A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ötven év a cabernet franc társaságában

Tiffán Ede a villányi franc-ról

2014-08-07 | Tóth Adrienn


Ötven év a cabernet franc társaságában

Valószínűleg kevés olyan ma is aktív borász dolgozik Villányban, akinek annyi évjáratnyi cabernet franc-tapasztalat áll a háta mögött, mint Tiffán Edének. Amikor visszaemlékszik az első cabernet franc-telepítésre, amelyben részt vett, fél évszázadot ugrik vissza a múltban. A villányi franc kapcsán a Vinoportnak adott nyilatkozatából az is kiderül, milyen megítéléssel bírt több évtizeddel ezelőtt a borvidéken ez a szőlőfajta.


„Okleveles kertészmérnökként végeztem, majd a Villányi Állami Gazdaságban kezdtem dolgozni. Ennek köszönhetően 1965-ben találkoztam először a cabernet franc-nal, amikor százhektárnyit telepítettünk belőle. Ehhez Franciaországból származó nemes oltócsapot használtunk.

 

A cabernet sauvignonnal összehasonlítva már akkor is jelentős különbség volt tapasztalható. Hiszen míg a sauvignon kifejezetten populáris, tolakodó karaktert képviselt, addig a franc számomra mindig is lágy, bársonyos bort adott, és mindemellett illat- és ízvilága is elegánsabb volt. Emlékszem, az 1967-es volt az első évjárat, még mindig őrzök belőle néhány palackot.

 

Az ezt követő évtizedek borai sorra bizonyították, hogy a franc itt, Villányban a hozzáértők számára nagyobb értéket jelent, mint a sauvignon. 1986-ban ismerkedtem meg egy holland borszakíróval és egy borkereskedővel, akikkel később a Mondivint megalapítottuk; ők jelentős szerepet töltöttek be a borvidék és a szőlőfajta kapcsolatának nemzetközi megerősítésében.

 

 

Amikor Michael Broadbent 2000-ban Villányba látogatott, három pincészetet keresett fel, a Bock és a Gere Attila Pincészet mellett nálunk kóstolt borokat. Ezek után fogalmazta meg ezt a számunkra ma nagy jelentőséggel bíró mondatot: „Villány boasts a Mediterranean climate, and it was here I discovered what I now think of the natural home of Cabernet Franc”, amellyel egyértelműen kimondta, hogy a mi borvidékünk adottságai egyedülállóan illenek a fajtához.

 

Ötven év a cabernet franc társaságában

 

A Tiffán Cabernet Franc Válogatás egy 1964-es telepítésű ültetvényről származik. A bor 2011-es évjárata egy év múlva kerül piacra. A tételt használt és új francia barrique hordókban érleltük, míg a jelenleg kapható 2009-es Mondivin Cabernet Franc-t kétezer literes nagy fahordóban.”Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!