeivel. Az utóbbiakra szolgál példaként a cjarsons, amely egy helyi töltött tésztaétel, valamint a sűrű levesek, a San Daniele szárított sonka és a saurisi füstölt szalonna. Ha pedig a helyi tavak vagy a tenger kincseiből falatoznánk inkább, válasszuk a boreto nevű hallevest, a scampi alla busara nevű rákfogást vagy a gulasch alla goriziana-t, amelyet mi ihlettünk. Az étkezés lezárásaként pedig igénye szerint minden utazó választhat a Montasio sajt és a frico túrós palacsinta közül.

A tartományban hosszú időre visszanyúló hagyománya van a borkészítésnek, itt mind a vörös-, mind a fehérborok kedvelői olthatják szomjukat. Szinte mindegy, hogy merre tartunk, nem sok olyan szögletébe vetődhetünk el Friuli-Venezia-Giuliának, ahol ne találnánk szőlőket, pincéket, sőt a legtöbb borászatnál az étkezési és szállás lehetőség is adott.

A vidék összesen kilenc DOC és DOCG kategóriában készít borokat, nem beszélve a sokszínű táj- és asztali borkínálatról. A fehérek mellett, mint a ribolla gialla, a pinot grigio és a sauvignon blanc, készítenek itt bort refosco, cabernet sauvignon, merlot és pinot noir szőlőfajtákból. A sor végére pedig a helyi édes borok kínálkoznak: a Ramandolo és a Picolit.

A rövid képzeletbeli utazás után ideje visszatérni a spárgához, amely nálunk is hamarosan a boltok kínálatát szélesíti majd. Bár a zöldséget egész évben meg lehet vásárolni, a tavaszi szezon a legjobb időpont fogyasztásához, nemcsak, mert ekkor kapható legfrissebb formájában, hanem azért is, mert ilyenkor a természet kibontakozásával és felélénkülésével kevés dolog állítható inkább párhuzamba, mint a roppanó, zsenge spárga íze.

Az Asparagus vacsorák sorozata majd’ harminc éve egy hasonló nevű szervezet és a Ducato közös szervezőmunkájának köszönhetően valósulhat meg. A Ducato 1972-ben jött létre, és olyan borászokat, a kulturális és gazdasági élet szereplőit, újságírókat, írókat, költőket, közalkalmazottakat tömörít magába, akik mind feladatuknak érzik tartományuk hagyományainak ápolását, lehetőséginek méltó kiaknázását.

A márciusi budapesti gálavacsora kézzel szeletelt San Daniele nyers sonka, parmezán sajttal meghintett spárga cremé brulé, friss tonhalból és spárgából készített tatár, lazaccal göngyölt spárga, tengeri rákkal és szezám maggal kínált spárga és tengeri márna kaviárral és tojással tálalt spárga falatokkal vette kezdetét. A fenti apró finomságokat a Fantinel pincészet Rosé Brut pezsgője kísérte.

Az előétel cserépben elkészített spárga volt az Antunutti borászat Sauvignon Blanc-jával, amely fajtát a világ minden részén a spárga klasszikus partnereként tartják számon, így nem meglepő, hogy a vacsora folyamán is többször visszatért.

Az ezt követő kapros spárga rizottót már egy fehér cuvée-vel tálalták, a Tenuta Villanova 2007-es Ronco Cucco Friulano borával. A rizsételt egy spárgaleves váltotta, Livio Felluga Sauvignon Blanc-jával. Főfogásként naranccsal marinált borjú, párol fehér valamint zöld spárgával és a Venica & Venica Merlot-jával került az asztalra. A záró fogást, egy spárga desszert-különlegességet a La Roncaia Ramandolo édes borával kísérték.

A menü és a képek végignézése után két lehetőség áll előttünk, egyrészt máris felkerekedhetünk Friuli-Venezia-Giuliába, ahol bizonyosan gyönyörű a tavasz, ha azonban ezt mégsem áll módunkban megtenni, legalább legyünk résen, és figyeljük a piacon megjelenő spárgát!

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!