A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Innen válasszon édességet!

Édes borok a világ körül

2015-12-07 | Vancsik Ivett


Innen válasszon édességet!

A világ kiemelkedő édes bor régiói – figyelembe véve a hagyományokat, nemzetközi elismertséget és minőséget – Sauternes és Tokaj-Hegyalja. Vitán felül a top ligába tartozik még Németország, Ausztria és Kanada is. Olaszország és Spanyolország szintén évszázadok óta készít kiváló édes borokat; Dél-Afrika desszertbora világhírű, míg Chile és Új-Zéland az utóbbi évtizedekben, igaz kis mennyiségben, de nagyon szép édes borokkal jelent meg a piacon.


A legismertebb, legdrágább és legkeresettebb édes bor egy bordeaux-i,még ha gondolatban nem is ezzel a régióval hozzuk összefüggésbe; Sauternes ugyanis Bordeaux déli részén, a Garonne és a Ciron folyó között helyezkedik el. A premier cru supérieur-ként klasszifikált Chateau d’Yquem átlagos palackára 460 euró, minőségét pedig az évjáratok átlagában 89 pontos értékelése jelzi. A hagyományos exportpiacok mellett – ezek Hollandia, az Egyesült Királyság és Németország – az Egyesült Államok és Ázsia, főként Kína válnak egyre fontosabbá. Sauternes értékesítésének több mint 70%-a külföldre irányul, miközben a belföldi fogyasztás csökken.

 

Bordeaux területén még Barsac, Cadillac, Cérons és Loupiac borászai készítenek sauvignon blanc, semillon és muscadelle szőlőkből botritiszes desszertbort. Franciaország más borrégióiban is készülnek remek édes borok: botritiszes chenin blanc a Loire völgyében, késői szüretelésű és botritiszes rizling, gewuerztrminer, pinot gris és muscat Elzászban; szalmabor pedig Jura-ban és Hermitage-ban; utóbbiak kevéssé ismertek a nemzetközi piacon.

Megkerülhetetlen Tokaj

A kommunizmus időszaka rányomta bélyegét Magyarország édesbor-termelésére – a minőség helyett a mennyiség került előtérbe, célpiacként pedig a KGST-országok. Az elmúlt 25 évben azonban a tokaji – magyar és részben vagy egészben külföldi tulajdonú – termelők és borászatok, kicsik és nagyok egyaránt rengeteget tettek azért, hogy Tokaj ismét megkerülhetetlen szereplő legyen a világ édesbor-térképén, és az aszú ne hiányozzon a legjobb éttermek borlapjairól.

 

 

Tokaj hírnevének egyik motorja minden kétséget kizáróan Szepsy István – nem csupán borainak egyenletesen, megbízhatóan magas minősége miatt, hanem mert kompromisszumot nem ismerően törekszik a tökéletességre, személyisége karizmatikus, az pedig példaértékű, ahogy az újítást a tradícióval ötvözi.

 

Örvendetes, hogy a komoly tőkeerejű nagy borászatok mellett számos feltörekvő, ambiciózus pincészet készít nagyszerű késői szüretelésű és aszúborokat; utóbbiak elsősorban gazdag, gyümölcsös komplexitásukkal és szép egyensúlyukkal találják meg az utat a fogyasztókhoz.

Németország 

Elsősorban rizlingből készült – TBA (Trockenbeerenauslese, botritiszes bogyóválogatás) és jégborai szintén világhírűek; Egon Müller és a Joh. Jos. Prüm pincészet borai pedig csillagászati áron kelnek el. 2013-ban mindösszesen 10.000 hl BA (Beerenauslese), TBA és jégbor készült, ami a teljes termelés csupán 0.13%-a – ez is mutatja ezen stílus ritkaságát, s emellett az értékesítési nehézségeket is a desszertborok piacán.

Ausztria 

Édesboros reputációjának megalapozásában elévülhetetlen érdemei vannak az illmitz-i Alois Krachernek – korai halála után fia, Gerhard vette át a pincészet irányítását, amelyet a Wine & Spirits Magazine 2014-ben és 2015-ben is a világ 100 legjobbja közé választott. 

 

A pincészet több mint 10.000 palack édes bort készít évente, a portfólió igen széles – változatos szőlőfajtákból, fajtaborként és házasításként, reduktív és hordós érleléssel, különböző stílusokban és édességgel készülnek boraik. A Fertő tó mindkét partján elismert borászok dolgoznak, boraik rendre magasan 90 pont feletti értékelést kapnak. 

 

Innen válasszon édességet!Így készül a nádbor

 

A Ruszton, töppedt-aszúsodott bogyókból készülő Ausbruch évszázados kuriózum; a város 1681-ben szabad királyi városi rangját 30.000 liter aszúborral és 60.000 aranyforinttal váltotta meg. Wachau, Kremstal és Kamptal borászai zöldvelteliniből és rizlingből készítenek csodálatos édes borokat – igaz, csak igen kis mennyiségben.

A mediterrán országokban más a technológia 

Olaszországban és Spanyolországban a passito eljárás, azaz a szüret utáni egészfürtös szárítás-mazsolásítás a leginkább elterjedt. A legismertebb vörös édes bor az olasz Recioto della Valpolicella; különlegesség a sangiovese-alapú toszkán Occhio di Perniche. Ugyancsak toszkán bor a malvasia vagy trebbiano szőlőből készülő Vin Santo. A legszebb olasz desszertbor pedig talán a muskotályból készülő, illatos-zamatos Passito di Pantelleria. 

 

Innen válasszon édességet!Készül a Passito di Pantelleria (Forrás: italiangoodnews.com)

 

Spanyolországban Andalúzia, Navarra, Priorat és Montsant érdemel említést; innen leginkább az andalúz muskotály és Pedro Ximénez alapú desszertborok ismertek az ország határain túl is. 

 

Görögország és Ciprus is szép desszertborokat készít, helyi szőlőfajtákból.

 

Dél-Afrika híres, muskotály-alapú desszertbora, a Vin de Constance a 18. és 19. században igen népszerű volt Európa uralkodóinak körében, majd a filoxéravész miatt közel száz évig szünetelt a termelés. A minőséget napjainkban mi sem bizonyítja ékesebben, mint hogy az 1685-ös alapítású Klein Constantia pincészet 2009-es Vin de Constance bora a Wine Spectator nemrég publikált,  idei toplistáján a 10. legjobb helyen szerepel.

 

A kanadai jégbor igazi sikersztori. Az Újvilág egyik legfiatalabb borrégiója az elmúlt 30-40 évben méretéhez képest hihetetlen ismertségre tett szert. A kemény telek ideális körülményeket teremtenek; a kanadai jégborok – amellett, hogy a világversenyeken rendre gyűjtik be az elismeréseket – a világ minden pontján (jellemzően a repterek duty-free üzleteiben) megtalálhatók, Ázsiában pedig különösen népszerűek. Jellemzőjük az intenzív, könnyen értelmezhető gyümölcsösség és a remek sav-cukor egyensúly, rajongótáboruk pedig egyre bővül.

Arról, hogy milyen kihívásokkal küzdenek az édes borok a világ borpiacán, itt írtunk korábban>>


Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!