A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mit csináljon a borkedvelő nyáron?

Három szabadprogram

2012-07-08 | Tóth Adrienn


Mit csináljon a borkedvelő nyáron?

A nyár az az időszak, amikor a megszokottnál kevesebb szervezett boros program közül válogathatunk. A legtöbb klubvezető és egyéb programszervező rendszerint júniusban hirdeti meg utolsó kóstolóját, hogy azután kitörjön a nyári szünet, amely jobb esetben augusztusig, rosszabb esetben egészen szeptemberig kitart. Mihez kezdjen egy borbarát ebben az uborkaszezonban? Ehhez adunk néhány tippet a következőkben.


Borvidék saját medencével – Nyáron kihagyhatatlan a Balaton. Legyen szó néhány napról vagy minden hétvégéről, a borvidékektől ölelt tó pozitív, fényvisszaverő hatását nemcsak a szőlőfürtök, hanem mi is élvezhetjük. Ha bortúrára kelünk, érdemes minimális előkészületeket tenni ahelyett, hogy az első vízparti borozóba betérnénk. Bárhol legyünk is, kisebb-nagyobb távolságra biztosan akadnak minőségi borokat kínáló borászok, akiknek előzetes bejelentkezés után szívesen fogadnak minket hűs pincéjükben!

Borbár-körút – Néha már mi is úgy érezzük, alig bírjuk követni az egyre-másra nyíló, borkóstolásra alkalmas egységeket. Néhány közülünk inkább hasonlít egy étteremhez, mások egy bárhoz, a közös bennük az, hogy ha minőségi, poharas borkínálatukkal azonosítják magukat, nem néznek majd ránk ferde szemmel, ha egy-két pohár bor mellé csak néhány apróbb falatot rendelünk, nem pedig egy több fogásos ebédet. A hosszú nyári délutánok és esték kifejezetten alkalmasak arra, hogy felderítsük a várost, kiválasztva kedvenc boros helyeinket a zsúfoltabb őszi időszakra.

Kötelező olvasmány az iskolai szünetre – A borkultúrát komolyan vevő borkedvelők közül sokan túl vannak már egy-egy boros tanfolyamon. Ne felejtsük azonban, hogy akadnak magasabb szintek is! Bár a nyárra leáll az oktatás, érdemes kihasználni ezt a pár hónapot, és mielőtt szeptemberben kezdő vagy haladóbb szintű borismereti órákra iratkozunk be, mélyüljünk el szakkönyvek segítségével egy-egy témában. Olvashatunk bortörténelemről, borvidékekről vagy a szőlészet, borászat fogásairól, hiszen a magyar mellett az internet segítségével ma már a nemzetközi szakirodalom is hozzáférhető!

Végül hadd mondjuk el, az egy napra jutó öt borkóstoló és borvacsora hiánya nem jelent totális csendet: vannak, akik kitartanak ilyenkor is. Az aktuális nyári eseményekről Programajánló rovatunkban tájékozódhatsz!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!