A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mit igyunk nyáron? 2012

Borkereskedők, borbárosok tippjei 1. rész

2012-07-04 | Tóth Adrienn


Ha van évszak, amely a három többitől igencsak különböző borokat kíván meg, akkor az a nyár. Kánikula idején még a legelszántabb vörösborivók is átkacsinthatnak a fehér- és rozéborok világába, és ilyenkor van igazi szezonja a különböző arányú fröccsöknek, habzóboroknak és pezsgőknek is. A következő hetekben borkereskedők és borbárok ajánlatait soroljuk fel; kíváncsiak vagyunk arra, hogy a szakmabeliek mivel hűsítik magukat nyáron!


Toronyi Zsuzsa – Zwack Izabella Borkereskedés

Zekk Irsai Olivér 2011

Zekk mondja: „Ez Zekk bor. Ilyen egyszerű.” Olivér megérkezett a városba! Pörög, csábít, feldob, illatos, elbűvölő. A legmenőbb partiarc! Bulira fel, fiúk, lányok, Olivér vár rátok!

Szászi Endre – Szigligeti Olaszrizling 2011

Nyár van! Irány a Balaton! Keressünk egy diófát, pihenjünk meg alatta egy asztalnál, legyen a poharunkban egy hűs olaszrizling, akár fröccs formájában, és csodáljuk az elénk táruló Badacsonyt, a szigligeti várat és a Balaton végtelen víztükrét.

Szőlőskislaki Bormanufaktúra – Pirosbor 2011

Egy rég elfeledett borstílus újragondolva, leginkább egy tartalmas gyümölcskosár. Nyári esték vörösbora, forró délutánok hűsítő, intenzív pirosfröccse, az idei nyár vitathatatlan slágere.

Mit igyunk nyáron? 2012

Rein Krisztián – MonarchiaBorok

Demeter Zoltán – Tokaji Birtokbor száraz 2011

A bor illata halkan szól, zöld húsú dinnyéről, őszibarackról, körtéről, vajasságról beszél. Kóstoláskor is megmarad ez a kecses finomság, annak ellenére, hogy az ásványos érzet erősebb a savaknál. A korty húsát a barack és a gyömbér adja. Arról, hogy nem egy egyszerű, naiv személyiséggel van dolgunk, az utóíz ad végső megerősítést, hiszen a kövek kerekdeden maradnak ott a nyelvünkön. Kardamommal, édesköménnyel és gyömbérrel fűszerezett fogast tálaljunk mellé hajdina kíséretében.

Kovács Nimród – Furmint Nagy-Eged 2010

Ez az elegáns furmint egy kiemelkedő minőséget termő dűlő szülötte egy nehéz évjáratban a Nagy-Eged hegyről. Komplex bor a körte és a sárgabarack aromáival-zamatával, némi mészkő és kova mellékízzel, melyet hosszan tartó, tiszta utóíz követ. A palackos érlelés ideje alatt még érdekesebbé és összetettebbé fejlődik. Igazán komoly dűlős bor, ami16 Celsius-fok körüli hőmérsékleten elgondolkodtat, de ebben a nagy hőségben 8-10 Celsius-fokra hűtve betölti a hűsítő fehérbor szerepét is.

Kovács Nimród – Egri Rosé 2011

Az attraktív eperszín mögött rejtőző gyümölcsösség igazi felfrissülést nyújt akár egy elegáns vacsora kísérőjeként, akár egy meleg nyári estén. Illatában és ízében is az eper és a málna jegyei dominálnak. A néhány gramm maradék cukor teszi még kedvesebbé borunkat. Vinagora 2012 Ezüstérem

Mit igyunk nyáron? 2012

Nyírő András – Double You

Kikelet Pince – Tokaji Furmint Farkas-dűlő 2011

A 2010-es év tokaji bortermelője, Berecz Stephanie alkotása ez a furmint a Farkas-dűlőből. Zöld alma, lime és zöld fűszerek, a fajtára jellemző, de elegáns, friss, ropogós körte jegyei, leheletnyi grépfrút kavalkádja a pohárban.  Ízben az üde savvilág kíséri az illatban is köszönő roppanós gyümölcsök aromáit. Elegáns, nyári, pont ilyennek képzelünk egy tokaji furmintot, amit nyáron is szívesen fogyasztunk.

Váli Pince – Badacsony Szürkebarát 2011

Egy igazi hedonista, Váli Péter bora Badacsonyörsről. Narancsos színét a 36 órás héjon áztatásnak köszönheti a bor. Illatában és ízében dübörgően gyümölcsös, benne málna, ribizli, vérnarancs, mandarin, sárgadinnye, pici fűszerességgel. A gazdag ízvilág megfelelő szerkezetű savakkal és ásványossággal tudja elvarázsolni és kizökkenteni fogyasztóját a nyári hőségben.

Mit igyunk nyáron? 2012

Wassmann Pince – Villányi Portugieser 2010

A már biodinamikus műveléssel működő villányi borászat öreg tőkékről származó portugiesere nagy meglepetést okoz. Frissen szedett kék áfonya, eperfagyümölcs, virágszirom és fűszerek buja harmóniája. Jó arányaival, meglepően hosszú, lüktető lecsengésével – mely a pincészet összes tételére jellemző –, mindez alacsony alkoholtartalom (12%) mellett nem bódítja kóstolóját a nagy melegben.

Sorozatunkat a jövő héten folytatjuk!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!