A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Jövőre a bordeaux-i is Kínából jön?

1. rész

2017-01-27 | Ribáry Manuéla


Jövőre a bordeaux-i is Kínából jön?

Kína már szinte mindent tud a borról, amit tudni lehet. Már most rengeteg szőlőterülettel rendelkezik, és ez a globális felmelegedésnek köszönhetően csak növekedni fog. Jelenleg a világ 6. legjelentősebb bortermelő országa. A kínai Holdújévhez időzítve háromrészes sorozatban járjuk körbe, hol tartanak ma.


Kína szőlőtermesztése és borászata nagy múltra tekint vissza: mintegy 4500 évvel ezelőtt már termeltek szőlőt és abból alkoholos italt állítottak elő. A kulturális hagyományok, természeti adottságok miatt azonban inkább a rizsbor, majd a sör termelése és fogyasztása terjedt el.

 

Egy, az országban dolgozó skót kereskedő szerint, ha valami felkelti a kínaiak érdeklődését, akkor szisztematikusan dolgozva lemásolják azt. Az 1980-as évektől kezdve, a gazdasági nyitással együtt, Kínában előtérbe került az importált (elsősorban francia és más nyugati) borok fogyasztása. A francia bortermelők ismertették meg a kínai borászokat a modern szőlőművelési és borászati technológiákkal, és megindulhatott a másolás folyamata, amely által néhány évtized alatt a világ élvonalába kerültek. Tavaly novemberi statisztikai adatok szerint 11,5 millió hl-el

Kína a világ 6. legnagyobb bortermelő országa

(előtte van Ausztrália, az USA, Spanyolország, Franciaország, a győztes pedig Olaszország 48,8 millió hl-el) lett. Persze hosszú távon nem lesz elég a legjobb európai borok másolása, de előbb-utóbb biztosan meg fogják találni azt a terméket, amivel unikummá válhatnak a piacon.

 

Jövőre a bordeaux-i is Kínából jön?

 

A modern kínai borászat kialakulása

A kínai borászok között az a mondás járja, hogy a legjobb bor hét rész szőlőből, három rész szakértelemből áll. Ez utóbbiban még van lemaradásuk, de egyrészt a tudást is importálják, másrészt elindult a WSET-képzés is. Egymástól is tanulnak: a francia borászatokhoz hasonlóan a hagyományos vállalkozásokkal szemben a közösségi borászatokat tartják a leginkább gazdaságosnak.

 

Elsősorban a franciáktól tanultak mindent, de különböző szőlőfajtákat telepítettek be többek között Bulgáriából és Magyarországról is. Jelenleg Kínában kb. 800 borászat működik 5 főbb termelő régióban (ebből mintegy 300 mondható „igazi” borászatnak), ezek közül kevesebb, mint 10 vegyes vállalat.

A piac 54%-át 6 fő vállalat uralja:

a Great Wall, a Dragon Seal, a Csangjü, a Dynasty és a Huatung , illetve a Lou Lan pincészet. A Dragon Seal nevű pincészet, bár kisebb volumenben, de régóta készít elismerten jó minőségű borokat. A Zhang Yu és a Great Wall két másik kínai bormárka, amelyek közül az első már 110 éve létezik. E mellett vannak kínai-francia közös vállalkozások is, mint például a Dynasty. Ez utóbbi három cég teszi ki egyébként a helyi borkészítés 70%-át.

 

Függetlenül attól, hogy itthon még sokak meglepődnek, hogy Kína az egyik legjelentősebb borvidékkel rendelkezik, ők is küzdenek nehézségekkel. A legnagyobb problémát a szélsőséges időjárás okozza: délkeleti részén a tél és az éjszakák nagyon hidegek, a nyár pedig túl csapadékos. Emellett bár WSET- és Master of Wine képzés is van az országban, kevés az igazán jó szakember. Ám nem véletlen, hogy ennyi energiát és munkát fektetnek a borászatba, hiszen a globális felmelegedés jelenleg is zajlik és ez Kínának a bortermelés szempontjából igazán kapóra fog jönni. A fagypont alatti hőmérsékletek csak idő kérdése és megszűnnek, a tőkéket pedig nem kell kisebb földhalmok alá temetni.

 

Szőlőterületek, szőlőfajták

A kínai borvidékeket legegyszerűbb, ha a földrajzi fekvésük és éghajlatuk szerint csoportosítjuk. Eszerint északkelet-, kelet-, közép-, és nyugat-kínai borrégiókat különböztetünk meg. Ezt a négy nagy régiót a hegyvonulatok, az éghajlati különbségek, a különböző szőlőfajták és egyéb, egyedi erősségeik különböztetik meg egymástól.

 

Kína bortermelő régiói messze nyúlóak és változatosak. A kontinens belsejébe futnak, egészen a kazahsztáni határig, Xijiang provinciáig ­- addig a pontig a Földön, amelyik a legmesszebb van a világ bármelyik óceánjától. Itt található Kína szőlőjének zöme. Északon, Ningxiaban, az ország belseje felé a telek fagyosak, a hőmérséklet pedig gyakran esik fagypont alá, így a tőkéket gyakran kisebb földhalmok alá temetik, hogy megmeneküljenek a fagytól. Yunnanban is készítenek bort, Tibet felé, messze délen, és a Peking környéki területeken is, amelyek enyhébb, óceáni klímával rendelkeznek.

 

Jövőre a bordeaux-i is Kínából jön?

 

Ningxia egyértelműen az a bortermelő vidék, ahol a legjobb minőségű borok készülnek. 2020-ra már 100 borászatot szeretnének a régióban, de néhányan aggódnak, hogy ez túl gyors fejlődés, és nem lesz elegendő víz sem egy ekkora léptékű bővüléséhez. Felmerül a kérdés, hogy

Ningxia legyőzheti-e Bordeaux-t?

Egy vakkóstoláson 10 szakértő borász, fele kínai, fele francia 5-5 bort kóstoltak a két ország régiójából. Ningxia nyert. Az öt legmagasabbra értékelt borból öt kínai volt. A győztes bor egy 2009-es chairman's reserve volt a Kína dicsősége borászatból. Ez egy cabernet sauvignon, világos, tölgyes beütéssel. A nagykereskedelmi ára 450-500 yuan, azaz 21.000-24.000 forint. Az egyetlen bordeaux-i bor, ami a kínai borokhoz fel tudott zárkózni, az egy 2009-es saga medoc a Rothschild bárók kollekcióból. Ez egy lágyabb, gyümölcsösebb vörösbor.

Néhány perc erejéig nézzünk be a Ningxia tartományban levő Emma Gao borászatába. Érdemes!

 

Most pedig nézzünk néhány adatot!

Kínában összesen kb. 300.000 hektáron 1.400.000 tonna szőlőt termesztenek.

Top 5 borfajta:

További népszerű fajták: cabernet franc, carignane, pinot noir, olaszrizling, sauvignon blanc, chennin blanc, mashelan, petit verdot és hibridek, francia hibridek (pl. vidal jégbor)

 

A legtöbb kínai bor francia stílus szerint készül és 80%-ban száraz vörösbort készítenek, fogyasztanak. A további 10-10 % száraz fehér, félig száraz, félig édes és jégbor. Néhány régi bordeaux-i egyre népszerűbb (pl. carmenere, mashelan, petit verdot).

 

Szemezgetve a szőlőfajtákat, ahány régió annyi féle és fajta. Északkeleten a Habai tartományban található Changli régióban a következő arányban oszlanak meg a fajták:

Szintén északkeleten a Tonghua, Jilin régióban amurensis-eket és hibrideket termelnek: zuoshanyi, zuoshaner, shuangqing, shuangyou, shuangfeng.

 

A délnyugati borvidéken interspecifikus hibrideket termelnek és számos kisebb francia fajta is egyre népszerűbb. Pl. a petit verdot egy klasszikus bordaux-i keverék, ami sokkal később érik, mint más bordeaux-i fajták. A másik kedvenc a marselan, ami egy vörös, francia szőlőfajta, a cabernet sauvignon és a grenache keresztezése.

 

Egy rövid időre búcsúzunk a kínai boroktól, de hamarosan jövünk a második résszel, ahol lesz biznisz, import, export, és magyar borok. Addig is fenékig!

 

FőképMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!