A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Helyhez kötődő receptek

Kulka János: Önételrajz

2012-11-26 | Tóth Adrienn


Nem elírás történt, a Kulka Jánostól megjelent kötet tele van receptekkel. Mint a bevezetőben elmondja, a színész nem szívesen beszél magáról, de a főzésről és az ehhez kapcsolódó emlékeiről, érzéseiről annál inkább. Mivel pedig élete színtereihez elválaszthatatlanul kötődnek bizonyos fogások, a kötet segítségével mégiscsak végigkövethetünk fontos kapcsolatokat, gondolatokat, élményeket, és persze olyan recepteket, mint a juhtúrós galuska, a becsinált leves, a piros főzelék vagy a paleo-torta.


A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent Önételrajz az Ipolyságból indul, majd Szegedet, Fonyódot, Kaposvárt, Villányt, az Őrséget, Budapestet és Horvátországot érinti. Bár a kötetben helyet kaptak az olyan, konyháinkban az utóbbi évtizedben bekerült, így modernnek tekinthető nemzetközi ételek, mint a thai kókusztejes leves, a mángoldos quiche, a rebarbarapite vagy a tonhalkrém, az Önételrajz megerősít egy gasztronómiai elméletet. Eszerint hiába érkeznek hozzánk felnőtt korunkban fantasztikus, színes, érdekes ételek, ezek nem írják felül gyermek- és ifjúkorunk ételeihez való zsigeri kötődésünket.

Ennek bizonyítéka többek között az édesapja ipolysági származásán keresztül a családhoz került juhtúrós galuska, a karácsonyi időszakhoz hasonlóan nyáron is készített töltött káposzta, a tökfőzelék citromos fasírttal vagy a szilvás gombóc.

A gasztronómiától szerencsére János szerint is elválaszthatatlan a borkultúra. A kötetben így ír egy, a Fonyódhoz való kötődése révén megismert dél-balatoni pincészetről: „Nem vagyok borszakértő, de lenyűgöz a bor születése. Nem túlzok, ha azt mondom, függő lettem: szívesen kóstolok más borokat, de számomra a Konyári-borok a legotthonosabb ízek.”

A színész valószínűleg vörösborpárti, hiszen a kékszőlő-hangsúlyos Konyári-portfólión túl egy másik borvidéket emel még ki, méghozzá Villányt. Ételkapcsolatként pedig a Fülemüle Csárda Käsespätzle-jét, amely egy kacsazsírban pirított galuska juhsajttal keverve.

A kötet végére megtudjuk, milyen az ideális színházi büfé, ellátogatunk a Két Szerecsenbe és a Kis parázsba, hogy végül a színész jelenlegi étrendjét meghatározó paleodiéta két tortájával zárjuk a történetek és az ételek sorát.

A kötetből mi három ételt választottunk ki, amelyekhez borokat ajánlunk.

Mariska néni töltött csirkecombja

A klasszikus elkészítési módnak megfelelően gombával és májjal készül, de a szerző szerint akár ezek elhagyásával is „nagyon finom”.

Helyhez kötődő receptek

Béres Lőcse Furmint 2008

Béres Szőlőbirtok és Pincészet

Az érett karakterű illatba az aszalt citrusok és a baracklekvár visz játékosságot; ez a lendületes gyümölcsösség szerepet oszt magának még a markáns hordós érlelésű jegyek mellett is. A korty füstös aromái és azok töménysége a szilvalekvárt juttatják eszünkbe a kóstoláskor, persze érzünk itt vaníliás, pörkölt mandulás, szegfűszeges, ásványos, mentás jegyeket is. A savak ott vannak, bár az ízek némileg elfedik őket, a test közepesnek hat, a lecsengés hosszú. Tovább 

Vadpörkölt

Az Őrséghez kötődő recept vaddisznócombra épül, ízesítésként hagymát, szegfűborsot, szegfűszeget, köménymagot, fokhagymát, pirospaprikát és vörösbort használ.

Helyhez kötődő receptek

Cabernet Sauvignon 2009

Németh János Pincészet

A pohárba szagolva érezzük, uralkodói hangulatban lépnek fel a borsos, vaníliás, szegfűszeges, földes jegyek. A korty a savaknak köszönhetően élettel teli; a tanninszerkezet szépen beépül a testbe, még stabilabbá téve a kompozíciót. Az illatnak megfelelő aromák mellett ízben feltűnik egy egészen sűrű és érett gyümölcsextrakt és finom alkoholédesség. Hosszú lecsengése csokoládés és szilvás. Tovább 

Citromos álom

Helyhez kötődő receptek

A gyorsan összeállítható desszert tejfölből, tejszínből és babapiskótából áll, amelyet citrommal és grépfrút- vagy narancssziruppal ízesítenek.

3909 Tokaji Késői Szüret 2010

Szent Tamás Pincészet

Attól, ahogy a mézes és a citrusos jegyek egybefonódnak e bor illatában, és kiegészülnek birsalmával és aszalt gyümölcsökkel, egy mesebeli világ jön létre. Kóstoláskor érezzük, az édesség magas foka egy sűrű textúrát alakít ki. A korty első felét ez a dús érzet uralja, míg a másodikban és az utóízben inkább a savak domborodnak ki. Az aromatika friss, leginkább a citrusok, sárgabarack és egy kis teafű határozza meg. Elsuhanó tündér. Tovább 

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!