Húsvéti kvíz
Megoldás
2013-04-01 | Tóth AdriennHúsvét alkalmából egy kvízzel készültünk játékos kedvű olvasóinknak. A kérdések között találhattunk bor- és pálinkaismeretet megkövetelőt, nem is beszélve a habzóborral kapcsolatos tudásról. Ezeken túl azonban a kultúrát is érintettük egy, a húsvéti ünnep és a bor kapcsolatát érintő népszokás említése által. Itt következnek a megfejtések.
A kvízt IDE kattints érheted el.
1. Melyik borospalack címkéjén szerepel egy nyuszi?
A jó válasz az A: Bolyki János – Ördöngös 2009
Valóban mindhárom bor címkéjén található egy állatfigura: Sebestyén Csaba Fuxliján ott a róka, a Nyakas-borok mindegyikén látható egy ló, nyuszi azonban Bolyki János 2009-es Ördöngös Kékfrankosán lapít, az „ördöngös, mint egy nyúl” koncepciója jegyében.
2. A húsvéti időszak a tavaszról, a tavaszvárásról is szól, ehhez a koncepcióhoz pedig kiválóan illenek a habzóborok. Az egyik első olyan habzóbor, amely széles körben nevet szerzett magának, az Ebner Borzongás volt. Mely település határában találhatók a pince ültetvényei?
A jó válasz a B: Mozsgó.
A Pécsi borvidékhez tartozó Mozsgó határában található az Ebner Pince huszonkét hektáros területe. Mozsgó nevezetessége a Biedermann-birtok, amely valaha a Batthyány családé volt. A másik két település is borvidéken lelhető fel: Múzsla a Felvidéken, Monok pedig Tokajban van.
3. A húsvéti ünnepkör része a húsvétvasárnapi ételszentelés népszokása. Hogyan kapcsolódott ehhez a bor?
A jó válasz az A: Az ételek mellett bort is vittek magukkal az emberek a misén zajló ételszentelésre.
A VII. századtól követhető nyomon a nagyböjt utáni ételszentelés népszokása. Ilyenkor leggyakrabban sonka, tojás, kalács, torma, bor, bárány, túró, kolbász került egy letakart kosárba. A bárány Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét jelképezte.
4. A húsvéti időszakban különleges fogás a bárány, amelyet sokan a családi tradícióknak megfelelően készítenek. Melyik a bárányhoz leggyakrabban ajánlott bor?
A jó válasz a C: Pinot noir.
A pinot noir mind a kacsa, mind a bárányételek esetében gyakori választás. Ha tehát úgy döntünk, hogy bárányt készítünk, és pinot-t szolgálunk fel mellé, melyiket válasszuk a sok közül? Ha a bor és ételpárosítás finomhangolását végezzük, az étel vezető ízjegyéhez alkalmazkodjunk! Komoly, komplex bor esetében nem érdemes túlbonyolított ételt tálalni, amely eltereli a figyelmet poharunk tartalmáról. Még egy tipp: ha erdei gomba is kerül az ételbe a bárány mellett, érdemes régebbi évjáratok borai közül válogatnunk.
5. A húsvéti asztalnak sok magyar háztartásban része a pálinka. Melyik borvidéken készíthetnek eredetvédett gönci barackpálinkát?
A jó válasz a C: Tokaji borvidék.
A gönci barackpálinkát az úgynevezett gönci termelési körzetben készítik. Ez azt jelenti, hogy az alapanyagot itt is termelik, valamint a lepárlásra és a palackozásra is itt kerül sor. A körülhatárolt vidéket pontosan 45 település alkotja, amelyek közé tartozik többek között Gönc, Vizsoly, Boldogkőváralja, Miskolc, Tállya és Szerencs is.
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!