A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Már idén bemutatják az első tételt

Gere Tamás a villányi franc-ról

2014-07-10 | Tóth Adrienn


Már idén bemutatják az első tételt

Vannak pincészetek, amelyek még csak tervezik a maguk villányi franc borának elkészítését; akad azonban olyan borászat is, amely már több éve tervezi a csúcskategóriájú cabernet franc megalkotását Villányban. Gere Tamás és Zsolt Pincészete valószínűleg az elsők között lesz a piacra lépők közül, hiszen terveik szerint már idén bemutatják első villányi franc-ukat. A Vinoportnak Gere Tamás nyilatkozott.


 

„A cabernet franc fajta számomra mindig is az első helyen állt. 1988-ban indult a pince, akkor rögtön telepítettünk is ebből a bordeaux-i fajtából. E szőlőt ma a Villányi borvidéken belül a Csillagvölgy-, a Kopár- és a Várerdő-dűlőkben műveljük.

 

Kiemelt szerepet szánunk neki, a pincészet két csúcsborát is meghatározza: a Cabernet Franc Válogatást és az Aureus nevű cuvée-t, amelynek 2007-es évjárata a 40% cabernet franc mellett 20% cabernet sauvignont és 40% merlot-t tartalmaz. E bor esetében a három szőlőfajta jelenléte és aránya állandó, a bor a legkiemelkedőbben teljesítő dűlők és hordók válogatásából születik meg.

 

Már idén bemutatják az első tételt

 

A Cabernet Franc Válogatásból jelenleg a 2009-es évjárat van forgalomban. Csak jó adottságú évek terméséből készítjük el ezt a tételt, az utóbbi időben azonban szerencsénk volt, hiszen mindössze egy-két esztendő maradt ki.

 

 

Attól függetlenül, hogy most sokat beszélünk a villányi franc-ról, én ezen túl is franc párti vagyok. Ha a legszebb boraimat akarom kóstolni, egyértelmű, hogy franc-t nyitok. Hiszen a franc kiugróbb teljesítményre képes, mint a sauvignon. Míg az utóbbi szőlőfajta általában biztosan hozza a négy pontot az ötből, addig a franc és a merlot esetében ugyan van hármas, de ötös évjárat is. Az idei év is sikeresnek tűnik, két nagyobb vihar már elkerült bennünket, a végső minőségről valószínűleg az dönt majd, hogy elég lesz-e a csapadék.

 

Még várhatóan idén piacra kerül a Villányi Franc névre keresztelt csúcsborunk, mely pontosan tükrözi, hogy mit is várunk el egy ízig-vérig Villányi Cabernet Franc-tól. A cabernet franc bástyaként emelkedik ki a többi fajta közül, mert a nagy évjáratok mindegyikében képes egyedi és egyértelmű módon bemutatni a borvidék különlegességét. A Villányi borvidék cabernet franc-jai a klímából adódóan optimálisan hordozzák a mediterrán hatásokkal tűzdelt kontinentális égöv ízjegyeit. Egyszerre robusztus és elegáns, lehengerlő és játékos bor.”Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!