Mit tudsz a hordókról?
Megoldások
2013-12-04 | Tóth AdriennHa egy borospincére gondolunk, valószínűleg elsőként az abban felsorakozó hordók jutnak eszünkbe mint a borkészítés alapvető eszközei. Bár a történelem folyamán akadtak kihívói a tölgyfa hordónak, a prémium borok esetében a mai napig meghatározónak számít. Persze mára sok különböző iskola képviselteti magát, elég csak az új kishordók és a régi ászokhordók közötti távolságra gondolni. Itt következnek hordókvízünk megoldásai.
A kvízkérdésekhez kattints IDE!
1. A hordós érlelésnek nem csak a bor pihentetése a jelentősége. Különösen a kisebb, és négy-öt évesnél fiatalabb borok esetében más módon is hatással van a benne időző tételre. A tölgyfa hordó milyen módon befolyásolhatja a bort?
A helyes válasz a C: Mindkét fenti állítás igaz.
2. A fából készült hordókat megelőzően az amforák szolgáltak tartóedényül és csomagolásul a borok számára. Melyik történelmi korszakhoz köthető a tölgyfa hordók széles körű elterjedése a bortárolás és a borszállítás kapcsán?
A helyes válasz az A: a Római Birodalom.
3. A hordós érleléshez köztudottan kötődnek bizonyos illat- és ízjegyek. Honnan eredeztethető a vanília?
A helyes válasz az A: a hordó fenoljai és a bor interakciójából.
4. Mely borhiba elkerülését segíti a hordós érlelés?
A helyes válasz a B: a redukciót.
5. Mit jelent a hordós érlelésű fehérborok kapcsán gyakran emlegetett battonage?
A helyes válasz a C: a finomseprő időnkénti felkeverésével zajló érlelést.
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!