Néhány kérdés Tokajról a nagy kóstoló előtt
Tokaji kvíz
2015-03-25 | Tóth AdriennMárcius 28-án, szombaton kerül megrendezésre a Tokaj Grand programsorozat keretében a Nagy Tokaji Kóstoló. A sétáló kóstolón több mint hetven kiállítónál kóstolhatnak majd száraz és édes borokat az érdeklődők, a kiemelt figyelemre méltó aszúk pedig egy csendes kóstolóteremben lesznek megízlelhetőek. Az eseményt kísérő nyolc mesterkurzus azok számára lesz érdekes, akik szeretnének minél jobban elmélyülni egy-egy alrégió vagy borászat kínálatában. Mielőtt a szombati kóstolóba belevágnánk, tegyük próbára ismereteinket a borvidék kapcsán!
Mi a Botrytis cinerea?
A. A Bodrog folyó latin neve, amely az őszi párát biztosítja.
B. Helyi élesztő, amely Tokajban a mustot borrá alakítja.
C. Azon száraz tokaji bor nemzetközi elnevezése, amelynek készítéséhez aszúsodott szemeket is használtak.
D. A penészgomba, amely az aszúsodásért felel.
A Tokaji borvidék három fő fajtája a furmint, a hárslevelű és a sárga muskotály. Ezen túl azonban több fajta engedélyezett még. Az alábbiak közül ez az állítás melyikre nem igaz?
A. Zéta.
B. Zefír.
C. Kövérszőlő.
D. Kabar.
Legalább hány gramm/liter cukortartalommal kell rendelkeznie egy 6 puttonyos tokaji aszúnak?
A. 50
B. 100
C. 150
D. 200
A Királyudvar Úrágya-dűlőből származó furmintja volt az első, amely katalizátorként hatott a dűlőszelektált száraz borok készítésére Tokajban. Melyik évjáratból származik ez a legendás tétel?
A. 2000
B. 2002
C. 2004
D. 2006
A lentiek közül melyik állítás nem igaz a szamorodnira?
A. A szamorodni alapanyagát puttonyba kell szüretelni.
B. A szamorodni lehet egyaránt száraz és édes.
C. A szamorodninak tartalmaznia kell aszúsodott szemeket.
D. A szamorodni kizárólag a Tokaji borvidéken engedélyezett szőlőfajtákból készülhet.
A helyes megoldásokat a kép alatt találod.
Mi a Botrytis cinerea?
A helyes válasz a D: a penészgomba, amely az aszúsodásért felel.
A Tokaji borvidék három fő fajtája a furmint, a hárslevelű és a sárga muskotály. Ezen túl azonban több fajta engedélyezett még. Az alábbiak közül ez az állítás melyikre nem igaz?
A helyes válasz a B: zefír.
Legalább hány gramm/liter cukortartalommal kell rendelkeznie egy 6 puttonyos tokaji aszúnak?
A helyes válasz a C: 150.
A Királyudvar Úrágya-dűlőből származó furmintja volt az első, amely katalizátorként hatott a dűlőszelektált száraz borok készítésére Tokajban. Melyik évjáratból származik ez a legendás tétel?
A helyes válasz az A: 2000.
A lentiek közül melyik állítás nem igaz a szamorodnira?
A helyes válasz az A: a szamorodni alapanyagát puttonyba kell szüretelni.
A cikk illusztrációjaként szolgáló kép a Barta Pincétől származik.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
A Top 100 legjobb bor közé már csak aranyérmesek kerültek
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!