A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Multikulináris Bécsi Szelet

Barangolás Naschmarkt kofái között

2010-12-13 | Schützenhoffer Gergely


Multikulináris Bécsi Szelet

Ha valaki Bécsben jár, mindenképp érdemes programjai közé felvenni egy kis Naschmarkt-beli kalandozást. Novemberi ausztriai kiruccanása során Schützenhoffer Gergely munkatársunk körbesétált az ízek piacán, ami után pennát ragadva megosztja tapasztalatait e kulináris élvezetek kedvelőivel.


Bécsi látogatásom elmaradhatatlan programja a Naschmarkt hangulatának átélése minden évben, így idén sem hagytam ki. A piac a 6. és a 4. kerület határán terül el, a Karlplatz és a Kettenbrückengasse között. Ha metróra szállunk, akkor az U4 vonalán a Kettenbrückengasse-ig, az U1 és U2 vonalán pedig a Karlsplatz-ig kell utaznunk, gyalogszerrel pedig kényelmes 20 perces séta a Stephansdomtól.

Szemmagasság felett tekintgetve a Jugendstil, vagyis a germán szecesszió stílusjegyeit hordozó épületek veszik közre célpontunkat. Miközben az ízgyárak csápjai behálózzák mindennapi étkeinket, érdemes ellátogatni a császárvárosi piac ízösvényeire, ahol az érzékszerveket maradéktalanul kielégítő hely szelleme tevékenykedik.

Ha bárhol a világon kiugrunk a városi kofagyűjtő helyekre, képek kapunk az adott kulturális, higiéniai, gazdasági állapotról. Itt, Bécsben sincs ez másként: kifogástalan alapanyagok, joviális pult mögöttiek, mustot és bort kortyoló, kávét hörpintő középkorúak, nézelődő, vásárolgató turisták, szomszédolók és üvegportál mögött feszítő, elegáns öltözetű, uszkárképű bécsi dámák láthatók mindenfelé. A hömpölygő tömeg fűszerek illatfelhőjével telíti meg a levegőt, mindenfelé, zöldségek, gyümölcsök elképesztő mennyiségben várják a vevőket.

A standok mellett kihagyhatatlan stációk a Tewa biológiai konyhája, Umar halai (ott jártamkor éppen egy rombuszhal landolt a kínálópult tetején a hatékonyabb eladástechnika céljából). A Neni izraeli és közel-keleti specialitásaival varázsol el, az Orient Occident pedig utánozhatatlan török hangulatot biztosít. Egyes lokálokban éjszaka a DJ-k biztosítják a zenei aláfestést.

Egyébként már a 18. században is élelmiszerpiac működött a jelenlegi területén, ahol a környékbeli parasztok árulták portékáikat. A nép ekkor még Hamupiacnak, Aschenmarkt-nak nevezte, amely arra utalt vissza, hogy egykor itt volt a város szemétlerakó telepe, ahová a hamut is hordták a kályhákból. Azonban a fenti gasztrovarázs tekintetében kijelenthetjük, jó ómen volt már akkor is ez az elnevezés. A képek ott jártamkor készültek.

És ha arrafelé járunk, akkor érdemes a piac nyitvatartásával is tisztában lennünk: hétfőtől péntekig 6 és 19:30 között, szombaton pedig 6 és 18:30 között várják a vásárlókat, a vendéglátóhelyek azonban hétfőtől szombatig egységesen, 6 és 23 óra között szolgálják ki a vendégeket.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!