A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Helyek, amelyeknek a magyar sörkultúrát köszönhetjük

Az öt legjobb budapesti söröző

2015-08-30 | Fenékig blog


Helyek, amelyeknek a magyar sörkultúrát köszönhetjük

Négy-öt éve a baráti beszélgetések, sztorizások közben egyre többször hangzott el, hogy „csakajó” meg hogy IPA. Szó esett a morcos srácról, aki egy lépcső alól árul drága, de finom söröket. Állítólag nyílt valami cseh söröző is, nem messze. Meg a Mikszáth téren is készült valami. Nagyjából itt kezdett el érdekelni a sör, itt léptünk ki a soproni-dreher-borsodi háromszögből.


Eleinte a cseh sörözők voltak a kedvenceink a verhetetlen ár-érték arányukkal. Aztán a Csakajósör végeláthatatlan kínálata ejtett rabul amerikai, dán vagy skót söreivel. Aztán az első Mikszáth téri főzdefeszten megismertük a magyar kézművesek és kisiparosok söreit, és kezdődött a vadászat a budapesti helyekre, ahol ezeket bármikor beszerezhetjük.

Azóta rengeteg új hely nyílt, egyre több helyen figyelnek arra, hogy jó minőségű, izgalmas sörök széles választékával rendelkezzenek. Úgy éreztük, itt az ideje összeszedni egy 5-ös listát, a személyes kedvenceinkkel, akiket megpróbálunk bemutatni nektek pár sorban. Szubjektíven.

Csak a jó sör!

1072 Budapest, Kertész u. 42-44.

 

Örök kedvenc, Gergővel, a morcos(nak tűnő) tulajdonos-csapossal, utcán toporgással, és a város egyértelműen legjobb kínálatával. Azt tartja a polcokon, és a csapokon, amit érdemes. Hétről hétre szerez be valami igazi különlegességet, miközben mindig csapon tart legalább egy sört, amivel nem lehet mellélőni. A hely maga pici, kicsit sörszaküzlet, kicsit kocsma. Szigorúan a minőségi sörfogyasztásról szól, kilenckor be is zár. Ez nem az a hely, ahol hajnalig bulizol, vagy megnézed a bajnokok ligája döntőt. A fröccsöt és az üdítőt itt felejtsd el.

 

Mit igyunk ott?

Bármit, ami csapon van. A legnagyobb adag 2,5 deci. Drága lesz, de valószínűleg egy élmény. Általánosságban igaz, hogy nincs ott olyan sör, ami csalódást okozna.

 

Miben a legjobb?

Sörkínálat és stílus. Még a 2014-es kúllistára is felkerült, véletlen lenne? Nem hinném.

 

Miben a legrosszabb?

Kicsi a hely, nyáron nagyon meleg és kilenckor bezár.

 

Kit vigyünk ide?

Akit szeretünk, és akinek jót akarunk.

 

Van-e meggyes?

Biztos van, és ami itt van, azzal mi sem mernénk kötekedni.

Élesztő

1094 Budapest, Tűzoltó utca 22.

 

Helyek, amelyeknek a magyar sörkultúrát köszönhetjük

Az élesztő az a se veled se nélküled kapcsolat, ami mindenkinek meg kellett legyen. Nagy reményeket fűztünk hozzá, amikor indult, sokszor csalódtunk benne, voltak nézeteltérések a szervezőkkel, néha problémák a sörökkel, de ennek ellenére sosem tudtuk igazán elengedni a kezét. Az Élesztő, és akik mögötte állnak, megkerülhetetlenek, ha a magyar kézműves és kisipari sörről van szó. Érdemei – a Főzdefeszttel együtt – elvitathatatlanok, a magyar sörfogyasztás megreformálásával kapcsolatban. Folyamatosan van 20 különböző itthoni termék a csapon, ha tudni akarjuk, hogy mi történik ma az országban sörfőzés címszóval, akkor ez a következő törzshelyünk. Hatalmas zárt és nyílt terek, jó ízléssel kiválasztott dizájn jellemzik, rendszeresek a sörpremierek, itt található a város egyik sörfőző stúdiója – csak ajánlani tudjuk a Brewstudio-t – és évről évre helyet biztosít a házi sörfőző verseny döntőjének.

 

Mit igyunk ott?

Lehetetlen előre megmondani, annyira nagy a választék és annyira gyorsan változik. Ha sör premier van, akkor a debütálót mindenképpen. Esetleg Xmoke-ot. Egyébként meg bátran kérjük a csaposok segítségét. A bátoron van a hangsúly, mert néha elég rémisztőek.

 

Miben a legjobb?

A legnagyobb hazai kézműves és kisipari sörkínálat, folyamatosan. Sok hely, szabad tér a dohányzóknak. Nem a buli-negyedben van.

 

Miben a legrosszabb?

Sokszor van a táblán olyan sör, ami már elfogyott, bosszantó barkochbázás tud lenni a sörválasztás. A kiszolgálás nem a legjobb, és találkoztunk párszor savanyú sörrel. Nem a buli-negyedben van.

 

Kit vigyünk ide?

Bölcsészlányokat randizni. Lenyűgözhetjük őket a brewstudio-s élményeinkkel.

 

Van-e meggyes?

Valószínűleg van a táblán; valójában vagy van, vagy nincs.

Sörspecialista

1027 Budapest Ganz u. 6.

 

Helyek, amelyeknek a magyar sörkultúrát köszönhetjük

Pici, mint a Csak a jó sörök, viszont Budán, a Bem József tér közelében, és van egy apró, nagyon szép, kellemes hangulatú terasza. Ha az Élesztő egy pörgős belvárosi randihely, akkor a Sörspecialista a pici romantikus. Már amennyire egy söröző lehet az. A felhozatal itt is parádés. Inkább a német klasszikus vonalat képviseli, mindig találni valami ritkaságot csapon, és az üvegesek között igazi ár-érték bajnokokat. Nyáron, délután munka után csendben meginni egy sört, és csak élvezni a kilátást a kedves kis térre, erre a legjobb talán.

 

Mit igyunk ott?

Egy jó német búzát vagy búzabakot.

 

Miben a legjobb?

Ez a legnyugodtabb hely, a legszebb környezet az öt hely között.

 

Miben a legrosszabb?

Kicsi és télen, amikor nincs terasz, egy pince-kocsma arcát mutatja.

 

Kit vigyünk ide?

Bárkit randizni, vagy Boris Viant.

 

Van-e meggyes?

Nincs, de a búzák banánosak vagy citrusosak.

Neked csak Dezső

1074 Budapest, Dohány u. 7.

 

Helyek, amelyeknek a magyar sörkultúrát köszönhetjük

Az én személyes kedvencem. Elbeszélések alapján a hely egy kolbászdának indult, de aztán kocsma lett. A film-idézetes dizájn és az eredeti kolbászos, sertéses elképzelés találkozik a Tanú hírhedt jelentében megénekelt Dezső képében. 8 csap, magyar kézművesekkel, és jó csehekkel. A közeli Attaboy ételei, sport és kvíz adják a Dezső karakterét, ami az előző három hellyel szemben nem egy kézműves söröző vagy sörszaküzlet, inkább a belvárosi kocsma életérzést képviseli, de a mindenütt kapható nagyüzemi sörök helyett izgalmasabbakat kínál. Egy ideje pedig helyet biztosít kézműves sör premiereknek is.

 

Mit igyunk ott?

Primator Stoutot, aktuális premier sört, a Horizont, a Hübris vagy Csupor söreit. Kávét ne.

 

Miben a legjobb?

A meccsnézős helyek között kiemelkedik a sörkínálat miatt, és mivel nem kimondottan kézműves söröző, ezért a bor és pálinka választék is megfelelő.

 

Miben a legrosszabb?

A kávéjuk nem az igazi, és az üveges sörkínálatuk nem tud vetekedni sok helyével.

 

Kit vigyünk ide?

Bárkit, akivel együtt nézünk jégkorong, foci vagy amerikai foci meccseket, esetleg kvízeznénk, vagy csak innánk egy jó sört, mielőtt belevetjük magunkat a budapesti éjszakába. Érzékeny embereket semmiképp, mert itt bármikor fültanúi lehetünk annak, ahogy a tulaj elkiáltja magát, hogy „gyere hugyos, kóstoljuk meg a vért!”

 

Van-e meggyes?

Egyszer kérdeztem meg, majdnem meg is ütöttek miatta. De volt üveges.

Bölcső Bar

1111 Budapest, Lágymányosi u. 19.

 

Helyek, amelyeknek a magyar sörkultúrát köszönhetjük

A kakukktojás a többi hely között. Nem kimondottan kézműves söröző, inkább egy kellemes bisztró. Buda, nyugodt környék, közel az egyetemhez, finom ételekkel, a Dezsőhöz hasonlóan meccsnézési lehetőséggel, Hérával, a beépített kedély-javító kutyával, mesekönyvekkel. Magyar és cseh sörök, kedves kiszolgálás, és családias hangulat.

 

Mit igyunk ott?

Ami jól esik az étel mellé, amit rendeltünk. Mert itt mindenképp rendelünk.

 

Miben a legjobb?

Az étel kínálatban, és hát itt van egy imádnivaló kutya.

 

Miben a legrosszabb?

A sörválaszték itt sem a legszélesebb.

 

Kit vigyünk ide?

Végzős egyetemistákat, akiket átvezetünk a Drönk és az Ital Csarnok akciós sopronijai közti lerészegedésből a cseh és magyar sörök kulturált, kellemes vacsora melletti elfogyasztásába.

 

Van-e meggyes?

Nincs. Héra megette mind.

És a többiek

Rengeted jobbnál jobb helyet nem említettünk, tényleg csak a kedvenceinkre futotta. Kimaradt sajnos Különleges Sörök Boltja, ahol kiváló söröket vásárolhatunk, picit drágán, a klasszikus cseh kocsmák, mint a Bohémia, a PIVO, a Hrabal vagy a Cech-In, a vágott sörökkel, mókuskeksszel és utopeneccel, a Jónás a hatalmas teraszával és dunai kilátásával, illetve egy masszív hazai sör felhozatallal, a Léhűtő, hogy akkor is tudjunk jó sört inni, ha a barátainkat nem lehet kicsalni a Gozsdu udvarból, a Felni,  ahol egy kispolszki hátsó ülésén vedelhetünk apátsági belga sört, a Hopfanatic a kacsa-burgerrel és komlóval, meg még egy kis komlóval, és még komlóval, vagy Hops, amit még csak most ismerünk meg, de a hűtőket nézve egy darabig el fog tartani, mire átrágjuk magunkat a kínálaton… de majd legközelebb, egy másik listában írunk róluk is bővebben.

 

Szöveg és képek: Fenékig blog

Kövesse őket a Facebookon is!

 

 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!