A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Haraszthy Pincészet – az anyagok elegáns játéka

Borászatépítészet 4. rész

2015-02-06 | Polyák Dóra


Haraszthy Pincészet – az anyagok elegáns játéka

Az Etyek-Budai borvidék 2003-ra elkészült épületegyüttese több, mint egy borászat. A pincészet jelmondata is ezt hirdeti: "La esencia de la vida", azaz „Az élet eszenciája”, ami szerint egy borászatnak a bor mellett az élményről is szólnia kell.


borvidék: Etyek-Budai borvidék
cím: 2091 Etyek, Öreghegy 3108 hrsz.
elérhetőség: http://www.hvp.hu
építész: Schüller Ferenc – Schüller & Tsa Építésziroda Kft
tervezés: 2003 
termőterület: 8 hektár
szőlőfajták: Irsai Olivér, chardonnay, sauvignon blanc, szürkebarát, királyleányka, zenit, pinot noir

 

Kevés olyan hely van Magyarországon, ahol a kortárs borászatok területi sűrűségmutatója ilyen magas, mint Etyeken; kétszáz méteren belül két modern pincészetet is találunk. Egy október eleji hétvégén az Öreghegyre felvezető úton a szőlők között, a nyár utolsó napsugaraiban egyszer csak felbukkan előttünk a borászat várszerű tömege, HVP felirattal: Haraszthy Vallejo Pincészet.

 

Még útközben felmerül a kérdés bennünk, hogy kik lehetnek a névadók; Haraszthy és Vallejo? Ahogy járjuk körbe az épületegyüttest, egyre több teret fedezünk fel, közben pedig egyre több kérdésre kapjuk meg a választ.

 

A pincészet argentin–magyar házaspár tulajdonosa egy, a borászatban híres spanyol–magyar barátság előtt tiszteleg ezzel a névválasztással. Haraszthy Ágostont a kaliforniai szőlőkultúra atyjának tekintik, a Sonoma-völgyben elsőként ismerte fel az európai típusú szőlőtermesztés lehetőségét, melyet spanyol barátja segítségével, Mariano Guadalupe Vallejóval meg is valósított.

 

A szőlősorok között vezető, bazaltkockákkal burkolt út végén egy fehér, masszív falszerű kerítés húzódik, néhol lőrésszerűen átlyukasztva, melynek végében találjuk a fogadóépületet, ahonnan mi is kezdjük a bejárást.

 

Már kívülről feltűnik a jól megválasztott anyagok egysége, ami olyan nagyszerű építészeti megoldásokkal ötvöződik, mint a bejárat mellett lévő, falba integrálódott, elfordítható kapu. Haranggal csengettünk, és a kőkapu kinyílt, hogy részesei lehessünk az élménytúrának.  

 

Haraszthy Pincészet – az anyagok elegáns játéka

 

Belépve a borboltba jutunk, ahol a nyerstégla és a fafelületek dominálnak. Elegánsan helyezkedik el az egyedi tervezésű, homogén, tömörfa pult, mely szervezi és irányítja a teret. Egyfelől az értékesítési felületet hangsúlyozza a palackokkal, másfelől a szárazpince felé irányít bennünket.

 

Egy rámpán jutunk le a boltíves pincébe, ami készáruraktárként működik, ahol egy ötletes áttörésen át a tartályos pincetérbe láthatunk. Itt nagyrészt acéltartályok sorakoznak, melyekből már 2014-es erjedő tételeket kóstolunk.

 

Ezek alapvetően reduktív technológiával készülő borok, és a Haraszthy-borcsalád gerincét képezik. Ugyanitt érlelődnek a Fantástico borok is, barrique hordókban, melyek csak kiemelkedő évjáratban készülnek. Érdekesség, hogy megvásárolhatjuk, illetve kóstolhatjuk a kaliforniai és az argentin testvérpincészetek borait is.

 

Haraszthy Pincészet – az anyagok elegáns játéka

 

A két pinceágat az úgynevezett lovagterem kapcsolja össze. Ez a pincészet legimpozánsabb tere; a sóskúti mészkővel burkolt fehér falak között elegáns, fa bútorok és a hangulatos megvilágítással kihangsúlyozott borok várják a kóstolni vágyókat. Egyedi, a borászat ikonikus eleme az egyik falfelületet teljes egészében beborító borkönyvtár.

 

Itt mintegy négyszáz palack lebeg konzolosan, hátulról megvilágítva, ezzel különleges térélményt nyújtva a bort kóstolóknak. Az építész és a belsőépítész szoros együttműködését látjuk ezeket a belső elemeket nézve; a burkolatban visszaköszönő gerendakiosztás, a tolóajtók megoldása, a falból szoborszerűen kiemelkedő kandalló mind-mind a profi közös munkáról árulkodik.

 

Haraszthy Pincészet – az anyagok elegáns játéka

 

Továbbhaladva a pincéből felvezető lépcsőház a külső tömeget tekintve toronyként jelenik meg, melynek legfelső szintjén egy kis zárt kilátó van, ahonnan messzire ellátunk az etyeki szőlősorok fölött.

 

 

A lépcsőházra merőlegesen elhelyezkedő épületszárnyban kapott helyet a palackozó, a labor, illetve a látszó fa tetőszerkezet alatti térben lévő iroda, ami látványos üvegfödémmel válik el az alatt kialakított borászati tértől.

 

A mészkő és a tégla mellett a belső terekben sorozatosan visszaköszönő domináló anyag tehát az üveg. Olyan részletekben is megjelenik, mint a masszív téglafalban lévő üvegtégla-áttörések, ami kívül-belül érdekes fényjátékot képez.

 

Az udvar egy része a szőlőfeldolgozás helyszíne, a beérkezett szőlő fogadásától a préselésig. A technológiai sort végignézve továbbhaladunk, és egy érdekes teret találunk. A bejárat feletti tetőtér VIP teremként funkcionál, nagyméretű üvegfelületével bevonzza az etyeki panorámát. Kialakítása összhangban van az eddigiekkel; mészkő, fa és üveg. Világos, hangulatos belső tér, mely különleges események kiváló helyszínéül szolgál.

 

A pincészet vonulatára merőlegesen található a másik épülettömeg, amiben a Cinnamon étterem működik. A kertben futó gyalogúton visszaköszönő régi bélyegzett téglák már az épületben is többször megjelentek. Az út egy nagy napozóteraszba fut, amihez úszómedence kapcsolódik, ezzel egyedülálló élményt nyújtva a látogatóknak. Ez a terület már többről szól, mint maga a borászat: a borkóstolás utáni kikapcsolódásnak, pihenésnek, illetve eseményeknek helyet adó komplex rendezvénytér is egyben.

 

Haraszthy Pincészet – az anyagok elegáns játéka

 

A jól megválasztott helyi anyagok használata, a finoman kidolgozott részletek, a tömegek formálása, az okosan elrejtett gépészeti elemek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az épületegyüttesre visszatekintve egy kompakt, egész érzésünk legyen. Ez pedig nemcsak építészetileg köszön vissza, hanem amiről a pincészet jelmondata is szól, hogy ez a borászat nem csak a borról szól, hanem annál sokkal többről.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!