A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mentsük meg a férfiakat!

(Vörös)borral az erősebbik nemért

2009-07-04 | Nagy Zita


Mentsük meg a férfiakat!

A férfiakat nemcsak megszerezni, de megtartani is tudni kell! – hangzik a szinte minden nő által ismert figyelmeztetés, mely elsősorban arra tesz utalást, miként tartsuk rafináltan „urunkat és parancsolónkat” a háznál, hogy ne legyen kedve más szoknyája után forgolódni. De valóban csak ezen a téren szükséges a Férfira vigyázni?


 

Talán nem is gondolnánk, de nagyon sok múlik rajtunk, nőkön, hogy férfitársainkat (legyen az férjünk, kedvesünk, vagy családunk, illetve szűkebb-tágabb környezetünk többi férfi tagja) egészségesen, kiegyensúlyozottan és életerősen tudhassuk magunk mellett. Egy felmérésben olvasható, hogy a középkorú férfiak riasztóan magas, és egyre intenzívebben növekvő halálozási arányának okait vizsgálva, az eredmény alapján elmondható, hogy a fő ok, vagyis a rossz egészségi állapot hátterében valójában összetettebb problémák állnak: életvezetéssel, táplálkozással, mozgással, betegségmegelőzéssel kapcsolatos hiányosságok, kimagaslóan magas arányú szív- és érrendszeri megbetegedések, és nem utolsósorban az alkoholizmus.

A francia paradoxon - Vinoterápia

Vajon mi az oka annak, hogy e riasztó adatok terén mi, magyarok igencsak az élen járunk, míg Franciaországban és néhány mediterrán országba a nagymértékű zsír- és telített zsírsavfogyasztás, valamint a jelentős kalória bevitel (pl. sajt, péksütemény, sonka, tészta) ellenére is alacsony, a nálunk népbetegségnek számító szívkoszorúér megbetegedések száma?

Ez a jelenség nem más, mint a francia paradoxon. A magyarázat a mérsékelt (!) vörösborfogyasztásban keresendő, hisz az úgynevezett fenolos vegyületeknek köszönhetően a borfogyasztás preventív hatással rendelkezik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. Míg a fehérbor összes fenol tartalma 170-300 mg/l, addig a vörösboré jelentősen nagyobb, 1800-4000 mg/l (ez a nagyságrendbeli különbség egyrészt a két szőlőfajta eltérő összetételéből, másrészt a különböző borkészítési technológiából adódik).

Biztos, hogy a hasán át?

Olaszországban bevett szokás a családoknál, hogy a férj munkából hazaindulva, 15 perccel érkezése előtt „hazacsörög” asszonyának. Hogy mi áll e szép szokás hátterében? Nos, nem az, hogy a nemkívánatos szerető gyorsan távozhasson az ablakon át. A titok nyitja, hogy körülbelül 7-8 perc szükséges a tészta főzővízének felforrásához, majd ugyanennyi, hogy al dente elkészüljön a pasta. Így az olasz feleségek mindig frissen készített étellel várják haza párjukat. És hogy az olasz férfiak mire használják ezt a negyedórát? Természetesen arra, hogy a sarki vinotékában a vacsorához a megfelelő bort kiválasszák.

Hazai viszonylatban anyáink, nagyanyáink szerint, ha a férfi „jól van tartva” - vagyis kellőképpen etetjük-itatjuk -, egyrészt sokkal jobban kedvel majd minket, másrészt kellőképpen el is lustul ahhoz, hogy igénye támadjon más menyecskék látogatásához. Ezzel az önző magatartással azonban ma már szerencsére egyre több nő felhagy, nem is annyira a más asszonykákkal való kiszúrás okán, inkább az urak védelmében, hiszen sokan tudják, hogy párjuk idő előtti elvesztéséhez vezethet egészségtelen táplálkozásában, illetve mértéktelen alkoholfogyasztásában való asszisztálásuk. Tetszik, nem tetszik, de ide tartozik a párunk által otthon, puha fotelből kényelmesen végigszurkolt futballmeccsek alatt megivott tetemes sörmennyiség elfogyasztásának szótlan végignézése is. Ehhez időnként – amolyan bónuszképpen - a „rendes” hitvesek körültekintően, szinte észrevétlenül töltik fel a kiürülő sörkorcsolyás tálat is. Persze nem megy egyik napról a másikra, hogy az így szoktatott párunkat inkább sétára, túrára, vagy éppen családi futballmérkőzésre vegyük rá, de kitartó próbálkozással semmi sem lehetetlen.

Szerencsére sok nő figyel ma már arra is, hogy a férje, családja elé tett étel valóban egészséges, változatos, tápanyagokban, vitaminokban gazdag legyen. Egyértelműen kimutatták a kutatások azt is, hogy a családi, illetve baráti körben - de legalábbis kettesben - történő étkezések jóval egészségesebbek, mint az egyedül, gyorsan, felületesen „bekapott” étel, hiszen ez utóbbi tevékenység inkább csak a puszta azonnali éhségcsillapításról, mintsem a kultúrált, és közösségi élményt is jelentő étkezésről szól. A megfelelően megválasztott alapanyagokból, modern konyhai technológiák használatával elkészített, közösen elfogyasztandó ételekhez párosított minőségi vörösborok, valamint saját társaságunk „felszolgálásával” máris sokat tehetünk kedvesünk, illetve családtagjaink vagy akár barátaink egészségéért. Felmerül a kérdés, amennyiben gyerekek is ülnek az asztalnál, helyes-e, ha azt látják, a felnőttek „folyton isznak”? Mint az említett olasz, illetve francia példa is mutatja, igen! Ugyanis ha a gyerekek a borfogyasztás kultúrált formáját látják, később, felnőttként, nekik is erre lesz igényük. A családból hozott minták ezen a téren is fontosak, és útmutatóak.

Ez a szándék talán növekvő tendenciát mutat hazánkban is, hiszen egyre több hölgyvásárló, családanya válogat az üzletek, vinotékák boros polcairól, egyre többen kellő ismeretekkel és magabiztossággal választanak a hatalmas kínálatból, vagyis tudják milyenek a jó borok, vagy legalábbis nem félnek megkérdezni.

A mérték az érték! – Az „életmentő” polifenol

Mint az élet minden területén, a borfogyasztásban is a legfontosabb a megfelelő minőségre és mennyiségre való törekvés. Mennyiségre nézve ez férfiak esetében általában 2-3 dl/nap, hölgyeknél 1-2 dl. Minőség tekintetében egyértelműen a megfelelően alkalmazott borászati technológia függvénye, hogy az adott vörösbor milyen mennyiségű kedvező élettani hatású összetevővel (resveratrol, polifenolok) rendelkezik. Mivel kimutatható, hogy pl. az érelmeszesedés kialakulásában kulcsszerepet játszó biomolekula termelése a bor polifenol-tartalmával fordítottan arányos, vagyis kisebb mértékű a vörösborok fogyasztása esetében, míg a fehér- és rozéborok, valamint a kékszőlő must esetében nem az. Ebből következik, hogy a bor jótékony hatásáért felelős komponensek a szőlőbogyó héjában találhatók. Sok múlik tehát a borászati technológián, a héjon áztatás idejének helyes megválasztásán, hiszen a túl sokáig tartó áztatás esetében a bogyóhéjból kioldódó komponensek átalakulása következtében már a polifenol mennyiségének csökkenése mérhető, illetve a bor élvezeti értékét is hátrányosan befolyásolhatja a szőlőmagból kioldódó cserzőanyag.

Mielőtt azonban az a vád ér, hogy még az absztinenseket is alkoholfogyasztásra buzdítom, feltétlenül meg kell említeni nemcsak a bor-, de mindenféle alkoholtartalmú ital túlzott mértékű fogyasztásának következményeit, melyek szívizom-károsodáshoz, a daganatos- és májbetegségek kockázatának növekedéséhez, illetve a májzsugoros halálozás veszélyéhez vezethetnek.

Mentsük meg a férfiakat!

„Ma hazánkban öt férfi közül mindössze három éli túl a 65. életévét” – olvasható a Mentsük meg a férfiakat (www.mentsukmegaferfiakat.hu) nevet viselő kezdeményezés honlapján, ahol tanácsokat, információkat, megoldásjavaslatokat olvashatunk, illetve hasznos teszteket is találunk. Az Arany Ágnes által alapított, immár 2 éves születésnapját ünneplő összefogáshoz bárki csatlakozhat, aki szívügyének érzi férfitársaink megmentését, illetve felelősséget érez gyermekei, szülei, párja, barátai iránt.

S hogy mivel „hálálják” meg a férfiak, hogy vigyázunk rájuk, és törődünk velük, azon túl, hogy szervizbe viszik az autót, kicserélik a villanykörtét, lenyírják a füvet, kiteszik a nemkívánatos pókok szűrét a lakásból, amíg mi a lakás legtávolabbi pontján remegve félünk? Sokkal több gesztussal: mosollyal, pillantásokkal, óvó ölelésekkel, és nem utolsósorban biztonságérzettel, amelyet nekünk, nőknek nyújtanak. Ne feledjük, akár étkezésnél, akár csak önmagában egy palack bor felbontásával, egy nehéz nap utáni közös borozgatással, beszélgetve, igazán egymásra figyelve máris rengeteget tettünk magunk és társunk, vagy akár barátaink megmentéséért. Apró figyelmesség, de életet menthet!

A fényképeket Nyulasi Gábriel készítette.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!